• Πέμ, 17/09/2020 - 20:30
Οι εργατικοί λαϊκοί αγώνες διαρκείας απάντηση στην κοινωνική κόλαση που τάζει ο Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ

 

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην ομιλία και τη συνέντευξη τύπου στη φετινή ΔΕΘ κήρυξε την έναρξη μιας νέας φάσης σκληρών αντιλαϊκών μέτρων και ενισχύσεων για το κεφάλαιο, παράλληλα με ένα γύρο νέων εξοπλισμών και ιδιωτικοποίηση της "αμυντικής βιομηχανίας" με τεράστιο κόστος για τους εργαζόμενους. 
 
Η ανακοίνωση των 18 (επιθετικών) γαλλικών αεροπλάνων Raffale από τη Γαλλία, 4 φρεγάτων από άλλη ΝΑΤΟϊκή δύναμη, μαζί την αγορά πυραύλων και πυρομαχικών, αποτελούν ένα πρόγραμμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρών που θα προκαλέσει δυσβάσταχτο βάρος για το λαό και την κοινωνία. Παράλληλα ανακοινώθηκε η πρόσληψη 15.000 μόνιμων στο στρατό.  Όλα αυτά είναι το κόστος του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού για τις ΑΟΖ, τα συμφέροντα των πολυεθνικών ενέργειας και των ιμπεριαλιστών, αλλά και της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ. Η επικίνδυνη κούρσα εξοπλισμών σε Ελλάδα και Τουρκία είναι κίνδυνος για την ειρήνη, κέρδη για τους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, αλλά και Ρωσία, ενώ αποτελούν απαραίτητο συμπλήρωμα για το παζάρι της μυστικής διπλωματίας που αποκαλύφτηκε από όσα είπε ο Μητσοτάκης για τη μυστική συμφωνία με τον Ερντογάν. 
 
Κρίσιμη πλευρά αυτών των εξαγγελιών η ένταση του αυταρχισμού και το μιλιταριστικό μέτρο της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 των φτωχών ανδρών και γυναικών. 
 
Με την πανδημία σε έξαρση, ο Μητσοτάκης (ξανά)υποσχέθηκε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών "ξεχνώντας" να αναφέρει ότι ακόμα και αυτές οι ελάχιστες και ανεπαρκείς προσλήψεις αφορά έκτακτο και όχι μόνιμο προσωπικό. Για προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία, για προσλήψεις στους δήμους και στις κοινωνικές δομές ούτε κουβέντα. Για την κυβέρνηση φαίνεται ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει την πανδημία δεν είναι τα νοσοκομεία αλλά οι φρεγάτες και τα αεροπλάνα, δεν είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές αλλά οι καραβανάδες και τα ΜΑΤ. 
 
Αλλά τα δώρα στην άρχουσα τάξη δεν σταματάνε στους πολεμικούς εξοπλισμούς. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες είναι ένα ξεκάθαρο σχέδιο σε βάρος του λαού και των εργαζομένων. Επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές, διάλυση της έννοιας του ωραρίου και παραπέρα χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων.
 
Ενίσχυση για τη κερδοφορία των καπιταλιστών θα είναι η επικείμενη μείωση του φόρου επί των κερδών των επιχειρήσεων καθώς και αυτή των ασφαλιστικών εισφορών από τους εργοδότες. Μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία σημαίνει και μείωση των εσόδων με συνέπεια και τη μείωση των συντάξεων και των παροχών προς τους συνταξιούχους εξαιτίας της μνημονιακής μη χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος από άλλους πόρους. Με αυτά τα μέτρα της κυβέρνησης οδηγούνται σε παραπέρα ασφυξία τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να επιβληθεί η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης σαν πρώτο βήμα, ενώ τα αναδρομικά των συνταξιούχων κουτσουρεύονται.
 
Είναι νεοφιλελεύθερο ανέκδοτο ότι αυτά τα μέτρα θα τονώσουν την αγορά εργασίας σε αύξηση των προσλήψεων. Είναι δώρα που θα βάλουν οι καπιταλιστές στις καταθέσεις τους ή θα τα τζογάρουν στα χρηματιστήρια και ταυτόχρονα θα πιέζουν την εργατική τάξη για περισσότερη "ευέλικτη" και απλήρωτη εργασία. 
Το τοπίο συμπληρώνει η ένταση της οικονομικής βίας με το νέο γιουρούσι πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, ενώ ο ΕΝΦΙΑ και τα χαράτσια των μνημονίων παραμένουν αλυσίδα στο λαιμό για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, παρά τους κούφιες υποσχέσεις.
 
Η κυβέρνηση της ΝΔ, στα πλαίσια και των δεσμεύσεών της στην ΕΕ, προχωράει σε αναδιαρθρώσεις υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου στη δημόσια υγεία που αφήνεται καθηλωμένη στις καταστροφικές συνέπειες των μνημονίων, στην εκπαίδευση, στις νέες ιδιωτικοποιήσεις του δημόσιου και φυσικού πλούτου, ενώ νέες αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις ετοιμάζονται σε βάρος των συνδικαλιστικών ελευθεριών και του δικαιώματος στην απεργία.
 
Η ομιλία Μητσοτάκη και η κοινωνική κόλαση που τάζει για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα έρχεται από την απαίτηση του κεφαλαίου να πληρώσει το κόστος της διπλής κοινωνικής και υγειονομικής κρίσης η κοινωνία, να αυξήσει κι άλλο τα κέρδη στύβοντας τον εργαζόμενο, να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη που προσδοκούν οι πολυθνικές κι οι ιμπεριαλιστές από τις ΑΟΖ και τους ενεργειακούς πόρους και δίκτυα.
 
Το υποταγμένο στην άρχουσα τάξη πολιτικό σύστημα εγγυάται τη συναίνεση στις κυβερνητικές πολιτικές, σε αυτόν τον κατήφορο.
 
Μόνη ελπίδα είναι οι μαχητικοί και ασυμβίβαστοι αγώνες των εργαζομένων μέσα από σωματεία και το λαϊκό κίνημα που θα υπερασπιστούν τη δουλειά, τα δικαιώματα, τη δημόσια υγεία και τις δημοκρατικές ελευθερίες. Θα παλέψουν ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό, το ρατσισμό. Θα σταθούν στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών. Δεν θα αφήσουν την ακροδεξιά και τους φασίστες να ξανασηκώσουν κεφάλι.
 
Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες πήραν μια πρώτη απάντηση από χιλιάδες διαδηλωτές στην Θεσσαλονίκη, την ίδια μέρα, προπομπός των μαχών που έρχονται.    
 
Οι απεργίες που έρχονται στην υγεία στις 15.10, στα λιμάνια στις 24.09 και στον επισιτισμό στις 28.09, οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και της νεολαίας, των εργατών στη τέχνη και στο πολιτισμό, οι αντιρατσιστικές διαδηλώσεις συμπαράστασης στους πρόσφυγες, η μεγάλη παλλαική αντιφασιστική κινητοποίηση στις 07.10 για να καταδικαστεί η εγκληματική συμμορία της ΧΑ και να μπουν βαθιά στα κελιά οι φυσικοί, ηθικοί και πολιτικοί υπεύθυνοι μπορούν να γίνουν πυρκαγιά και να κάψουν την κυβέρνηση και την πολιτική της.
 
Σε αυτή την μάχη στρατεύεται η ΑΝΤAΡΣΥΑ. Καθήκον της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και όλης της μαχόμενης Αριστεράς είναι να πάρει πρωτοβουλίες για να ξεδιπλωθούν αγώνες αντίστασης, αλληλεγγύης και ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής ΝΔ και ΕΕ, για να μην πληρώσει η εργατική τάξη και ο λαός τη κρίση τους, για να περάσει ο πλούτος κι εξουσία στους εργαζόμενους.
 

Related Posts