• Τετ, 19/02/2014 - 21:17
Το Σχέδιο Β και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Επιμένουμε Αντικαπιταλιστικά! [του Πάνου Γκαργκάνα]

Την Κυριακή 16/2 συνεδρίασε στην Αθήνα το Πανελλαδικό Συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Για άλλη μια φορά η συνεδρίαση κυριαρχήθηκε από τη συζήτηση για την πρωτοβουλία συμπόρευσης με άλλες δυνάμεις και τα προβλήματα που δημιουργεί η στάση του Σχεδίου Β.

Ξανά και ξανά, όλο το προηγούμενο διάστημα, έγιναν προσπάθειες σύγκλισης ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές πάνω σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πάλη ενάντια στον ρατσισμό και τη στάση απέναντι σε λογικές διαχείρισης της κρίσης. Τις τελευταίες μέρες πριν από τη συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού, οι προσπάθειες αυτές έφτασαν μέχρι το σημείο να παραβιάζουν τα εξουσιοδοτημένα από τα όργανα πλαίσια με ατομικές πρωτοβουλίες συντρόφων.

Παρόλα αυτά, δεν προκύπτει συμφωνία. Και ο λόγος γι’ αυτό είναι η έκταση των διαφωνιών επί της ουσίας. Αυτές τις μέρες κυκλοφορούν δυο αφίσες, μια του Σχεδίου Β που λέει ότι τα κλειστά μαγαζιά θα ανοίξουν μόλις βγούμε από το Ευρώ και μια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που λέει «Κάτω η κυβέρνηση, Έξω από την ΕΕ». Οι αποκλίνουσες προτεραιότητες φαίνονται με μια ματιά.

Και δεν πρόκειται απλά για στιγμιαίο πρόβλημα. Μετά τη νέα κρίση που ξέσπασε στην Αργεντινή, ο Αλέκος Αλαβάνος από τη μεριά του Σχεδίου Β έφτασε στο σημείο να κάνει κριτική στην κυβέρνηση Κίρχνερ από τα δεξιά επισημαίνοντας ότι καθυστέρησε να υιοθετήσει περιοριστική πολιτική όταν φούντωσε ο πληθωρισμός. Αυτό, την ώρα που η αντικαπιταλιστική αριστερά της Αργεντινής δίνει μάχες για να υπερασπίσει την εργατική τάξη απέναντι στη διαχείριση Κίρχνερ. Οι διαφορές ανάμεσα στη διαχειριστική και την αντικαπιταλιστική οπτική δεν είναι ούτε «βυζαντινισμοί», ούτε «ιδεολογήματα». Είναι καίριας σημασίας για το εργατικό κίνημα.

Από τη μεριά του ΣΕΚ, της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος και πολλών ανένταχτων μελών του Πανελλαδικού Συντονιστικού υπογραμμίστηκαν αυτά τα ζητήματα. Ωστόσο με πρωτοβουλία συντρόφων του ΝΑΡ και των ΑΡΑΝ-ΑΡΑΣ έγινε άλλη μια προσπάθεια να προταθεί Κοινή Πολιτική Δήλωση προς το Σχέδιο Β όπως και σε άλλες δυνάμεις της συμπόρευσης από το ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η απάντηση του Σχεδίου Β κινήθηκε προκλητικά στην κατεύθυνση της προσβλητικής απόρριψης. Η δική του πανελλαδική συνάντηση όχι μόνο ψήφισε ένα διαφορετικό κείμενο, αλλά και επιχείρησε να παίξει παιχνίδια σε βάρος εκείνων ακριβώς των συντρόφων του ΝΑΡ που είχαν επιχειρήσει να κρατήσουν ανοιχτούς τους δίαυλους επικοινωνίας.

Έκτακτη Συνδιάσκεψη

Γίνεται φανερό πως σωστά ως ΣΕΚ επιμέναμε ότι η κοπτοραπτική πάνω σε κείμενα με συνεχείς υποχωρήσεις από τον αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό μπορεί να οδηγήσει σε προβληματικές καταστάσεις. Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτά τα προβλήματα να τραυματίσουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη δυναμική της. Ήδη κατατέθηκε από τη μεριά μας αίτημα για έκτακτη συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ώστε να κλείσει με συντεταγμένο τρόπο αυτή η ιστορία και να διαφυλαχθεί ο αντικαπιταλιστικός χαρακτήρας της.

Παράλληλα, προωθούμε ενεργητικά τις κοινές παρεμβάσεις στους αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Τη στήριξη για τον κόσμο που παλεύει στον ΕΟΠΥΥ, στην ΕΡΤ, στα σχολεία, στους δήμους, στα νοσοκομεία ενάντια στα κλεισίματα και τις απολύσεις. Το άπλωμα του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος με κέντρο την παγκόσμια μέρα δράσης στις 22 Μάρτη. Την ενίσχυση των αντικαπιταλιστικών κινήσεων που κατεβαίνουν στις εκλογές σε Δήμους, Περιφέρειες και της παρουσίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις Ευρωεκλογές. Για τη δυνατή αντικαπιταλιστική αριστερά που χρειάζεται ο κόσμος της εργατικής αντίστασης.

Δημοσιεύθηκε στην Εργατική Αλληλεγγύη, Τεύχος 1110


Related Posts