• Πέμ, 30/01/2014 - 19:20
Ο Δημήτρης Δεσύλλας μιλά στην «Πρωινή»: Κοινή δράση, ανατρεπτική !

Ο Δημήτρης Δεσύλλας, γεωπόνος και επικεφαλής της παράταξης  «Αριστερή Παρέμβαση -Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα» του  Περιφερειακού  Συμβουλίου, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου του κόμματος «ΑΝΤΑΡΣΥΑ»,  

 Ηλείος με  αγωνιστικές περγαμηνές από τα νεανικά του χρόνια, είχε πάντα ένα λόγο άμεσο και χειμαρρώδη που είναι δύσκολο να τιθασευτεί στο στενό  πλαίσιο  μιας συνέντευξης για έντυπο.

Ωστόσο το επιχειρήσαμε, με στόχο να δοθούν  απαντήσεις  στα ερωτήματα που  σήμερα απασχολούν τους Ηλείους πολίτες λόγω και των διεργασιών που έχουν ξεκινήσει  για τα καλά, ενόψει των διπλών και πιθανότατα τριπλών εκλογών του προσεχούς Μαΐου, καθώς επισημαίνει ότι διανύουμε ήδη προεκλογική περίοδο.

Μέσα από τις απαντήσεις του, προκύπτει ότι η «ΑΝΤΑΡΣΥΑ»  αν και παλεύει για την ανατρεπτική κοινή δράση της αριστεράς, απορρίπτει τη συνεργασία με ρεφορμιστικά κόμματα και σε αυτά κατατάσσει το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ .

Επισημαίνει επίσης, ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος της αριστεράς στις εξελίξεις,  θα κριθεί από την έμπρακτη συμβολή των δυνάμεων της σε νικηφόρους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες και από  την  ταξική ανασυγκρότηση του Κινήματος. Αγώνες που θα συμβάλουν στην ανατροπή της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αλλά ταυτόχρονα θα δεσμεύουν  την  επόμενη κυβέρνηση  απέναντι στα λαϊκά προβλήματα.

Αντικρούει την αντίληψη «τώρα ΣΥΡΙΖΑ και μετά βλέπουμε» και υποστηρίζει ότι δεν πρέπει   να θεωρείται ανταγωνιστική στο ΣΥΡΙΖΑ η εκλογική ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ,  τονίζοντας ότι απαιτείται μεγάλη λαϊκή αναμέτρηση με ΕΕ - ΔΝΤ – Κεφάλαιο, για να βγει η χώρα από το σημερινό αδιέξοδο. Τέλος,  κατά την πάγια τακτική του, αρνείται να απαντήσει αν θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς«οι υποψήφιοι των Συνδυασμών (Περιφέρειας, Δήμου) θα καθοριστούν συλλογικά και έγκαιρα, με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες».

 

  • Κύριε Δεσύλλα, ποια είναι η εκτίμηση του κόμματός σας  για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η  Ελλάδα;

«Μπήκαμε στο 2014, με το δίδυμο των «σωτήρων» Σαμαρά – Βενιζέλου να «προεδρεύει» στην αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε. Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ κλιμακώνει τη βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεσή της, με συνδυασμό παλιών και νέων μνημονιακών μέτρων. Τα κυριότερα είναι : Η φοροκαταιγίδα (πρόσθετοι φόροι 2,5 δισεκ. ευρώ το 2014). Η επέκταση και μονιμοποίηση του χαρατσιού σε ακίνητα και χωράφια (3 δισ. ευρώ το χρόνο). Η φορομπηξία στους αγροτοκτηνοτρόφους με 13% από το πρώτο ευρώ και επιπλέον «τέλος επιτηδεύματος» 650 ευρώ το χρόνο και προκαταβολή φόρου 55%. Οι πλειστηριασμοί και κατασχέσεις για χρέη σε Δημόσιο και Ταμεία και από το 2015 σε Τράπεζες. Ο ακρωτηριασμός των κοινωνικών δαπανών (μείωση 2,78 δισ. ευρώ το 2014). Οι 12.500 νέες διαθεσιμότητες και 11.000 νέες απολύσεις σε ΟΤΑ - Υγεία - Παιδεία - Δημόσιο. Η πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, που θα διογκώσει την ήδη εκρηκτική ανεργία (30% - 2.000.000 άνεργοι). Η επιτάχυνση του ξεπουλήματος της ΔΕΗ και γενικά της δημόσιας περιουσίας.

Αυτή η αντιλαϊκή επίθεση συνοδεύεται από έξαρση της κρατικής τρομοκρατίας (π.χ. απαγόρευση αντι-ΕΕ διαδήλωσης ΑΝΤΑΡΣΥΑ, χτύπημα απεργιών και διαδηλωτών) και με τεράστια παραπλάνηση των εργαζομένων (για δήθεν «πρωτογενές πλεόνασμα», «ανάκαμψη» κ.ά), λόγω και των κρίσιμων εκλογών της 25ης Μαΐου 2014 (Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, Ευρωεκλογές, πιθανόν μαζί και Βουλευτικές εκλογές)».

  • Πιθανόν και βουλευτικές; Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε εθνικές εκλογές και μπορεί, κατά την εκτίμησή σας, η προσφυγή στις κάλπες να δώσει λύση στη σημερινή αδιέξοδη πολιτική που υπηρετούν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ;

«Ήδη βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Η συγκυβέρνηση, παρά τις άθλιες μεθοδεύσεις της, αδυνατεί να εκτονώσει και ακυρώσει τη διευρυνόμενη λαϊκή οργή, βρίσκεται σε κατάρρευση. Για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το βασικό είναι να πάμε προς τις εκλογές, με κλιμάκωση ενωτικών, συντονισμένων και ανατρεπτικών εργατικών και λαϊκών αγώνων (π.χ. γιατροί του ΕΟΠΥΥ). Αγώνες που θα συμβάλουν στην ανατροπή της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα στη δέσμευση της επόμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα λαϊκά προβλήματα.

Παράδειγμα : Για να ξαναγυρίσει το επίδομα ανεργίας στα 460 ευρώ το μήνα και να δοθεί σε όλους τους ανέργους (σήμερα δίνεται μόνο στο 10%), χρειάζονται 10 δισεκ. ευρώ το χρόνο! Λεφτά, που δεν θα βρεθούν με τις συνεχείς δεξιές μετατοπίσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις «εκπτώσεις» που κάνουν ο Γ. Δραγασάκης και ο Γ. Σταθάκης στο ζήτημα της διαγραφής του χρέους. Θα χρειαστεί μεγάλη λαϊκή αναμέτρηση με ΕΕ - ΔΝΤ - Κεφάλαιο. Γι΄ αυτό, δεν βοηθάει η αντίληψη «τώρα ΣΥΡΙΖΑ και μετά βλέπουμε», ούτε το να θεωρείται ανταγωνιστική στο ΣΥΡΙΖΑ η εκλογική ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η λογική αυτή θα οδηγήσει σε λαϊκή ήττα!»

  • Η πολυδιάσπαση του χώρου της Αριστεράς αποτελεί κατά την άποψή σας βασική αιτία που ούτε υπό την παρούσα συγκυρία δεν προκύπτει, δημοσκοπικά τουλάχιστον, τέτοια  άνοδος των ποσοστών των αριστερών κομμάτων, ώστε να υποθέσουμε ότι θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις που δρομολογούνται;

«Ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ, από θέση αρχών, είμαστε αντίθετοι στον «ενδοαριστερό εμφύλιο», στον απομονωτισμό, στο σεχταρισμό. Υποστηρίζουμε και προωθούμε την ανατρεπτική κοινή δράση όλης της Αριστεράς στους αγώνες και στο μαζικό λαϊκό κίνημα και τον ισότιμο - δημοκρατικό διάλογο μπροστά στους εργαζόμενους, για τα μεγάλα θεωρητικά ζητήματα της εποχής μας. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των δυνάμεων της Αριστεράς στις πολιτικές εξελίξεις θα κριθεί κυρίως από την έμπρακτη συμβολή τους : α) Σε νικηφόρους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, β) σε ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος και γ) στην καταδίκη, ανατροπή, ήττα και συντριβή του μαύρου μετώπου Κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ - Μνημονίου - Κεφαλαίου και των ακροδεξιών - φασιστικών εφεδρειών (με όποιο όνομα κι αν εμφανιστούν). Η συμβολή σ΄ αυτά τα ζητούμενα θα φέρει και τα μεγαλύτερα εκλογικά ποσοστά, όχι ανάποδα!»

  • Παρακολουθώντας τα πράγματα στην Ηλεία, τον τόπο καταγωγής σας, πώς τα αποτιμάτε;

« Με τον «Καλλικράτη», την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την κρατική υπερ-περιφέρεια - κηδεμόνα, δημιουργήθηκε στην Πάτρα ένα περιφερειακό κράτος, υπερσυγκεντρωτικό - γραφειοκρατικό - αποκρουστικό. Που συγκέντρωσε στην Πάτρα όλα τα όργανα, υπηρεσίες, αποφάσεις, αρμοδιότητες και εξουσίες. Που όξυνε όλες τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες σε βάρος της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, σε βάρος όλων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, συνολικά σε βάρος των εργαζομένων της πόλης και του χωριού.

Παραδείγματα : Η κατάργηση του τρένου, ο ακρωτηριασμός της «Ολυμπίας Οδού» σε οδό Κορίνθου - Πατρών, η ματαίωση του πολιτικού αεροδρομίου Ανδραβίδας, η κλοπή του ταμείου Μολυβιάτη, το προωθούμενο ξεπούλημα των τουριστικών «φιλέτων» λιμανιού Κατακώλου, Καϊάφα, Κουνουπελίου, η κατάργηση του ΤΑΣ και της Επιθεώρησης Εργασίας Ηλείας, η περιφερόμενη χωματερή σκουπιδιών (δεματοποιητής) με κρατική και Δημοτική βία και καταστολή» .

  • Σε επίπεδο αυτοδιοικητικών εκλογών, υπάρχει περίπτωση- και υπό ποιες προϋποθέσεις;- συνεργασίας των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με άλλες δυνάμεις κινηματικές ή συλλογικοτήτων;

«Προωθούμε τη μετωπική πολιτική συσπείρωση και συμπόρευση όλων των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής, αντιϊμπεριαλιστικής, αντιΕΕ και αντιδιαχειριστικής Αριστεράς, όλων των αγωνιστών που διαφοροποιούνται από τη διαχειριστική και ρεφορμιστική Αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ) και που συμφωνούν στο εξής πολιτικό πλαίσιο : α) Ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής ΕΕ - ΔΝΤ - Κεφαλαίου σε Περιφέρειες, Δήμους, καθώς και της Κυβέρνησης που την εφαρμόζει, β) Διαγραφή χρέους, κατάργηση Μνημονίων, δανειακών συμβάσεων και εφαρμοστικών νόμων, γ) Κατάργηση του Καλλικράτη, πάλη ενάντια στο τοπικό κράτος, δ) Αγώνας ενάντια στο τοπικό κεφάλαιο, στην ανταποδοτικότητα - ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων και Περιφερειών και ε) Πάλη ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και τις οδηγίες της, σε σύνδεση με τη συνολική πάλη για έξοδο από ευρώ και ΕΕ».

  • Ειδικά σε ό,τι αφορά τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση β΄ βαθμού, ποια είναι η επιδίωξή σας και έχετε αποφασίσει ποιος θα είναι επικεφαλής; Θα αναλάβετε εκ νέου το καθήκον της εκπροσώπησης της παράταξής σας στο Περιφερειακό Συμβούλιο;

Επιδίωξή μας είναι η προώθηση του πολιτικού πλαισίου που ανέφερα προηγούμενα, ενιαία από την «Αριστερή Παρέμβαση - Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα» και την «Ανταρσία στο Δήμο Πύργου» και η εκλογική ενίσχυσή τους για να παλέψουν από καλύτερες θέσεις για τα συμφέροντα των εργαζομένων της πόλης και του χωριού. Ο επικεφαλής και οι υποψήφιοι των Συνδυασμών (Περιφέρειας, Δήμου) θα καθοριστούν συλλογικά και έγκαιρα, με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες.

Συνέντευξη στη Δήμητρα Διαμαντοπούλου

Εφημερίδα Πρωϊνή Πύργου, 27/1/2014


Related Posts