• Παρ, 11/01/2019 - 20:00
Υπεύθυνη η αντιπροσφυγική πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ για το θάνατο του 24χρονου στη Μόρια

Ο θάνατος του 24χρονου Καμερουνέζου πρόσφυγα στην Μόρια της Λέσβο τις προηγούμενες ημέρες έδειξε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων – μεταναστών/ τριών στα κολαστήρια που έχει δημιουργεί το ελληνικό κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Λέσβο, Χίο και Σάμο). Η διαβίωση σε σκηνές μέσα στην βροχή, μέσα στις λάσπες, χωρίς θέρμανση, χωρίς στεγνά ρούχα, με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, με χιόνια, δυνατούς βοριάδες και έντονες βροχοπτώσεις επί πολλούς μήνες δεν είναι μια ακραία κατάσταση. Είναι η δολοφονική πολιτική της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων που πιστεύουν ότι με την πλήρη εξαθλίωση ακόμη και με την απώλεια ανθρώπινων ζώων θα μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στα νησιά.

Ίδια είναι η κατάσταση και σε πολλά κέντρα κράτησης των προσφύγων – μεταναστών/τριών στην ηπειρωτική Ελλάδα (π.χ. Διαβατά, Μαλακάσα κλπ).

Εξάλλου η χειμωνιάτικη κακοκαιρία έχει γίνει για όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα

στην Ελλάδα των μνημονίων απειλή για το βιοτικό επίπεδο, ακόμα και για την ίδια τη ζωή, όπως δείχνουν οι θάνατοι αστέγων, από μαγκάλι, από εργατικά ατυχήματα λόγω καιρικών συνθηκών.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει την δολοφονική αντιμεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων και αγωνίζεται μαζί με τους πρόσφυγες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, την ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων – μεταναστών/ τριών, την ενσωμάτωση τους στην ελληνική κοινωνία, τον τερματισμό των ιμπεριαλιστικών πολέμων, την έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και την απομάκρυνση όλων των ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Στα πλαίσια μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας για το σύνολο του πληθυσμού και ειδικά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και των προσφύγων, ειδικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, προκειμένου να μην μετρήσουμε κι άλλους νεκρούς αυτό χειμώνα, είναι άμεση ανάγκη:

·         Να κλείσουν τα άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης και να μεταφερθούν όλοι οι πρόσφυγες σε κατοικίες ή άδεια ξενοδοχεία ή άλλα οικήματα για αξιοπρεπή διαβίωση.

·         Με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και των αντίστοιχων υπηρεσιών των Δήμων Λέσβου, Χίου, Σάμου και της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου να δεσμευτούν όλοι οι διαθέσιμοι χώροι, γήπεδα, σχολεία, εκκλησίες, κλειστές αποθήκες όπου θα μεταφερθούν άμεσα οι πρόσφυγες που διαμένουν σε σκηνές και ISO BOX που μπάζουν νερά.

·         Για την άμεση στέγαση των προσφύγων να αξιοποιηθούν ακόμη και οι υφιστάμενοι χώροι κλειστών στρατοπέδων στα νησιά.


Related Posts