• Παρ, 24/04/2020 - 21:35
Σε νέα μνημόνια οδηγούνται οι λαοί της Ευρώπης
 

Σε νέα μνημόνια οδηγούνται οι λαοί της Ευρώπης

Η χτεσινή Σύνοδος Κορυφής ήταν (μια ακόμα) απόδειξη του βαθιά αντιλαικού χαρακτήρα της ΕΕ. Απέδειξε χωρίς καμιά αμφιβολία ότι οι κυρίαρχες τάξεις ετοιμάζονται συστηματικά να αξιοποιήσουν την πανδημία για να οδηγήσουν τις χώρες της Ευρώπης, ιδιαίτερα του Νότου, μέσω ενός νέου υπερδανεισμού  σε νέα εφιαλτικά μνημόνια.

Πράγματι το περιβόητο «ταμείο ανάκαμψης», το οποίο υποτίθεται ότι μέσο της πολυπόθητης ανάκαμψης εξορίστηκε στα γρανάζια του επόμενου πολυετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού 21-27 ουσιαστικά για μετά το…2023.

Έτσι η ΕΕ αρκέστηκε σε ότι αποφάσισε το eurogroup του Απριλίου δηλαδή σε ένα νέο κύκλο δανείων τα οποία θα υποχρεωθούν να λάβουν οι ήδη υπερχρεωμένες ευρωπαικές χώρες.

Πιο συγκεκριμένα:

·       Το πρόγραμμα SURE προβλέπει δάνεια από την Κομισιόν για στήριξη των θέσεων εργασίας και των ανέργων, ύψους έως 100 δισ. ευρώ. 

·       Μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να υποστηρίξει χρηματοδότηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για ΜΜΕ εταιρείες για τραπεζικά δάνεια.

·       Προσφυγή στον ESM (το ευρωπαικό ΔΝΤ) για δάνεια ύψους έως 240 δις ευρώ μέσω της Προληπτικής Πιστοληπτικής γραμμής (E.C.C.L) και αναλογικά έως το 2% του ΑΕΠ για την κάθε χώρα, με δέσμευση των χωρών ότι τα δάνεια αυτά θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας, θεραπειών και πρόληψης – σχετικών δαπανών που οφείλονται στην κρίση της πανδημίας. 

 Η ΕΕ «χαλάρωσε» για φέτος τις προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας (χρησιμοποιώντας την «γενική ρήτρα διαφυγής») για να δανειστούν τα κράτη και να επανέλθει από του χρόνου απαιτώντας μνημόνια, πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και αγαθών.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει λύση για τον λαό μέσα στο πλαίσιο αυτή της άθλιας πολιτικής και της ΕΕ.

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα και η αριστερά πρέπει να παλέψουν για την

·      πλήρη αποζημίωση όλων των εργαζόμενων και των ανέργων και μέτρα στήριξη των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ελεύθερων επαγγελματιών

·      μονομερή ακύρωση του προγράμματος μεταμνημονιακής επιτροπείας και των αιματηρών πλεονασμάτων.

·      διαγραφή του χρέους στην χώρα μας και σε όλες τις χώρες της ΕΕ.  

·      την παραβίαση των όρων του δημοσιονομικού τρελοκομείου, και την έξοδο από την ΕΕ .

·      την εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο, για να εξασφαλιστεί η διαγραφή των ιδιωτικών χρεών της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, η απρόσκοπτη παροχή των βασικών κοινωνικών αγαθών στον λαό (ρεύμα, νερό, επικοινωνίες) και την υλοποίηση ενός γενναίου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων σε χρήσιμους κοινωνικά τομείς για την μείωση της ανεργίας

·      την ενίσχυση των δημόσιων αγαθών για τον λαό με αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου τομέα και ακύρωση όσων ιδιωτικοποιήσεων έχουν γίνει..


Related Posts