• Τρί, 18/02/2014 - 18:20
Μια οφειλόμενη απάντηση

Σύντροφοι,

Στην παρουσίαση της απόφασης της πανελλαδικής σας συνδιάσκεψης εμφανίζεται η πρότασή που τελικά υπερψηφίστηκε σαν προϊόν συνδιαμόρφωσης και συμφωνίας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή τάσεών της, με ονομαστική μάλιστα αναφορά σε συντρόφους που «συνέβαλλαν» κατά την γνώμη σας σε αυτή την διαδικασία.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, απέστειλε τόσο σε εσάς όσο και σε άλλες συλλογικότητες την τελική συνθετική της πρόταση στις 14.02.  Την παρουσίασε σε σύσκεψη που έγινε την ίδια μέρα με την συμμετοχή σας. Έκανε δεκτές προτάσεις που έγιναν από συντρόφους που συμμετείχαν. Από την πλευρά σας υπήρξε δέσμευση ότι θα συζητηθεί στις διαδικασίες σας.  Το Σχέδιο Β κατέληξε τελικά στην πανελλαδική του διαδικασία  σε μια άλλη, διαφορετική πολιτική πρόταση από αυτήν.

Δεν καταλαβαίνουμε σε τι ωφελεί και που στοχεύουν η αντισυντροφική χρήση επιλεκτικής παρουσίασης των διαφόρων φάσεων της συζήτησης,  η  προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων ότι οι συλλογικότητες που συμμετέχουν δεν είναι ενιαίες ή ότι δεν έχουν κοινή στάση,  η  απόκρυψη των –ακόμα και δημόσια εκφρασμένων-διαφωνιών. Όλα αυτά τραυματίζουν ουσιαστικά μια προσπάθεια με βάθος, όπως αυτή της μετωπικής συμπόρευσης.

Αντίθετα, η ανοιχτή, δημόσια και συντροφική τοποθέτηση πάνω στα ανοιχτά πολιτικά ερωτήματα είναι η μόνη που μπορεί να δώσει διέξοδο. Η τελική πολιτική πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν μια ουσιαστική προσπάθεια πολιτικής σύνθεσης, που να καλύπτει όλο το φάσμα αναζητήσεων, ευαισθησιών και στρατηγικών οριοθετήσεων που ορίζουν τη δυνατότητα της συμπόρευσης αλλά και να ορίζει τη φυσιογνωμία του εγχειρήματος. Περιμένουμε και τη δική σας ανοιχτή και δημόσια τοποθέτηση.

Σύντροφοι,

Δεν λογοδοτούμε μόνο στα όργανά των συλλογικοτήτων μας αλλά και σε χιλιάδες αγωνιστές που θέλουν μια άλλη κατάσταση στο κίνημα και την Αριστερά. Και λογοδοτούμε όχι μόνο για το αν συμφωνούμε, αλλά και για το εάν διαφωνούμε σε θέσεις αρχής ή σε μάχες εντυπώσεων.

Σε κάθε περίπτωση η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν πρόκειται να ακολουθήσει ένα τέτοιο ολισθηρό δρόμο. Μόνο έτσι θα μείνει ανοιχτός ο δρόμος της συμπόρευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο θα επιθυμούσαμε να αφαιρεθεί από την ανάρτηση της απόφασης σας η ατυχής αναφορά στη διαδικασία συγγραφής του κειμένου.

Συντροφικά,

Η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ