• Κυρ, 25/04/2021 - 16:07
Αγροτοδιατροφική Επιτροπή ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Πλήρης και άμεση αποζημίωση παραγωγής και φυτικού κεφαλαίου για τους πληγέντες αγρότες από τον πρόσφατο παγετό

Ανακοίνωση της Αγροτοδιατροφικής Επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Πλήρης και άμεση αποζημίωση παραγωγής και φυτικού κεφαλαίου για τους πληγέντες αγρότες από τον πρόσφατο παγετό

Σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, σε περιοχές της Θεσσαλίας, αλλά και σε Κορινθία-Νεμέα έγιναν τεράστιες ζημιές στις δενδροκαλλιέργειες λόγω του πρόσφατου παγετού. Σε αρκετές περιοχές ακολούθησε χαλάζι, το οποίο ολοκλήρωσε την καταστροφή. Οι συνέπειες των καταστροφών θα είναι οδυνηρές για τους φτωχομεσαίους αγρότες, τη  στιγμή που τρέχουν χρέη και έξοδα, τα οποία θα διογκωθούν για να σωθούν τα δέντρα.

Ενώ τίθεται ξεκάθαρα ζήτημα επιβίωσης, η κυβέρνηση της ΝΔ τάζει ψίχουλα και παράλληλα  προσανατολίζεται στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης των καλλιεργειών. Επιδοτεί αεροπορικές εταιρείες, μεγαλοξενοδόχους, εφοπλιστές, βιομηχάνους, μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και αντιμετωπίζει τους φτωχομεσαίους αγρότες σαν επαίτες.

Ζητάμε άμεσα:

  1. την πλήρη και άμεση αποζημίωση της παραγωγής, του φυτικού κεφαλαίου όλης της φτωχομεσαίας αγροτιάς, χωρίς τους αποκλεισμούς που επιβάλλουν ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και το περιβόητο «Μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων» που λειτουργούν σαν «κόφτες»,

2.      το πάγωμα των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, στις τράπεζες  και την εφορία.

Οι κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων για ουσιαστικές αποζημιώσεις, όπως και όλα τα αιτήματα των μαχόμενων αγροτοκτηνοτρόφων (κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα προϊόντα,  χτύπημα της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων, μείωση του κόστους παραγωγής, κατάργηση του «Μητρώου Αγροτών», ανθρώπινες αγροτικές συντάξεις, δημόσια δωρεάν υγεία - παιδεία), πρέπει να συνδεθούν με την ανάγκη για τη δημιουργία και ολόπλευρη ενίσχυση πρωτοβάθμιων δημοκρατικών παραγωγικών συνεταιρισμών, δημόσιας Αγροτικής Τράπεζας, ενιαίου δημόσιου Φορέα Τροφίμων και την επαναλειτουργία των μονάδων παραγωγής λιπασμάτων-ζωοτροφών και σποροπαραγωγικών κέντρων, υπό συνεταιριστική διαχείριση (εργατών/αγροτών), για φθηνά αγροτοκτηνοτροφικά εφόδια.

Απαιτείται ένας αγώνας στα χέρια των φτωχομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους μικρούς αυτοαπασχολουμένους.  Με πρόγραμμα αιτημάτων που κινείται σε αντίθεση με τον «καπιταλιστικό μονόδρομο», που οδηγεί σε ρήξη με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ, ενταγμένο στην πάλη για την αποδέσμευση από αυτήν.