• Παρ, 25/11/2022 - 09:03
25η Νοέμβρη: αγώνας ταξικός ενάντια στην σεξιστική διάκριση και καταπίεση!
25η Νοέμβρη: αγώνας ταξικός ενάντια στην σεξιστική διάκριση και καταπίεση!
 
Καλούμε στις συγκεντρώσεις και πορείες την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, σε όλη την Ελλάδα.
 
Η σημερινή παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας ενάντια στις γυναίκες, ένας σταθμός ενάντια στην σωματική και ψυχολογική βία ενάντια σε γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα. Η ισότητα και ελευθερία στις αστικές δημοκρατίες καταγράφεται σαν τυπική, μια κούφια διακήρυξη και παραμένει στόχος πάλης.
 
Ο λαϊκός ξεσηκωμός στο Ιράν με πρωτοπόρες  τις γυναίκες ύστερα από την κρατική γυναικοκτονία της Mahsa Amini γιατί φορούσε «λάθος» τη μαντήλα, αλλά οι κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ εναντίον της σκοταδιστικής απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου με στόχο την απαγόρευση των αμβλώσεων, δείχνουν πόσο δρόμο έχουμε να διανύσουμε σε Ανατολή και Δύση για να διασφαλιστεί η ελευθερία και τα δικαιώματα.
 
Τα τελευταία χρόνια οι μαζικές διαστάσεις που έχει πάρει το κίνημα για την απελευθέρωση των γυναικών έχουν σημάνει ότι γίνονται διαδηλώσεις εκείνη την ημέρα σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της  ΝΔ είναι βαθιά σεξιστική που δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις δικαιολογίες για μεμονωμένα γεγονότα. Ο αριθμός των γυναικοκτονιων συγκλονίζει, όπως και οι υποθέσεις βιασμών, από το βιασμό της Γεωργίας Μπίκα μέχρι τον συστηματικό παιδοβιασμό και μαστροπεία της 12χρονης στα Σεπόλια. 
 
Ο μαστροπός βιαστής στον Κολωνό αποκαλύπτει ξανά τις διασυνδέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ κάθε είδους βρώμικο κύκλωμα. Αντίστοιχη εικόνα έρχεται από το σκάνδαλο της ΜΚΟ “Κιβωτός του κόσμου” με πλήθος καταγγελιών για κακοποίηση παιδιών. Μία ΜΚΟ που έχει στηριχθεί και με χρηματοδότηση χιλιάδων ευρώ από την "αφρόκρεμα" της αστικής τάξης και τη  δημοτική αρχή Μπακογιάννη. Ακόμα πιο αποκαλυπτική για το ρόλο που παίζει η κυβέρνηση και οι θεσμοί του κράτους είναι η υπόθεση του βιασμού της 19χρόνης γυναίκας μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας από αστυνομικούς! Τόσο βαθιά είναι ριζωμένος ο σεξισμός αυτού του συστήματος που δίνει την ασυλία στα καθάρματα της “τάξης” να βιάζουν μέσα στα ΑΤ. Η απόσταση από τη δολοφονία της Ιρανής γυναίκας από την αστυνομία Ηθών είναι απειροελάχιστη.
Είναι επίσης φανερή η προσπάθεια συγκάλυψης όπως δείχνουν η  αθώωση των αστυνομικών για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, η αποφυλάκιση Λιγνάδη και όσα προηγήθηκαν στη δική του, καθώς και η συστηματική κρατική καταστολή σε φεμινιστικές πορείες. 
 
Η βία συναντιέται με τους μηχανισμούς του κράτους και συνολικά την άρχουσα τάξη, το πολιτικό της σύστημα, τους επιχειρηματίες. Η διαχείριση ενός συστήματος που βρίσκεται σε κρίση από μια κυβέρνηση που θέλει να τσακίσει τους από τα κάτω για τα κέρδη του κεφαλαίου, είναι υπεύθυνη για τη συνολικότερη αύξηση της βίας απέναντι στις γυναίκες, τα παιδιά και τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. 
 
 
Αυτή η κατάσταση έρχεται σαν αποτέλεσμα της  εκμετάλλευσης και καταπίεσης των γυναικών στην καπιταλιστική παραγωγή και της κατάρρευσης των κοινωνικών υποδομών που έπαιζαν τον ρόλο ενός υποτυπώδους "κράτους πρόνοιας". Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζει η ιδεολογική ανοχή και στήριξη κάθε είδους καταπίεσης από το πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ, συχνά με εργαλείο της ακροδεξιά και τον φασισμό, που λειτουργούν σαν νομιμοποίηση του κοινωνικού κανιβαλισμού και της πολύμορφης εργοδοτικής βίας στους χώρους εργασίας και της κρατικής καταστολής. 
 
Ο αγώνας για τη γυναικεία απελευθέρωση, η πάλη ενάντια στην καταπίεση είναι κομμάτι της σύγκρουσης με την κυριαρχία του κεφαλαίου και την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Το εργατικό κίνημα, ο μαχόμενος λαός θα υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, θα παλέψουν για μια άλλη κοινωνία σηκώνοντας τις σημαίες της πάλης για την ανατροπή των έμφυλων διακρίσεων και του σεξισμού.
 
Στις 25 Νοέμβρη βγαίνουμε στο δρόμο διεκδικώντας να φύγει η κυβέρνηση του σεξισμού, της φτώχειας, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους πιάνοντας το νήμα των μαζικών διαδηλώσεων της γενικής απεργίας και του Πολυτεχνείου. Η θέση της γυναίκας δεν είναι το σπίτι όπως οραματίζεται η Νέα Δημοκρατία, είναι στο δρόμο παλεύοντας για να ανατρέψουμε αυτό το σάπιο σύστημα με όλη την εργατική τάξη και τη νεολαία. Για την πραγματική απελευθέρωση. 
 
 
·         Δημόσιες δωρεάν δομές στέγασης, συμβουλευτικά κέντρα, οικονομική και ψυχολογική υποστήριξη στα θύματα έμφυλης βίας. Μαζικές προσλήψεις στις υπηρεσίες “Βοήθεια στο Σπίτι”, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα σχολεία. Μόνο έτσι η ανατροφή των παιδιών δεν φορτώνεται στις πλάτες μιας εργατικής οικογένειας και πολύ περισσότερο μιας γυναίκας. 
 
· καμία ανοχή και φραγμός στο φαινόμενο της γυναικοκτονιας
 
·         κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην άμβλωση 
 
·         Ίση αμοιβή για ίση εργασία. Κανένας αποκλεισμός από την εργασία λόγω φύλου, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού
 
·         Καμία ανοχή στην κουλτούρα του βιασμού, τον σεξισμό την ομοφοβία, την τρανσφοβια.