• Δευ, 12/06/2023 - 17:34
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει την Απεργία στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στις 15 Ιούνη

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει την Απεργία στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στις 15 Ιούνη

Η επίθεση στις ανάγκες και τα δικαιώματα μας δεν έχει σταματήσει αυτό τον προεκλογικό Ιούνη.

Την ώρα που η ΝΔ διακηρύσσει την σταθερότητα για συνεχίσει το έργο της καταστρατήγησης κάθε δικαιώματος, οι εργαζόμενες/οι σε δήμους, στην υγεία, στα μουσεία, στην έρευνα έχουν προκηρύξει κινητοποιήσεις και απεργίες για τις επόμενες μέρες.

Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στον κλάδο της Έρευνας και το Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ) προχωρούν σε πανελλαδική απεργία στις 15 Ιούνη. Η μαύρη εργασία, η εργασιακή επισφάλεια, η έντονη κινητικότητα και η εξάρτηση από την προκήρυξη νέων προγραμμάτων νομιμοποιεί την εργασιακή ζούγκλα και εκμετάλλευση στην έρευνα.

Παράλληλα οι διοικήσεις των πανεπιστημίων απαιτούν διαρκώς την παροχή επικουρικού έργου, από τους υποψήφιους διδάκτορες για να καλύψουν τις ανάγκες των ιδρυμάτων με ελαστικό, φθηνό ή απλήρωτο προσωπικό, υποκαθιστώντας μόνιμες οργανικές θέσεις.

Η απεργία αυτή γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη καθώς το ΙΚΥ, ο «εθνικός φορέας υποτροφιών», απαιτεί από τους εργαζόμενους των προγραμμάτων να επιστρέψουν πίσω τα δεδουλευμένα χρόνων (έως και 30.000 ευρώ!). Το ΣΕΡΕΤΕ έχει επανειλημμένα καταγγείλει το καθεστώς των υποτροφιών που χρησιμοποιείται για να υποκρύψει τον εξαρτημένο χαρακτήρα της εργασιακής σχέσης και αποτελεί την χείριστη έκφανση της εργασιακής επισφάλειας του κλάδου.

Ακόμα, με απόφαση της συγκλήτου της Ανώτατης Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), δεκατρείς ερευνητές που εργάζονται με σύμβαση έργου ως ακαδημαϊκοί υπότροφοι χάνουν μέχρι και τα 2/3 της συνολικής αμοιβής τους. λόγω... της κατάληψης του φοιτητικού συλλόγου(!). Πρόκειται για μια απόφαση τιμωρητική και εκδικητική, που στερεί από τους συμβασιούχους ερευνητές της ΑΣΚΤ την μοναδική πηγή εισοδήματός τους, καθώς εργάζονταν υπό καθεστώς αποκλειστικής απασχόλησης.

Η ΝΔ προσπαθεί να προωθήσει το προφίλ της «αριστείας» -η οποία αποτελεί βασικό άξονα της προεκλογικής της καμπάνιας- ενώ διατείνεται ψευδώς πώς έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για νέους επιστήμονες για να αποτρέψει το brain drain. Όμως τα «άριστα» και «σύγχρονα» πανεπιστήμια του Μητσοτάκη, καλύπτουν τις ανάγκες τους με τσάμπα και μαύρη εργασία. Ο κλάδος της έρευνας, όπως καταδεικνύουν τα στρατηγικά αναπτυξιακά πλάνα των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, είναι ακόμη ένας τομέας οικονομικής δραστηριότητας και κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις αδιαφορώντας για τις ανάγκες της κοινωνίας και την κλιματική κρίση. Την κρατική χρηματοδότηση πλέον αντικαθιστά η ιδιωτική «πρωτοβουλία» και το αέναο κυνήγι εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η εργασιακή ζούγκλα πλέον γίνεται κανόνας με βάση και το νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που ψήφισε η ΝΔ.

Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στην έρευνα δεν είναι μόνοι/ες. Είναι μέρος της εργατικής τάξης που από το Πέραμα ως τα νοσοκομεία συνεχίζει να παλεύει για τη ζωή και τα δικαιώματα της.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει την Απεργία της 15ης Ιουνίου στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τα αιτήματα για:

·         Αξιοπρεπείς όρους συνθηκών και αμοιβών που θα κατοχυρώνονται από μια Συλλογική Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο. Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στην έρευνα και τη διδασκαλία

·         Καμία επιστροφή δεδουλευμένων – Καμία ώρα διδακτικού & ερευνητικού έργου απλήρωτη

·         Μετατροπή των συμβάσεων που υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

·         Χρηματοδότηση της έρευνας από δημόσια πανεπιστήμια, με κοινωνικό έλεγχο, για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι για τα κέρδη των πολυεθνικών.