• Σάβ, 21/04/2018 - 23:58
Χαιρετισμός της Ανασύνθεσης - ΟΝΡΑ στην 4η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Καλημέρα σύντροφοι και συντρόφισσες,

 

Θα θέλαμε και μεις από τη πλευρά μας να σας ευχαριστήσουμε για την πρόσκληση και να  χαιρετίσουμε τη σημερινή σας διαδικασία. Έχουμε την τύχη και την ατυχία να ζούμε στην εποχή που ζούμε. Η εποχή που ζούμε η εποχή της λιτότητας, η εποχή της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης, η εποχή των πολέμων και των προσφυγικών ροών απαιτεί διαδικασίες σαν τη σημερινή που να μπορούν να κοιτάνε στα μάτια τον αντίπαλο και να μιλάνε με θράσος για τον διαφορετικό δρόμο. Η εποχή όπου ο καπιταλισμός τείνει να καταστρέψει τον κόσμο που ζούμε την εποχή της εξαθλίωσης χιλιάδων ανθρώπων, της υπερκατανάλωσης και της περιβαλλοντικής κρίσης είναι ακόμη πιο αναγκαίο η αριστερά μέσα από διαδικασίες σαν τη σημερινή να επαναφέρει θαρρετά το κομμουνιστικό όραμα ως διαφορετικό δρόμο για την ανθρωπότητα. Δυστυχώς η εποχή που ζούμε πέρα των προαναφερθέντων είναι και η εποχή της απογοήτευσης, η εποχή μέσα στην οποία βιώσαμε ήττες, η εποχή μεγάλων προσωπικών αδιεξόδων. Αυτός είναι ένας σημαντικός ρόλος όπου διαδικασίες σαν τη σημερινή πρέπει να μας κάνουν ακόμη περισσότερο χαρούμενους και χαρούμενες.

 

Κατά τη γνώμη μας τα τελευταία χρόνια ήταν αποκαλυπτικά σε σχέση με τα ελλείμματα της αριστεράς. Καταρχήν να πούμε ότι η διαπίστωση αυτή ξεκινάει από τη δική μας διάθεση να κάνουμε την αυτοκριτική που μας αντιστοιχεί πολύ πριν μπούμε στη διαδικασία να μιλήσουμε κριτικά για την υπόλοιπη αριστερά. Η αυτοκριτική δεν αυτή για όλους και όλες μας δεν πρέπει αποτελεί κανενός είδους αυτομαστίγομα. Σημαίνει ότι έχουμε αίσθηση της ευθύνης που μας αντιστοιχεί και ότι στην υπόθεση που υπηρετούμε μπορούμε σε κάθε βήμα να έχουμε την οξυδέρκια να αμφισβητούμε τους ίδιους μας τους εαυτούς, να τους ξεπερνάμε και να γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί. Σημαίνει ότι απέναντι στην κατάσταση που βιώνουμε δεν ήμαστε ευχαριστημένοι με την επιβίωση της αριστεράς, δεν ήμαστε εδώ για να δώσουμε μερικούς ακόμα αμυντικούς αγώνες, αλλά ήμαστε εδώ για να αλλάξουμε το κόσμο. Εκεί θεωρούμε και εκεί θέλουμε να μπαίνει ο πήχης για κάθε συζήτηση που μας αφορά και σας αφορά.

 

Ήδη έχει ανοίξει μία συζήτηση για την ενότητα και από τις προηγούμενες τοποθετήσεις. Είναι σωστό όπως ήδη αναφέρθηκε ότι συχνά για την αριστερά της είναι πολύ πιο εύκολο να βαδίζει χωριστά παρά να χτυπάει μαζί και σε αυτό το κομμάτι πρέπει όλοι και όλες να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Από και και πέρα ωστόσο το ερώτημα της ενότητας ξεπερνάει την απλή ανάγκη να βρεθούμε μαζί και να χτυπήσουμε μαζί. Η συζήτηση όπως την ανατιλαμβανόμαστε εμείς αφορά το πως μέσα από κοινές συζητήσεις και κοινή πρακτική η αριστερά μπορεί να κάνει υπερβάσεις σε επίπεδο σχεδίου και σε επίπεδο πρακτικών. Αυτόν το στόχο θεωρούμε ότι πρέπει να υπηρετήσουμε και σε σχέση με αυτόν το στόχο η ενότητα στο όνομα της ενότητας δεν είναι δεδομένο ότι έχει πάντα πράγματα να προσφέρει.

 

Κατά τη γνώμη μας η συζήτηση που αυτή τη στιγμή πρέπει να ανοίξει εμφατικά είναι η συζήτηση του αντικαπιταλιστικού σχεδίου και της αντικαπιταλιστικής στρατηγικής. Αν τα τελευταία χρόνια ανέδειξαν κάτι είναι η αναγκαιότητα να περιγράψεις το τι σημαίνει ένα αντικαπιταλιστικό σχέδιο σε καιρό γενικευμένης σύγκρουσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καλούμαστε να σχεδιάσουμε, όχι μια ωραία εικόνα μιας άλλης κοινωνίας που θα έρθει όταν νικήσουμε, αλλά το ίδιο το νήμα των αγώνων των συγκρούσεων των πρακτικών που στο σήμερα μπορούνε να μας φέρουν πιο κοντά σε μια τέτοια νίκη. Με αυτή την έννοια τα ερωτήματα τι σημαίνει στο σήμερα η οργάνωση και η αυτοοργάνωση των από κάτω στη βάση των ριζοσπαστικών πρακτικών και της αγωνιστικής κατεύθενσης, πως και σε πιο βαθμό μπορούμε να μιλήσουμε και να εφαρμόσουμε μια διαφορετική οργάνωση της παραγωγής στη βάση του οράματος μίας κοινωνίας συναιτερισμένων παραγωγών, ποιοι αγώνες και ποια αιτήματα σήμερα ξεπερνάνε την αμυντικολογία και μπορούν να συσπειρώνουν κόσμο στη βάση μίας ανατρεπτικής λογικής. Μια τέτοια συζήτηση είναι και αυτή που θέτει και τα ίδια τα κοινωνικά υποκείμενα σε πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα σε  μια αντικαπιταλιστική πάλη.

 

Από τέτοιες συζητήσεις και κυρίως μέσα από μία τέτοια μεθοδολογία αιτήματα κρίσιμα και αναγκαία όπως είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ ή η διαγραφή χρέους αποκτούν την κοινωνική δυναμική που από ριζοσπαστική σκοπιά θα τα υποστηρίξει. Μια τέτοια μεθοδολογία αντιτίθεται στη βασική ανάγκη των ρεφορμιστικών σχεδίων που αδυνατούν να δουν τη συνέχεια της σύγκρουσης και άρα έχουν ανάγκη και είναι καταδικασμένα να αναζητούν μία συνθηκολόγηση με τον αντίπαλο είτε αυτός λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε διεθνής ιμπεριαλισμός, είτε ελληνικό κεφάλαιο. Τέτοιες συζητήσεις κατά τη γνώμη μας απεμπλέκονταν και την συζήτηση για την ενότητα στη δράση, ξεφεύγοντας από τη λογική της συμφωνίας σε επίπεδο διακύρηης και φτιάχνοντας διαφορετικά κριτήρια για το πως κοινωνικά εγχειρήματα, κινήματα, μέτωπα μπορούν να υπηρετούν ένα αντικαπιταλιστικό σχέδιο ακόμη και αν δεν δηλώνουν και δεν αναπαράγουν τον όρο αντικαπιταλισμό ως τέτοιο.

 

Έχουμε την τύχη σαν χώρος να συνυπάρξουμε με συναγωνιστές και συναγωνίστριες σε κοινωνικούς αγώνες και εγχειρήματα τα οποία αποτελούν υποδείγματα για την υπόθεση που θέλουμε να υπηρετήσουμε. Έχουμε την τύχη να βρεθούμε σε πρωτοβουλίες του δικού σας χώρους που παρόλο που δεν τις είχαμε σκεφτεί θεωρούμε ότι έχουν πολλά να προσφέρουν. Έχουμε την τύχη και με βάση το δικό μας σχέδια να πάρουμε πρωτοβουλίες που αντίστοιχα θεωρούμε ότι δίνουν απαντήσεις και παράγουν μετατοπίσεις. Έχουμε την τύχη, νομίζω και εμείς και εσείς, να δούμε να ξεπροβάλλουν τα τελευταία χρόνια μέσα από την ίδια την κοινωνία που παρόλο που δεν εντασσόντουσαν με ρητό τρόπο στο πολιτικό σχέδιο κανενός δώσανε πολλά στην υπόθεση της αντικαπιταλιστικής πάλης και του κοινωνικού μετασχηματισμού. Αυτά τα εγχειρήματα υπάρχουν και είναι ο πλούτος πάνω στον οποίο μπορούμε να συζητήσουμε και από όπου μπορούμε να ξεκινάμε να δρούμε.

 

Από εμάς ανεξαρτήτως των συγκεκριμένων προτάσεων για συμπόρευση καταρχήν υπάρχει η μεγάλη πολιτική βούληση να εμβαθύνουμε των πολιτικό διάλογο και την κοινή δράση μέσα στο κίνημα. Από εκεί κατά τη γνώμη μας δημιουργείται και η βάση και κρύβεται η ουσία για κάθε ενωτικό σχέδιο, μέτωπο κλπ. Είναι δύσκολο να πεις ποια συγκεκριμένη πολιτική πρόταση είναι αυτή που θα αλλάξει την εξέλιξη της ιστορίας, είναι δύσκολο να πεις ότι η μία ή η άλλη διαδικασία είναι αυτή που θα είναι καθοριστική. Αυτό που μας μένει να κάνουμε και το οποίο θα μοιραστώ μαζί σας παρόλο που απλά να το αναπαράγω είναι “να συζητάμε και να δρούμε σαν να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να αλλάξουμε ριζικά τον κόσμο. Και να το κάνουμε παντού και πάντα”. Και με αυτή τη σκέψη σας ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στις διαδικασίες της συνδιάσκεψής σας.