• Παρ, 08/09/2023 - 21:41
Αγώνας για ζωή ολόκληρη! Ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα και την κοινωνική βαρβαρότητα

Αγώνας για ζωή ολόκληρη! Ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα και την κοινωνική βαρβαρότητα

Όλοι και όλες στη διαδήλωση της ΔΕΘ, Σάββατο 9/9, 6μμ Καμάρα

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης

Στη φετινή ΔΕΘ, η κυβέρνηση διά στόματος πρωθυπουργού ετοιμάζεται να εξαγγείλει το σύνολο της  πολιτικής  αφαίμαξης του λαού. Ήδη η  εργατική τάξη και ο λαός βιώνουν όλα τα τελευταία χρόνια μια αντιλαϊκή πολιτική η οποία συσσωρεύει πλούτο για τους λίγους, ενώ αυτοί  ζουν με μισθούς πείνας, κουπόνια «pass», ελαστικά ωράρια και σχέσεις εργασίας, καθώς η ακρίβεια  καταβροχθίζει τα όποια εισοδήματα τους. Μετά από ένα καλοκαίρι όπου η μισή Ελλάδα κάηκε και η άλλη μισή πνίγηκε, έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα με:

-Νομοσχέδιο Γεωργιάδη: νόμιμη 16ωρη εργασία , μηδενικές συμβάσεις εργασίας, «δόκιμοι εργαζόμενοι-δούλοι», ποινικοποίηση της απεργίας, επιμήκυνση του εργασιακού βίου ως τα 74

-800.000 πλειστηριασμοί και υπέρογκες αυξήσεις των ενοικίων που απειλούν τη λαϊκή κατοικία

·Παραπέρα ιδιωτικοποίηση- εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, πλήρης εγκατάλειψή και παράδοσή τους στα επιχειρηματικά συμφέροντα

-Αύξηση των φόρων, των λογαριασμών, περικοπές σε δημόσια αγαθά για να πιάσει η κυβέρνηση τους στόχους των δημοσιονομικών πλεονασμάτων που έχει ορίσει η Ε.Ε. και οι τράπεζες

-Βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία και στους ευρύτερους πολεμικούς ανταγωνισμούς του κεφαλαίου

Αυτή η ταξική πολιτική αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα των καταστροφικών πυρκαγιών και πλημμυρών καθώς στο όνομα του κόστους αφέθηκαν απροστάτευτα τα δάση και οι λαϊκές περιουσίες. Όταν η πρόληψη, τα έργα υποδομών και όχι βιτρίνας, η πυροπροστασία, η πρόσληψη ανθρώπινου δυναμικού θεωρείται κόστος, η τραγωδίες θα διαδέχονται η μία την άλλη. 

Ο μόνος σύμμαχος αυτής της πολιτικής είναι η ακροδεξιά που ενισχύει του λογική ότι “δεν χωράμε όλοι”. Μια ρητορεία που δίνει αέρα στα πανιά της ρατσιστικής βίας και  νομιμοποιεί ακόμα και τα τάγματα εφόδου και τους «πολιτοφύλακες» σε νέα πογκρόμ και επιθέσεις. Η αποδοχή της λογικής του “δεν χωράμε όλοι” οδηγεί στην αποκτήνωση και σε δολοφονίες όπως αυτή στο λιμάνι του Πειραιά.

Μόνο η οργανωμένη λαϊκή παρέμβαση μπορεί να βάλει φραγμό στον εργασιακό μεσαίωνα και την κοινωνική βαρβαρότητα. Οι κινητοποιήσεις στη φετινή ΔΕΘ θα είναι η πρώτη απάντηση για ένα αγωνιστικό σχεδιασμό με διεκδικητικό πλαίσιο που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να μη φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο Γεωργιάδη. Οι συμβολικές κινητοποιήσεις δεν αρκούν πλέον. Κόντρα στον υποταγμένο, εργοδοτικό συνδικαλισμό, μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία και τον συντονισμό τους, να οργανώσουμε την αντεπίθεση των εργαζομένων για διεκδίκηση μιας ζωής ολόκληρης. 

- Μείωση του χρόνου εργασίας, 30ωρο-6ωρο-5μερο.

-Μόνιμη, σταθερή και ασφαλισμένη εργασία για όλους/ες και νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων. Να καταργηθούν οι επισφαλείς, προσωρινές, ελαστικές σχέσεις εργασίας.

-Να ζούμε με αξιοπρέπεια από μία δουλειά! Αυξήσεις μισθών, συντάξεων, κανένας μισθός κάτω από 1000 ευρώ, πλήρη επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας 

-Αποκλειστικά δημόσια υγεία, παιδεία, πρόνοια ,κοινωνική ασφάλιση αντί για πληρωμή του δημόσιου χρέους, επιδοτήσεις τραπεζών, φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο και voucher της ντροπής για τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Καμία ιδιωτικοποίηση, εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και παράδοση τους στα επιχειρηματικά συμφέροντα.  

-Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση. Συνδικάτα ελεύθερα από κράτος, κυβερνήσεις, εργοδοσία. Πολιτικές ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα, κόντρα στην αστυνομοκρατία, τον αυταρχισμό και την καταστολή. Ανάκληση των διώξεων, δικών και ποινών για τους αγώνες του κινήματος. Κατάργηση νομοθετικού πλαισίου απαγόρευσης διαδηλώσεων. Φραγμός στον ρατσισμό, φασισμό, έμφυλες διακρίσεις, σεξισμό.

-Πλήρη Κοινωνική Ασφάλιση για όλους και όλες, δημόσια, δωρεάν και υποχρεωτική στα 30 χρόνια δουλειάς ή στα 60 και στα 55 για τα βαρέα.

-Προστασία του λαϊκού εισοδήματος. Μειώσεις των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα. Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική – λαϊκή οικογένεια

- Ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της φτώχειας και της εκμετάλλευσης. Κατάργηση των μνημονίων και των δεσμεύσεων του λεγόμενου πακέτου ανάκαμψης, διαγραφή του χρέους, εθνικοποίηση των τραπεζών, των επιχειρήσεων, δημοσίων εκτάσεων και υποδομών που ιδιωτικοποιήθηκαν. Κατάργηση του υπερταμειου.

-Όχι στον πόλεμο και τους εξοπλισμούς. Καμία εμπλοκή της χώρας μας! Να κλείσουν όλες οι βάσεις! Έξω από ΝΑΤΟ – ΕΕ! Ειρήνη και Φιλία των Λαών!