• Πέμ, 14/03/2024 - 13:00
Όχι στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία - Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους με προσλήψεις και ενίσχυση του ΕΣΥ - Έξω ο Γεωργιάδης από τα Νοσοκομεία
Όχι στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία - Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους με προσλήψεις και ενίσχυση του ΕΣΥ - Έξω ο Γεωργιάδης από τα Νοσοκομεία
 
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει την σημερινή κινητοποίηση του Σωματείου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ ενάντια στη φιέστα της επίσκεψης του υπουργού Υγείας Γεωργιάδη για την προώθηση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων.
 
Τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία ιδιωτικοποιούν την δημόσια Υγεία και ουσιαστικά αποκλείουν στην πράξη τα λαϊκά στρώματα από την αναγκαία για την ζωή του νοσοκομειακή περίθαλψη.
 
Ένας ασθενής που χρειάζεται χειρουργείο εκβιάζεται να πληρώσει για να χειρουργηθεί γιατί, σύμφωνα με το Υπουργείο, στις λίστες χειρουργείων των δημοσίων νοσοκομείων βρίσκονται σήμερα περισσότερα από 100.000 άτομα. Την ίδια στιγμή, το 30% των χειρουργικών τραπεζιών και δεκάδες κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού, 6.500 οργανικές θέσεις γιατρών και 20.000 θέσεις νοσηλευτών παραμένουν κενές ενώ απολύονται 6.000 Συμβασιούχοι Ορισμένου Χρόνου και 12.000 Συμβασιούχοι μέσω ΟΑΕΔ. 
 
Η Ελλάδα κατέγραψε το 2022 το υψηλότερο ποσοστό (16,7%) πολιτών στην ΕΕ που ανέφερε ότι δεν μπόρεσε να κάνει ιατρική εξέταση λόγω κόστους, απόστασης ή μεγάλης λίστας αναμονής, σύμφωνα με τη Eurostat.
 
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της υπονόμευσης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας από μία κυβέρνηση που βλέπει την υγεία σαν εμπορεύματα και όχι σαν δημόσιο αγαθό προσβάσιμο σε όλες και όλους που το έχουν ανάγκη.
 
Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Υγείας, κοινωνική ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλο τον πληθυσμό με δωρεάν πρόσβαση.
 
Όχι στα απογευματινά χειρουργεία. 
 
Μαζικοί διορισμοί σε μόνιμες θέσεις γιατρών, υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Έξω οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία. Να σταματήσει η εγκληματική υποστελέχωση του ΕΣΥ. 
 
Όχι στην εργασιακή εξόντωση και απαξίωση των υγειονομικών. Αύξηση των αποδοχών, διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών στο ΕΣΥ. Κουμάντο στα νοσοκομεία να κάνει το προσωπικό και όχι οι διορισμένοι διοικητές - manager. 
 
Να αποκατασταθούν οι μονάδες και οι υποδομές δημόσιας υγείας που έκλεισαν με τα μνημόνια. Να ανοίξουν καινούριες. Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά.
 
Έξω οι επιχειρήσεις από το ΕΣΥ που είναι περιουσία του λαού και εργαζομένων.
 
Ριζική αύξηση της χρηματοδότησης. Κατάργηση του νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δημόσιες ιατρικές σχολές και σχολές υγειονομικών με αύξηση των εισακτέων και με βάση τις κοινωνικές ανάγκες για να διασφαλιστεί η επαρκής στελέχωση όλων των Μονάδων Υγείας.