• Σάβ, 04/01/2014 - 11:32
Ο λαός με τον αγώνα του θα καταργήσει στην πράξη τα νέα «χαράτσια» τρόϊκας και κυβέρνησης στην Υγεία
«Ποδαρικό» στο 2014 από την κυβέρνηση και την τρόϊκα με  καινούρια αντιλαϊκά καταστροφικά μέτρα : από 1 Ιανουαρίου εισπράττεται «χαράτσι» 25 ευρώ από κάθε ασθενή που κάνει εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο, ενώ από 8 Ιανουαρίου καθιερώνεται άλλο «χαράτσι» 1 ευρώ που θα πληρώνεται στο φαρμακείο για κάθε συνταγή 3 φαρμάκων.   
Τα μέτρα αυτά είναι μόνο το προοίμιο για την καταιγίδα που έρχεται στην περίθαλψη το αμέσως επόμενο διάστημα. Καταργούνται όλες οι δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ο τομέας παραδίδεται σχεδόν ολοκληρωτικά με «εργολαβία» στα μεγάλα ιδιωτικά καπιταλιστικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Καθιερώνεται –με αφετηρία το 25ευρω – συμμετοχή και των ασφαλισμένων στα έξοδα νοσηλείας, ενώ ως τώρα πλήρωναν μόνο οι ανασφάλιστοι. Η συμμετοχή αυτή προβλέπεται πολύ σύντομα να αυξηθεί, το 25ευρω είναι απλά η «κερκόπορτα» : π.χ. ήδη οι αρμόδιοι του υπουργείου υγείας μιλούν ανοιχτά για καθιέρωση ιδιωτικών «απογευματινών χειρουργείων» μέσα στα δημόσια νοσοκομεία όπου όποιος ασφαλισμένος πληρώνει ιδιωτικά θα «ξεπηδάει» την λίστα αναμονής. Το κράτος αποσύρεται όλο και περισσότερο από τις υποχρεώσεις του απέναντι στον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και όσων έχουν πληρώσει αδιάκοπα για πολλές δεκαετίες ασφαλιστικές εισφορές και φόρους. Το σύστημα οδεύει με ταχύτατους ρυθμούς προς πλήρη ιδιωτικοποίηση.
Σε μια χρονική συγκυρία που πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για όργιο διαφθοράς και σκανδάλων δισεκατομμυρίων στις προμήθειες εξοπλισμών επί πολλά έτη, αλλά και για συνεχιζόμενο ως και σήμερα «πάρτι» μίζας από τους μηχανισμούς του αστικού πολιτικού κατεστημένου γενικά και στην υγεία πιο συγκεκριμένα (με αφορμή την υπόθεση του «Αγλαΐα Κυριακού»), η χούντα κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ «χαρατσώνει» πάλι την λαϊκή πλειοψηφία για το αυτονόητο – για το δικαίωμα πρόσβασης στην περίθαλψη. Και αυτό ενώ ήδη εξελίσσεται μια άνευ προηγουμένου «υγειονομική γενοκτονία» σε βάρος του πληθυσμού από τα προηγούμενα μέτρα: τις καταργήσεις νοσοκομείων και κλινικών, τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού και δομών, την δραστική περικοπή κρατικών κονδυλίων, την αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να χρηματοδοτήσει τα δημόσια νοσοκομεία, την αβάστακτη συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις, στο δράμα των ανασφάλιστων που πρέπει να πληρώνουν υπέρογκα ποσά τόσο στην πρωτοβάθμια φροντίδα όσο και στα νοσοκομεία.
Προκαλούν αλγεινή εντύπωση οι ψευτοδικαιολογίες και οι ψευτοαντιρρήσεις από βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι από την μία είχαν ψηφίσει ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΧΕΡΙΑ τα καινούρια «χαράτσια» (ν. 4093, 11/2012 και τροποποίηση 1/2013) και από την άλλη ανακάλυψαν τώρα πως … δήθεν διαφωνούν. Η εργατική τάξη, οι άνεργοι, οι νέοι, όλος ο λαός δεν έχουν να περιμένουν ΤΙΠΟΤΑ από τα αστικά κοινοβουλευτικά παιχνιδάκια. Πρέπει να βγουν πάλι δυναμικά στο προσκήνιο με τις δικές τους κινητοποιήσεις : η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. καλεί τους χρήστες υγείας αλλά και τους μαχόμενους υγειονομικούς να προχωρήσουν άμεσα σε συλλογικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ και ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ στα ταμεία των νοσοκομείων ώστε το μέτρο ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ και να αναγκαστεί η κυβέρνηση να το ανακαλέσει και επίσημα. Έτσι ακριβώς είχε γίνει και με το «χαράτσι» των 5 ευρω στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών πριν δυόμισι περίπου χρόνια.
 
Ο αγώνας για :
- Ανατροπή της καταστροφικής πολιτικής κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ και της κυβέρνησης που την εφαρμόζει
- Δωρεάν, αποκλειστικά δημόσια, καθολική, ισότιμη και υψηλής ποιότητας περίθαλψη για όλον τον πληθυσμό της χώρας,
- Ανατροπή του συστήματος που γεννάει την αδικία, την εκμετάλλευση και την φτώχεια
 
είναι επιτακτική αναγκαιότητα για την ίδια την επιβίωση του λαού.