• Τετ, 10/05/2023 - 09:40
Υπομνημα-διαμαρτυρία για ανισότιμη συμμετοχή-προβολή που κατέθεσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Τη Δευτέρα 8/5, η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατέθεσε στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής το παρακάτω υπόμνημα για ανισότιμη συμμετοχή-προβολή στο Υπ.Εσωτερικών & τη Διακομματική Επιτροπή

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. συμμετέχει στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 με συνδυασμούς σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας και με ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ενώ, τα ψηφοδέλτια της είναι πλήρη σε παραπάνω από 88% του συνόλου των εκλογικών περιφερειών της Επικράτειας. Ως εκ τούτου τυπικά δικαιούμαστε να συμμετέχουμε στη διακομματική επιτροπή και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Παρά ταύτα θεωρούμε ότι είναι αντιδημοκρατικός ο αποκλεισμός όσων δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις από τη διακομματική επιτροπή και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και ότι είναι σωστό να συμμετέχουν σε αυτά όλοι οι συνδυασμοί που παίρνουν μέρος στις εκλογές.

Σχετικά με τους όρους διεξαγωγής της προεκλογικής αναμέτρησης θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής : Από θέση αρχών είμαστε αντίθετοι :

α) στα πολλαπλά οικονομικά εμπόδια και τις προϋποθέσεις που έχουν θεσμοθετηθεί και δυσκολεύουν την ισότιμη συμμετοχή όλων των συνδυασμών στις εκλογές. Απαιτείται πλέον η εκτύπωση και η μεταφορά των ψηφοδελτίων να γίνεται με ευθύνη της πολιτείας.

α) στις «χορηγίες» επιχειρηματιών αλλά και στην κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων (τακτική χρονιάτικη, εκλογική, επιμόρφωσης στελεχών κλπ).

β) στα ακριβά χαράτσια (παράβολα) που εμποδίζουν τον άνεργο/η, τον εργάτη/ρια, το φτωχό αγρότη/ισσα να ασχοληθούν με την πολιτική και που πρέπει να καταργηθούν, και

γ) στο μόνιμο – διαχρονικό αποκλεισμό της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. καθώς και άλλων κομμάτων της αντικαπιταλιστικής, κομμουνιστικής, επαναστατικής Αριστεράς από τα Μ.Μ.Ε. (κρατικά και ιδιωτικά).

Στις συνθήκες αυτές, για την εξασφάλιση στοιχειώδους ισότιμης αντιμετώπισης στις εκλογές της 21/5/2023, ζητάμε να εξασφαλιστεί η ουσιαστική συμμετοχή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ  στη διακομματική επιτροπή και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, υπενθυμίζοντας ότι έχουμε αυτή τη δυνατότητα γιατί συγκεντρώνουμε τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, αλλά και ότι θεωρούμε αντιδημοκρατικό το διαχωρισμό των συνδυασμών σε 2 κατηγορίες και το να έχει ήδη δρομολογηθεί η συνεδρίαση 3 φορές της διακομματικής με κόμματα του κοινοβουλίου και να έχουν ληφθεί αποφάσεις χωρίς την παρουσία των υπόλοιπων συνδυασμών.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

1. Υποχρεωτική κάλυψη της προεκλογικής μας δραστηριότητας σε όλα τα δελτία ειδήσεων και σε όλες τις εκλογικές εκπομπές των Μ.Μ.Ε. (ιδιωτικών και κρατικών). Υπενθυμίζουμε ότι οι ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες είναι δημόσια περιουσία και όχι τσιφλίκι ιδιωτών επιχειρηματιών και επισημαίνουμε ότι σε προηγούμενες προεκλογικές περιόδους έχουμε εντοπίσει ότι είτε δεν τηρούνταν η υποχρέωση για την προβολή μας από ΜΜΕ, είτε μεταδιδόταν σε μεταμεσονύκτιες ώρες που δεν υπάρχει ακροματικότητα.

2. Τηλεοπτική κάλυψη της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. διάρκειας μιάμισυ (1 ½) ώρας.

3. Τηλεοπτική κάλυψη συνέντευξης εκπροσώπου ή εκπροσώπων της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. διάρκειας μίας (1) ώρας, όπου θα δοθεί η δυνατότητα να αναπτυχθεί το πρόγραμμά μας.

4. Συμμετοχή εκπροσώπων μας στα «πάνελ» των τηλεοπτικών συζητήσεων, όπου μπορούν να συμμετέχουν «κυκλικά» εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα χωρίς αποκλεισμούς. Το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι τεχνικό.

5. Τρία (3) δεκάλεπτα για στοιχειώδη προβολή των πολιτικών μας θέσεων, σε κατάλληλες ώρες υψηλής τηλεθέασης. Δυνατότητα αυτός ο χρόνος, ή μέρος αυτού, να χρησιμοποιηθεί και με τη μορφή τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού «σποτ» (π.χ. ενός λεπτού ή 30  δευτερολέπτων), που θα αναμεταδοθεί πολλές φορές.

6. Ισότιμη αναφορά της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στην έκδοση των αποτελεσμάτων το βράδυ των εκλογών και όχι «τσουβάλιασμα» με την απαράδεκτη πρακτική των «λοιπών κομμάτων».

Τέλος, απαιτούμε την έγκαιρη έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα καθορίζει τις παραπάνω ρυθμίσεις.

Αθήνα 7/5/2023

                                                                                        

Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της

        ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.