• Πέμ, 18/05/2023 - 13:29
Σχόλιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Μουσείων

Σχόλιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Μουσείων

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων "γιορτάζεται" φέτος σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να μετατρέψει τα πέντε μεγάλα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία σε κυβερνητικά υποχείρια και να ιδιωτικοποιήσει τη λειτουργία τους, μετά την ψήφιση του Νόμου 5021/2023. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στέκεται στο πλευρό των εργαζόμενων στα Μουσεία που με τις κινητοποιήσεις τους μπλοκάρουν την εφαρμογή του κατάπτυστου νόμου και δεν αφήνουν τις δοτές διοικήσεις της Μενδώνη να κάνουν κουμάντο στα δημόσια Μουσεία.

Τα δημόσια Μουσεία ανήκουν σε όλο τον εργαζόμενο λαό, είναι αναπόσπαστο τμήμα της ενιαίας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Δεν θα μετατραπούν σε μουσεία των ελίτ. Οι αρχαιότητες των δημόσιων αρχαιολογικών Μουσείων δεν είναι φόντο για προεκλογικές φωτογραφίες, ούτε αντικείμενο ανταλλαγής με πολυεκατομμυριούχους ή Ιδρύματα του εξωτερικού. Είναι η κοινή κληρονομιά όλων μας και τα δημόσια Μουσεία, μέσα από τη δουλειά των εργαζόμενων σε αυτά, φροντίζουν ώστε οι αρχαιότητες να αποτελούν τμήμα της συλλογικής μνήμης, της ιστορικής συνείδησης και της καθημερινότητας του λαού, φροντίζουν για την προσφορά του πολιτισμού ως κοινωνικού αγαθού σε όλους, όλες και όλα.

Τα δημόσια Μουσεία και η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν χρειάζονται κυβερνητικούς γκαουλάιτερ και εκπροσώπους της ολιγαρχίας του πλούτου να τα διοικούν. Χρειάζονται προσωπικό, μέσα για να προστατεύσουν και να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά και τον πολιτισμό ως δημόσιο αγαθό. Χρειάζονται επιστημονική ελευθερία για για να διηγηθούν την ιστορία των κοινωνιών του παρελθόντος, την άνοδο και την πτώση των βασιλέων, των αυτοκρατοριών και των τυράννων, τα έργα και τη δύναμη των ανθρώπων του μόχθου, την ιστορία των κοινωνικών επαναστάσεων και αλλαγών.

Δεν απαντούν σε αυτό ούτε τα μεγάλα λόγια του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για "διεθνείς διαγωνισμούς" μέσα από τους οποίους θα διορίζονται τάχα οι "καλύτεροι" στις Διοικήσεις των Μουσείων και όλων των οργανισμών, ούτε οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που επί 4 χρόνια δεν έκανε προσλήψεις στα Μουσεία, και κράτησε αλώβητο το καθεστώς εξαίρεσης του Μουσείου της Ακρόπολης (Νομικό Πρόσωπο με διορισμένο ΔΣ). 

Το μόνο που διασφαλίζει ότι θα πάρουμε πίσω τα δημόσια Μουσεία είναι η δύναμη των ίδιων των εργαζόμενων σε αυτά, μέσα από τις συνελεύσεις και τις συλλογικές κινητοποιήσεις τους, μέσα από δομές εργατικού ελέγχου. Να γίνει ο συλλογικός αγώνας δύναμη ανατροπής και δύναμη που θα επιβάλλει ανοιχτά, δημόσια Μουσεία για όλη την κοινωνία.