• Κυρ, 22/04/2018 - 09:51
ΜΕΤΑΒΑΣΗ : Πρόταση Πολιτικής Αποφασης της 4ης Συνδιάσκεψης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

 

ΜΕΤΑΒΑΣΗ- Πρόταση Πολιτικής Απόφασης της 4ης Συνδιάσκεψης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (αρχείο .pdf, 175KB)

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ 4ΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Η 4η  Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, λαμβάνοντας υπόψη τις ΘΕΣΕΙΣ του ΠΣΟ, όλες τις πλατφόρμες, συμβολές και προτάσεις, το δημόσιο διάλογο, τη συζήτηση στις Τοπικές και  Κλαδικές Επιτροπές, την ίδια τη Συνδιάσκεψη και κυρίως:

 

 

1. ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

- Το μετασχηματισμό της αξεπέραστης ακόμη, πρωτότυπης και δομικής ιστορικής κρίσης του καπιταλισμού σε  κρίση των διεθνών σχέσεων των καπιταλιστικών χωρών, τη συνακόλουθη εκτίναξη των ενδοκαπιταλιστικών - ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

- Τη μετατροπή του πολέμου από ακραία, σε βασική τάση του συστήματος για την επίλυση των ανταγωνισμών, την υφαρπαγή πλούτου, την επέκταση της «δημοκρατίας της αγοράς», μαζί με τον κίνδυνο γενικευμένων, ακόμη και πυρηνικών, συρράξεων, με τις ΗΠΑ και ΤΟ ΝΑΤΟ να μετατρέπονται σε «υπ΄ αριθμόν ένα» κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη.

- Τον αντιδραστικό μετασχηματισμό της σύγχρονης αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

- Το μαζικό εξοβελισμό της ανθρώπινης εργασίας από την παραγωγή και την κρίση των νόμων της εκμετάλλευσης, τις αντιδραστικές κοινωνικές «κατακτήσεις» του νεοφιλελευθερισμού και τα όριά του, την αδυναμία των κυρίαρχων δυνάμεων να προτάξουν ένα θετικό ηγεμονικό «πρόταγμα» κοινωνικής ενσωμάτωσης και τη νέα ακροδεξιά δυναμική που αναπτύσσεται παγκόσμια, εντός της οποίας ανδρώνεται ο νεοφασισμός.

2. ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

- Με την πρόσδεση του ελληνικού κεφαλαίου στον ιμπεριαλιστικό άξονα ΗΠΑ –  Ισραήλ – Αιγύπτου, την ανάπτυξη των εθνικισμών και την όξυνση των αντιδραστικών ανταγωνισμών με την Τουρκία και στα Βαλκάνια, που μόνο νέες συμφορές μπορεί να φέρει για τον ελληνικό και τους γειτονικούς λαούς.

- Τη βαθύτερη αντιδραστικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το καταπιεστικό ευρωμνημονιακό καθεστώς Επιτροπείας με μοχλό το χρέος.

- Τις συνέπειες της ήττας των μεγάλων αγώνων του 2010-2015, τις οποίες ο λαός βιώνει στην εργασία, τη ζωή και μέλλον του. Τη συνεχιζόμενη ύφεση του μαζικού κινήματος και των αγώνων, αλλά και τον κατακερματισμό και τα όρια των διάσπαρτων ελπιδοφόρων αναλαμπών των αγώνων.

- Το κενό μιας μετωπικής, αποτελεσματικής, εναλλακτικής και ανατρεπτικής αριστερής αντιπολίτευσης, από τη σκοπιά των άμεσων και μακροπρόθεσμων συμφερόντων της εργατικής τάξης και του λαού, ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τον αστικό,  αντιλαϊκό, σοσιαλφιλελεύθερο χαρακτήρα και πολιτική της.

- Το ανησυχητικό προβάδισμα στην κάλυψη αυτού του κενού από το πολύμορφο «μαύρο μέτωπο» εθνικιστών, δεξιάς, ακροδεξιάς και φασιστών, όπως έδειξαν τα συλλαλητήρια για το «Μακεδονικό».

 

Με βάση όλα αυτά, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προτείνει στη μαχόμενη Αριστερά και το εργατικό λαϊκό κίνημα:

3. ΕΝΑ ΕΝΩΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΠΑΛΗ

 • Για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια εργαζομένων και λαού
 • Για μια νέα ελπίδα στις νεότερες γενιές
 • Για την αποτροπή του ιμπεριαλιστικού πολέμου, την ειρήνη και τη φιλία των λαών
 • Για το σπάσιμο της ασφυκτικής αστικής κυριαρχίας και την αντικαπιταλιστική ανατροπή
 • Για την προσέγγιση του δρόμου προς την επανάσταση με σκοπό το σοσιαλισμό – κομμουνισμό

ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ

 • Για  την επανεκκίνηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος
 • Για την αντεπίθεση της ανατρεπτικής Αριστεράς
 • Για την ανασυγκρότηση και την υπέρβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην κατεύθυνση ενός μαζικού αντικαπιταλιστικού μετώπου

4. Η ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Η σημερινή ιστορική περίοδος στην Ελλάδα, με δεδομένη τη ντε φάκτο λαϊκή πείρα από την ήττα της γραμμής ΣΥΡΙΖΑ, την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα της ΕΕ και την αντιδραστικότητα της αστικής τάξης της χώρας και την ουσιαστική συνέχιση της μνημονιακής «κανονικότητας», επιτάσσει μια μόνιμη και διακηρυγμένη πολιτική συγκέντρωσης δυνάμεων για μια  εργατική και λαϊκή ανατροπή της επίθεσης κεφαλαίου – ΕΕ, με αντικαπιταλιστικό, αντιιμπεριαλιστικό και δημοκρατικό περιεχόμενο. Προτάσσει τη συγκέντρωση δυνάμεων σε ένα κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο αναμέτρησης και ανατροπής στη βάση του παραπάνω περιεχομένου, για μια συνάρθρωση δυνάμεων ικανή να κοιτάξει στα μάτια τον αντίπαλο και να εμπνεύσει ότι μπορεί να αποτελέσει ένα αξιόπιστο αντίπαλο δέος. Η ανατροπή αυτή μπορεί να αποτελέσει την αποφασιστική καμπή της ταξικής πάλης ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επανάσταση.

5. Η ΑΜΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Στη σημερινή ιστορική συγκυρία, η παραπάνω κατεύθυνση συγκεκριμενοποιείται στην πρόταση για αριστερή ανατρεπτική αντιπολίτευση. Ενάντια στην πολιτική και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το ευρωμνημονιακό καθεστώς της Επιτροπείας ΕΕ – ΔΝΤ και το ΝΑΤΟ, με σκοπό την αναχαίτιση και ανατροπή τους. Ενάντια στη ΝΔ, το ακροδεξιό εθνικιστικό ρεύμα και τη Χρυσή Αυγή, το ρατσισμό, το σεξισμό, το σκοταδισμό. Ενάντια και στα μικρότερα ενδιάμεσα αστικά κόμματα (π.χ. Κίνημα Αλλαγής). Άμεσος στόχος είναι η απόσπαση νικών που θα οδηγούν στην ικανοποίηση εργατικών και λαϊκών αναγκών για εργασία, ειρήνη, δημοκρατία, παρά και ενάντια στους νόμους του κεφαλαίου, το χρέος, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με σκοπό την έξοδο από αυτούς.

6. ΨΗΛΑ ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Πρώτιστο καθήκον της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της αριστερής ανατρεπτικής αντιπολίτευσης είναι να αγωνιστούμε ώστε ο λαός στην Ελλάδα:

 • Να υπερασπιστεί την ειρήνη και τη φιλία των λαών και να δράσει αποτρεπτικά προς όλα τα πολεμικά ενδεχόμενα.
 • Να αντισταθεί σε απόπειρες ιμπεριαλιστικής επαναχάραξης των συνόρων και να υπερασπιστεί μόνον αμυντικά τον εαυτό του και την κυριαρχία του.
 • Να σπάσει η συμμαχία της ελληνικής αστικής τάξης με τη μεγαλύτερη πολεμική μηχανή που γέννησε ο κόσμος, τις ΗΠΑ, για να ηττηθεί η αστική πολιτική σε Ελλάδα και Τουρκία.
 • Να προετοιμαστεί για να αξιοποιήσει ενδεχόμενες πολεμικές αναμετρήσεις για την αντικαπιταλιστική αντιιμπεριαλιστική ανατροπή της επίθεσης κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ και ΝΑΤΟ.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συμβάλει αποφασιστικά με όλες τις δυνάμεις της για:

 • Την αφύπνιση των συνειδήσεων, με μαζική θεωρητική και πολιτική καμπάνια για τις αιτίες, τα αποτελέσματα, τους τρόπους αποτροπής και ανατροπής των πολέμων και των υπεύθυνων για αυτούς.
 • Τη δημιουργία μιας πλατιάς αντιπολεμικής, αντιιμπεριαλιστικής μαζικής κίνησης, αποτροπής του πολέμου, για την υπεράσπιση της ειρήνης και τη φιλία των λαών.
 • Τη διεθνιστική συνεργασία με τις αριστερές δυνάμεις και το κίνημα ειδικά της Τουρκίας, των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου, αλλά και της Ευρώπης και όλου του κόσμου.

7. Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ «ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΗΣ ΡΗΞΗΣ»

 

Κοινωνικός πυρήνας της πολιτικής πρότασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είναι η σύγχρονη εργατική τάξη, σε συμμαχία με τα πληττόμενα μεσαία λαϊκά στρώματα, τη φτωχομεσαία αγροτιά, τη διανόηση, τη νεολαία και τους μετανάστες, τις γυναίκες και όλα τα υποκείμενα εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

 

Βάση συγκρότησης του στρατοπέδου της ανατροπής είναι η ταξική αναμέτρηση, ως πηγή της ιστορικής κίνησης για την υπέρβαση της κρίσης προς όφελος της εργατικής τάξης και των σύμμαχων στρωμάτων.  Η ταξική διάσταση διατρέχει κάθε αγώνα, αλλά δεν αποτελεί τη μόνη επί της οποίας συγκροτούνται οι κοινωνικοί αγώνες. Το στοίχημα είναι η συνεύρεση, ενοποίηση των επιμέρους «κόσμων», υποκειμένων, κινημάτων και διεκδικήσεων σε ένα συνεκτικό και ταυτόχρονα συμπεριληπτικό κίνημα ανατροπής και χειραφέτησης.

 

Επιδιώκουμε τη  δημιουργία ενός ενωτικού μαχητικού κινήματος της σύγχρονης εργασίας, της αποτροπής του πολέμου, της δημοκρατίας και της προώθησης του εργατικού λαϊκού πολιτισμού. Σπονδυλική στήλη είναι ένα ανεξάρτητο, μαζικό Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο (αγωνιστών και ταξικών συνδικάτων) για την Αναμέτρηση και την Ανατροπή, που θα συγκρουστεί με την εργοδοσία στους χώρους δουλειάς, με την πολιτική του κεφαλαίου και τους κάθε χρώματος εκπροσώπους της και θα υπερβεί τις ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία.  Που θα ξεκινάει από τους χώρους δουλειάς με επιτροπές αγώνα, αγωνιστικά σωματεία, συνενωμένων σε έναν ενιαίο ταξικό συντονισμό στον οποίο οι εργαζόμενοι θα έχουν τον πρώτο λόγο.

 

Ταυτόχρονα προωθείται η συγκρότηση αυτοτελών μετωπικών συλλογικοτήτων πάλης για: τα δημοκρατικά δικαιώματα και την αντιφασιστική πάλη, την κατοικία – περιβάλλον, την παιδεία και υγεία, τα ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας, τη νεολαία, το μεταναστευτικό – προσφυγικό, τον πολιτισμό και τη δημοκρατική πληροφόρηση, σε κάθε πεδίο ανάπτυξης του αγώνα.

 

Σύνθημα μας: «Όλοι και όλες μαζί για την ανατροπή».

 

Όσες περισσότερες δυνάμεις, πολιτικές και κοινωνικές, μπορούν να ενώνονται για να δίνουν μαζί κάθε αγώνα με ανατρεπτικό περιεχόμενο και προοπτική, τόσο το καλύτερο. Οι αγωνιστές και αγωνίστριες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα είναι εκεί για να συμβάλλουν στην ενότητα, την αντοχή και το ανατρεπτικό περιεχόμενο των αγώνων. Για να δείξουν τους δρόμους που θα ενώνουν και δεν θα χωρίζουν το κίνημα, αλλά και θα το κάνουν επικίνδυνο από άποψη περιεχομένου και μορφής. Η πρόταση αυτή απευθύνεται στις ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις του κινήματος, στο ΠΑΜΕ, το ΜΕΤΑ και τις αναρχοσυνδικαλιστικές κινήσεις, σε κάθε ανένταχτο μαχόμενο αγωνιστή.

8. ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

 

Η συγκρότηση της αριστερής ανατρεπτικής αντιπολίτευσης και του «κοινωνικού στρατού της ρήξης» απαιτεί τη μέγιστη συγκέντρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων σε μια Αριστερή Συμμαχία για την Ανατροπή. Πρόκειται για μια συνολική διαδικασία διαρκών προσπαθειών και πρωτοβουλιών με τελικό στόχο τη διαμόρφωση του αντίστοιχου πολιτικού μετώπου των μαχόμενων αριστερών δυνάμεων, στη βάση του αντικαπιταλιστικού αντιιμπεριαλιστικού μεταβατικού προγράμματος. Η Αριστερή Συμμαχία για την Ανατροπή αποτελεί πρόταση -  πρόσκληση που η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απευθύνει προς το ΚΚΕ, τη ΛΑΕ και κάθε συλλογικότητα και αγωνιστή/τρια της Αριστεράς, του αντιεξουσιαστικού χώρου και του κινήματος.

 

Γνωρίζουμε τις σημερινές διαφορές και δυσκολίες. Στην κατεύθυνση της υπέρβασής τους, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προωθεί πολιτικές συμφωνίες τακτικού χαρακτήρα για επιμέρους κοινωνικά - πολιτικά μέτωπα (π.χ. αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική πρωτοβουλία, μνημονιακά μέτρα, δημοκρατικές ελευθερίες κ.α.) ή και συνολικά. Η πρόταση αυτή θα δυναμώσει άμεσα την αναγκαία συνεπή, συνεχή και σχεδιασμένη κοινή δράση όλων των μαχόμενων δυνάμεων στο μαζικό λαϊκό κίνημα. Θα δημιουργήσει όρους για συναγωνιστικές σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και αξιοπιστίας, ώστε να ανοίξει μία διαδικασία μόνιμου πολιτικού συντονισμού, «από τα πάνω» και κυρίως, «από τα κάτω».

 

 

 

 

9. ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

 

Στην παραπάνω κατεύθυνση, σε ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προωθεί πρόταση συσπείρωσης και συμμαχίας, που οφείλει:

α) Να βασίζεται στο αντικαπιταλιστικό μεταβατικό πρόγραμμα, με τα στοιχεία σύγκρουσης, ρήξης και εξόδου από την ΕΕ, το κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό. β) Να δοκιμάζεται στην πράξη, μέσα στο εργατικό, λαϊκό κίνημα, με δεσμούς αμοιβαίας εμπιστοσύνης. γ) Να προσαρμόζεται ανάλογα με τις εξελίξεις στην πολιτική συγκυρία, δ) Να βασίζεται στην ισοτιμία και την πλήρη αυτοτέλεια καθενός. Σε κάθε περίπτωση, οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κρατούν την ιδεολογική - πολιτική και οργανωτική τους ανεξαρτησία.

Η συγκεκριμένη εκλογική τακτική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα αποφασιστεί με δημοκρατικές διαδικασίες όταν προκηρυχθούν εκλογές, με βάση τις παραπάνω αρχές.

10. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ

Όλα τα παραπάνω, για να υλοποιηθούν, απαιτούν μια δυνατή, μετωπική, αντικαπιταλιστική και αντιιμπεριαλιστική Αριστερά σε επαναστατική, κομμουνιστική κατεύθυνση.

Απαιτείται μια «άλλη Αριστερά», ταυτόχρονα μαχόμενη και σκεπτόμενη, κινηματική και προγραμματική, γιατί η ανθρωπότητα όλο και περισσότερο οδηγείται μπροστά σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι: Ή τα σκοτάδια της αντίδρασης θα καλύψουν την υφήλιο ή ένας νέος ήλιος της ανατροπής θα ανατείλει. Η ασταθής διατήρηση μιας φαινομενικής «δυτικής» σταθερότητας εντός της οποίας βρίσκεται – αν και ασθμαίνοντας-  η Ελλάδα, καθόλου δεν πρέπει να ξεγελά και να καθησυχάζει για το μέλλον. Το ερώτημα έχει τεθεί: Ποιό ρεύμα θα πάρει προβάδισμα; Ο καταστροφικός, θανατηφόρος κοινωνικός κανιβαλισμός του συστήματος και του επανερχόμενου φασισμού που πίσω από τον αντισυστημικό του λόγο θα κρύβεται η ύστατη διάσωση του καπιταλισμού ή μια αναγεννημένη πολιτικά, προγραμματικά, θεωρητικά και πολιτισμικά κομμουνιστική προοπτική;

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα πρωταγωνιστήσει για αυτή την προοπτική.

α) Μετασχηματιζόμενη σε ενιαίο και δημοκρατικό μέτωπο μελών και συλλογικοτήτων.

β) Προωθώντας την πρόταση για ισότιμη συσπείρωση, κοινή πάλη και ενότητα προς τις δυνάμεις επαναστατικής και κομμουνιστικής αναφοράς, ώστε να υπερβεί τον εαυτό της στην κατεύθυνση ενός μαζικού και ενωτικού πόλου/μετώπου της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Η πρόταση αυτή απευθύνεται σε: ΑΡΑΝ, ΑΡΚ, Δίκτυο, Δικτύωση, ΕΕΚ, Εργατικό Αγώνα, Ένωση Δικαίων, ΟΚΔΕ, ΟΝΡΑ, Ξεκίνημα, Παρέμβαση, Σύλλογο Κορδάτο, άλλες ομάδες και αγωνιστές και κυρίως ανένταχτους αγωνιστές/στριες της Αριστεράς, ενώ με νέο τρόπο οφείλουν να διερευνηθούν νέες προοπτικές συμπόρευσης με κομμάτια του αντιεξουσιαστικού χώρου.

γ) Βαθαίνοντας στο αντικαπιταλιστικό μεταβατικό πρόγραμμα για τη μετάβαση από το σήμερα στην επανάσταση και στην κομμουνιστική στρατηγική για τη μετάβαση από την επανάσταση στην εργατική δημοκρατία και αυτοδιεύθυνση, μέχρι το σοσιαλιστική – κομμουνιστική κοινωνία.

 

Ο τρόμος του φασισμού και του γενικευμένου πολέμου επέστρεψε.

Ήρθε η ώρα να επιστρέψει και το «φάντασμα»  του κομμουνισμού και της επανάστασης