• Πέμ, 09/02/2017 - 23:08
Την πολιτική πρότασή της παρουσίασε σήμερα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (βίντεο)
Συνέντευξη Τύπου πραγματοποίησε σήμερα Πέμπτη 9/2/2017 η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την παρουσίαση της πολιτικής πρότασης. Την πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την περίοδο, για τους αναγκαίους αγώνες και για την πολιτική συνεργασία που προτείνει παρουσίασαν τα μέλη της ΚΣΕ (Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή) της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αντωνία Βαφειάδου, Γιάννης Σηφακάκης και Αντώνης Δραγανίγος.

Η Αντωνία Βαφειάδου άνοιξε την συνέντευξη τύπου επικεντρώνοντας στη νέα επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση με αφορμή το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης: τη μείωση του αφορολόγητου, τη διάλυση του δημοσίου, τις μειώσεις σε μισθούς-συντάξεις. «Ακόμη και το επίδομα ανεργίας των ανέργων θα μετατραπεί σε επίδομα προς τους εργοδότες για να έχουν τζάμπα εργαζόμενους», είπε χαρακτηριστικά. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα δίνει όλα στους δανειστές. Η διαπραγμάτευση που κάνουν είναι μια απάτη», ανέφερε. Μίλησε επίσης για τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που οξύνονται στην περιοχή μας και μαζί με την πολιτική της ΕΕ συνθέτουν το σκηνικό που έχει να αντιπαλέψει το λαϊκό κίνημα.
«Για να ανατρέψουμε αυτή την επίθεση χρειάζεται πάλη και ανασυγκρότηση του εργατικού μας κινήματος», είπε και πρόσθεσε ότι γι’ αυτό η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ακολουθώντας την απόφαση της 3ης Συνδιάσκεψής της, καταθέτει αυτή την πολιτική πρόταση. «Γι’ αυτό το λόγο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προτείνει την κοινή δράση όλων των δυνάμεων της μαχόμενης αριστεράς στο κίνημα, τον συντροφικό διάλογο», αλλά και μια πολιτική συνεργασία με στόχο να οικοδομηθεί «μια άλλη ανατρεπτική, αντισυστημική Αριστερά, επικίνδυνη για το κεφάλαιο και την ΕΕ». «Απέναντι στην ΤΙΝΑ που μας προτάσσουν, η μόνη ΤΙΝΑ που υπάρχει για μας, είναι ο αγώνας σε κατεύθυνση αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική, αντισυνδιαχειριστική», έκλεισε την ομιλία της.

Ο Γιάννης Σηφακάκης τόνισε ότι «η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έρχεται στην πιο σωστή στιγμή, καθώς σήμερα χιλιάδες αγωνιστές βρίσκονται απέναντι από την κυβέρνηση και αναζητούν εναλλακτική στην κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ». «Το πρώτο μήνυμα της πολιτικής μας πρότασης είναι ότι μπορούμε να ανατρέψουμε την επίθεση. Τα μηνύματα έρχονται από πολλές πλευρές και διεθνώς» ανέφερε και συνέχισε περιγράφοντας τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ, αλλά και τις πρόσφατες αντιφασιστικές δράσεις έξω από τα σχολεία που θα υποδέχονταν προσφυγόπουλα. Θύμισε ότι «ο Μουζάλας πρόσφατα επιτέθηκε με τον πιο χυδαίο τρόπο στους πρόσφυγες και σε όσους τους συμπαραστέκονται, παίρνοντας συγχαρητήρια από όλο τον ακροδεξιό συρφετό» και κατέληξε: «μπορούμε να αναδείξουμε μια γνήσια αριστερή εναλλακτική απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η πρότασή μας περιγράφει τι θα πρεπε να λέει και να κάνει όλη η αριστερά σ΄αυτή την κατεύθυνση».
«Ξεκινώντας από τις αναγκαίες πρωτοβουλίες κοινής δράσης για το σταμάτημα της επίθεσης», συμπλήρωσε, «όπως γίνεται στο αντιρατσιστικό/αντιφασιστικό κίνημα με τα συλλαλητήρια στις 18 Μάρτη, διεθνή μέρα κατά του φασισμού και του ρατσισμού, αλλά και για να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης». Επεσήμανε ότι πολύς κόσμος αναρωτιέται γιατί χρεοκόπησε ο ΣΥΡΙΖΑ, κι αν υπάρχει άλλος δρόμος, κι ότι αυτός ο διάλογος πρέπει να ανοίξει και να γίνει συντροφικά, συμπληρώνοντας ότι «η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπαίνει από θέση ισχύος σε αυτή τη συζήτηση με το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα που παρουσίασε από το 2009». «Η δικιά μας πρόταση αποσκοπεί στο να δυναμώσει συνολικά την πάλη», κατέληξε στην ομιλία του.

Ο Αντώνης Δραγανίγος παρουσίασε τα βήματα της πρότασης πολιτικής συνεργασίας. «Υπάρχουν σήμερα δυνάμεις στις οποίες απευθύνεται αυτή η πρόταση; Υπάρχουν και διευρύνονται, πιστεύουμε εμείς», είπε. «Υπάρχουν χιλιάδες αγωνιστές που μέσα από την εμπειρία των τελευταίων χρόνων κατάλαβαν, για παράδειγμα, ότι δεν γίνεται να καταργηθούν τα Μνημόνια εντός ΕΕ και ευρωζώνης. Ότι δεν γίνεται να υποστηρίξει κανείς στα σοβαρά ότι δε χρειάζεται αμφισβήτηση-μη αναγνώριση και διαγραφή του δημόσιου χρέους, όταν το ίδιο το ΔΝΤ και οι δανειστές λένε ότι, μετά από 7 χρόνια μνημόνια, το χρέος δεν είναι βιώσιμο». «Αυτή η πλατιά συζήτηση είναι σε εξέλιξη. Η πολιτική βάση της πρότασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ», τόνισε, «είναι μια σειρά από στόχοι που σήμερα έχουν δικαιωθεί μέσα από την εμπειρία. Στις σημερινές συνθήκες κρίσης του καπιταλισμού, δεν μπορούν να υπάρξουν ενδιάμεσες λύσεις, όπως «καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο», «να αλλάξουμε την ΕΕ» ή «να βάλουμε όρια στους θεσμούς». Αυτά χρεοκόπησαν ήδη από την εμπειρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».
«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξουν σήμερα βήματα που θα ενισχύουν την αριστερά της ανατροπής» και αυτά τα βήματα περιγράφονται στην πρόταση πολιτικής συνεργασίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ξεκαθάρισε ότι η πρόταση για πολιτική συνεργασία «δεν είναι πρόταση εκλογική» και ότι «δεν μας αφορούν ούτε τα αντιμνημονιακά μέτωπα, ούτε οι πιέσεις για εκλογικές συμπράξεις, ειδικά με δυνάμεις που η στάση τους και η πολιτική τους αποδεικνύουν ότι κινούνται έξω από τα όρια και την ηθική της αριστεράς».
«Η πρόταση μας απευθύνεται στις δυνάμεις που ανήκουν στην αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική, αντιΕΕ αριστερά και των πολύμορφων δυνάμεων που κινούνται σε λογική ανατροπής», συμπλήρωσε. «Είναι πρόταση προς τις μαχόμενες δυνάμεις της αριστεράς, οργανωμένες δυνάμεις, αγωνιστές, διανοούμενους, τον κόσμο του κινήματος.
Ανακοίνωσε ότι η πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει ήδη ξεκινήσει με διμερείς συναντήσεις με τις οργανωμένες δυνάμεις στις οποίες απευθύνεται η πρότασηκαι θα συνεχιστεί τόσο με συναντήσεις όσο και κυρίως μέσα από ανοιχτές συγκεντρώσεις συζήτησης της πρότασης και εκδηλώσεις με τον κόσμο της αριστεράς και του κινήματος, μέσα στο κίνημα και στις μάχες που έχουμε μπροστά μας, στα πολιτικοσυνδικαλιστικά σχήματα στους εργατικούς και νεολαιίστικους χώρους και στις γειτονιές κ.ά.
 
Θυμίζουμε ότι στη βάση της πολιτικής απόφασης της 3ης Συνδιάσκεψης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ διατύπωσε εδώ και μερικές βδομάδες την πρότασή της για τον κοινό βηματισμό, την κοινή δράση για την ανατροπή της επίθεσης, τον διάλογο  και την πολιτική συνεργασία,  της αντικαπιταλιστικής, αντιιμπεριαλιστικής, αντιΕΕ αριστεράς και των πολύμορφων δυνάμεων που κινούνται σε λογική ανατροπής και έρχονται σε ρήξη με τις λογικές της διαχείρισης του συστήματος:
Στο κείμενο της πολιτικής της πρότασης η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επισημαίνει ότι οι πυκνές και σημαντικές πολιτικές εξελίξεις της περιόδου στην Ελλάδα και διεθνώς δημιουργούν την ανάγκη για συντονισμένη δράση για την ανατροπή της κλιμακούμενης επίθεσης κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και την διαμόρφωση εναλλακτικής αντικαπιταλιστικής προοπτικής σε ρήξη με την πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ, απέναντι στον ισχυρισμό όλων των αστικών και μνημονιακών κομμάτων ότι δεν υπάρχει εναλλακτική (ΤΙΝΑ). (Σημείο Α)
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ διαπιστώνει ότι σήμερα, παρά τις αναγνωρισμένες και σεβαστές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις δυνάμεις που κινούνται σε αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική, αντιΕΕ κατεύθυνση, είναι αναγκαίο, ώριμο και ρεαλιστικό να υπάρξει τουλάχιστον ένας κοινός συνολικός πολιτικός βηματισμός, με στόχο την συνολική πολιτική συνεργασία των δυνάμεων αυτών.  (Σημείο Β)
Η πολιτική πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αρθρώνεται σε τρεις πλευρές: α) την κοινή δράση στο κίνημα για να μην περάσουν οι μνημονιακές επιθέσεις της κυβέρνησης, την αντιρατσιστική, αντιφασιστική και αντιπολεμική δράση κ.α., β) τον ευρύτερο συστηματικό και οργανωμένο διάλογο για τα μεγάλα ζητήματα στρατηγικής του κινήματος και της αριστεράς και γ) την πολιτική συνεργασία με όσες δυνάμεις υπάρχει πολιτική συμφωνία με βάση το αναγκαίο για την πολιτική συνεργασία πολιτικό πρόγραμμα, που έχει ως στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής επίθεσης του αστικού, μνημονιακού μπλοκ κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου, με τη δύναμη του εργατικού λαϊκού  κινήματος και στηρίζεται στο πλαίσιο στόχων του αντικαπιταλιστικού προγράμματος.
Η πρόταση περιλαμβάνει το πλαίσιο πολιτικών στόχων που η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θεωρεί αναγκαίο για την πολιτική συνεργασία με κέντρο την ανατροπή της αντιλαϊκής επίθεσης του αστικού, μνημονιακού μπλοκ κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου, με τη δύναμη του εργατικού λαϊκού  κινήματος και το δυνάμωμα της αριστεράς της ανατροπής. (σημείο Γ)
Ολόκληρη η πρόταση εδώ http://antarsya.gr/node/4147