• Πέμ, 04/06/2020 - 20:26
Απόφαση ΚΣΕ, 28/5/2020

ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΣΕ 28/5/2020
Στις 28/5/2020 συνεδρίασε η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ  συζήτησε  τη δράση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ την περίοδο του lockdown  και  το περιεχόμενο της  παρέμβασής της  στην νέα κατάσταση που διαμορφώνεται.
1.    Ο συνδυασμός της πανδημίας με την οικονομική κρίση παίρνει δραματικές διαστάσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Οι κυβερνήσεις μιλάνε για «ασφαλή έξοδο από την καραντίνα», αλλά στην πραγματικότητα οδηγούν την εργατική τάξη και το λαό στο επόμενο κύμα της πανδημίας με χιλιάδες να έχουν χάσει τη δουλειά τους, με περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, με τη δημόσια υγεία σε κατάσταση υπερκόπωσης. Προσπαθούν να εμποδίσουν τις αντιστάσεις με κάθε τρόπο: με τον φόβο, με τον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών, με ρατσιστικές και σεξιστικές εκστρατείες, με συκοφαντίες για “ανευθυνότητα” σε βάρος όσων αγωνίζονται και παλεύουν. Αλλά δεν τους περνάει. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό-επισιτισμό, οι άνθρωποι των τεχνών έχουν ήδη ανοίξει το δρόμο της αντίστασης και κυρίως ζούμε μία μεγαλειώδη εξέγερση των «από κάτω» στη καρδιά του κτήνους, την Αμερική, με αφορμή τη ρατσιστική δολοφονία του αφροαμερικάνου George Floyd από μπάτσο.

2.    Από την πρώτη στιγμή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανέδειξε αυτόν τον βαθύ και πολύπλευρο χαρακτήρα της κρίσης του καπιταλισμού που επιταχύνθηκε   και παροξύνθηκε από την πανδημία.  Πήγε κόντρα στη γραμμή της κυβέρνησης της ΝΔ,  με κρίσιμες πολιτικές τοποθετήσεις όπως για παράδειγμα στο ζήτημα των μέτρων απαγόρευσης και της αποκάλυψης των ψεμάτων ότι αποτελεί «παγκόσμιο πρότυπο» στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Το δυναμικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έπαιξε πρωτοπόρο ρόλο στα κινηματικά γεγονότα της περιόδου. Έσπασε το κλίμα εθνικής συναίνεσης που προσπαθούσε να πετύχει η κυβέρνηση της ΝΔ με πρόθυμους συμμάχους το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ παίρνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες παρέμβασης σε εργασιακούς χώρους και γειτονιές. Αποτέλεσε το βασικό κορμό των μαχόμενων δυνάμεων, που έδωσαν τη μάχη για την υπεράσπιση των εργατικών  - λαϊκών δικαιωμάτων στις δύσκολες συνθήκες της καραντίνας.  Για τους λόγους αυτούς, αλλά και για το ρόλο που μπορεί να παίξει  στην ανάπτυξη των εργατικών και λαϊκών αγώνων στην επόμενη περίοδο, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δέχτηκε χυδαίες επιθέσεις από την κυβέρνηση και  παπαγαλάκια της στα ΜΜΕ .

3.    Με οδηγό τα βήματα που έγιναν, ζητούμενο παραμένει η οργανωμένη παρουσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλες τις αναμετρήσεις και τα ζητήματα που ανοίγουν και θα ανοίξουν και η προβολή και επικαιροποίηση της αντικαπιταλιστικής εναλλακτικής, του αντικαπιταλιστικού προγράμματος της.   Είναι αναγκαία η ανασυγκρότηση όλου του ιστού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με την τακτική επαναλειτουργία των Τ.Ε και Κ.Ε., η πλατιά συζήτηση για τα πολιτικά καθήκοντα της περιόδου, η προσπάθεια για ενιαίο σχεδιασμό της εξώστρεφης παρέμβασης μας στον κόσμο του κινήματος.

4.    Η εξέγερση στις ΗΠΑ επιβεβαιώνει την εκτίμηση μας ότι έχουμε μπει σε μια περίοδο έντονης κοινωνικής και πολιτικής αντιπαράθεσης. Η ένταση  της καπιταλιστικής  κρίσης έχει οδηγήσει σε παραπέρα όξυνση των λαϊκών προβλημάτων (εκτόξευση της ανεργίας, μειώσεις μισθών, ελαστικοποίηση της εργασίας κλπ.). Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του ως «Γέφυρα» για το πέρασμα από την κρίση του κορονοϊού στην οικονομική ανάκαμψη είναι μια ανοιχτή πρόκληση ενάντια στην εργατική τάξη. Η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να δώσει ζεστό χρήμα και διευκολύνσεις στην αστική τάξη για να διαφυλάξει τα κέρδη των προηγούμενων ετών και να συνεχίσει να κερδίζει, να φορτώσει τα βάρη και αυτής της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, είτε άμεσα (τεράστια ανεργία, ελαστική εργασία, διάλυση των εργασιακών σχέσεων, νέα περιβαλλοντική καταστροφή στο όνομα της «ανάπτυξης» ), είτε έμμεσα φορτώνοντας τους κρατικούς προϋπολογισμούς με αστρονομικά χρέη και προετοιμάζοντας ένα νέο ακόμα πιο κανιβαλικό πανευρωπαϊκό γύρο μνημονιακού γύψου για την εργατική τάξη και τον λαό. Τα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν με τις απανωτές ΠΝΠ φαίνεται να αποκτούν μόνιμο χαρακτήρα, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα αντεργατική επίθεση με 26 νέα νομοσχέδια μέχρι το τέλος Ιούλη. Ωστόσο, η κυβέρνηση της ΝΔ κάθε άλλο παρά πανίσχυρη είναι.

5.     Η κυβέρνηση δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει την οικονομική και υγειονομική κρίση. Η όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων γεννά αντιστάσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους. Πυκνώνουν οι κινητοποιήσεις σε μια σειρά κλάδους (εκπαίδευση, υγεία, επισιτισμός και αλλού). Η μάχη έχει αρχίσει!

6.      Άμεσο πολιτικό καθήκον της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι να  συμβάλλει με την παρέμβασή της, στην ανάπτυξη των αγώνων, ενός μαζικού πολιτικού κινήματος ρήξης  με την αστική πολιτική και ανατροπής της νέας αντιλαϊκής επίθεσης, με βασικό στόχο «την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι οι εργαζόμενοι». Να αντιπαρατεθεί στις ρατσιστικές, εθνικιστικές και σεξιστικές εκστρατείες της άρχουσας τάξης που στόχο έχουν και να αποπροσανατολίσουν την οργή για τις ταξικές επιθέσεις της κυβέρνησης.

7.    Σε αυτή την κατεύθυνση:
Α) Ενισχύουμε τα άμεσα κινηματικά ραντεβού, δουλεύουμε να αποκτήσουν μαζικό χαρακτήρα (Τετάρτη 3/6, 7:00 Σύνταγμα διαδήλωση αλληλεγγύης στους εξεγερμένους των ΗΠΑ, Παρασκευή 5/6, 6:00 Σύνταγμα διαδήλωση για την παγκόσμια ημέρα για το περιβάλλον,  Τρίτη 16/6, 9.00 πμ στη Πλ. Μαβίλη στην 24ωρη απεργία στα δημόσια νοσοκομεία, αντιρατσιστικό συλλαλητήριο μέσα στον  Ιούνη ενάντια στις εξώσεις προσφύγων, άσυλο νομιμοποίηση για πρόσφυγες και μετανάστες).

Β) Διαμορφώνουμε και προβάλλουμε συνολική πολιτική τοποθέτηση – πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που θα αποτελεί ένα σύγχρονο, άμεσο, συνολικό πολιτικό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης  και τους τρόπους και τα πολιτικά  μέσα επιβολής ενός τέτοιου προγράμματος. Με άξονα αυτό απευθυνόμαστε σε όλο το αγωνιστικό δυναμικό του κινήματος  τις μαχόμενες δυνάμεις της αριστεράς και σε κάθε  αγωνιστή που θέλει να παλέψει για μια καλύτερη ζωή. Για την προβολή αυτής της πολιτικής πρότασης οργανώνουμε κεντρική ανοικτή πολιτική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το τελευταίο 10ήμερο του Ιούνη  στην Αθήνα.

Γ) Οργανώνουμε την παρέμβασή μας στις γειτονιές με το παραπάνω περιεχόμενο. Μέσα στις επόμενες μέρες θα κυκλοφορήσει προκήρυξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να διευκολύνει τη δουλεία μας. Η ΚΣΕ καλεί κάθε Τ.Ε. και Κ.Ε.  να συνεδριάσει για να συζητήσει για τις εξελίξεις και τις θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και να σχεδιάσει την παρέμβαση στο χώρο ευθύνης της.

                    Αθηνα 1/6/2020
                    Η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ