• Τετ, 17/04/2024 - 20:53
Βάλτε τέλος στις εξορύξεις (και) στις θάλασσες και στους ωκεανούς κερδών και περιβαλλοντικής καταστροφής
Βάλτε τέλος στις εξορύξεις (και) στις θάλασσες και στους ωκεανούς κερδών και περιβαλλοντικής καταστροφής

Ακόμα μία ιλουστρασιόν σύνοδος για το περιβάλλον και το κλίμα αξιοποιείται για να διαφημίσουν οι κυβερνήσεις το δήθεν έργο τους και να προχωρήσουν σε εξαγγελίες. Η 9η Διεθνής Διάσκεψη Our Ocean στο ίδρυμα «Νιάρχος» έδωσε την ευκαιρία στον Κ. Μητσοτάκη να προβεί ξανά στις ίδιες ψεύτικες υποσχέσεις για "πράσινα νησιά", για θαλάσσια πάρκα κι έλεγχο της εντατικής αλιείας.

Η υποκρισία ξεχειλίζει! Αποτελεί πρόκληση η κυβέρνηση της ΝΔ, που προωθεί, με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, να γίνει η Ελλάδα η "ενεργειακή πύλη της Ευρώπης" για το ρυπογόνο LNG, και τις πολύ επικίνδυνες εξορύξεις για υδρογονάνθρακες σε μεγάλα θαλάσσια βάθη σε Κρήτη και Ιόνιο, να εμφανίζεται ως φίλη του περιβάλλοντος και προστάτης των θαλασσών. 
 
Οι εξορύξεις στα «θαλάσσια οικόπεδα» , που έχουν παραχωρηθεί στην αμερικανική πολυεθνική Exxon Mobil και στο ελληνικό μονοπώλιο Hellenic Energy (πρώην ΕΛΠΕ), σημαίνει ρύπανση και υποβάθμιση των θαλάσσιων περιοχών κι αποτελούν θανάσιμη απειλή για τη θαλάσσια ζωή (προστατευόμενα θηλαστικά στην ελληνική τάφρο) και τους κατοίκους των νησιών. Ταυτόχρονα, η καύση των όποιων υδρογονανθράκων βρεθούν θα επιτείνουν τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης με περισσότερους και εντονότερους καύσωνες, πλημμύρες, πυρκαγιές. Μόνες κερδισμένες θα είναι οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων, που θα δουν τις μετοχές και τα κέρδη τους να ενισχύονται. 
 
Επιπλέον, η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι πάντα στο πλευρό των εφοπλιστών, συμβάλλοντας στη χρήση εξαιρετικά ρυπογόνων καυσίμων και πρακτικών που ενισχύουν τη ρύπανση των θαλασσών. Το ίδιο και με την τεράστια χρήση πλαστικού από τη βιομηχανία και τις εμπορικές αλυσίδες, που έχει βρομίσει παραλίες και βυθό. Είναι απίστευτη κοροϊδία να εμφανίζεται με «φιλοπεριβαλλοντική ατζέντα», όταν ακόμα και τυπικά η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει την Παγκόσμια Συνθήκη για τους Ωκεανούς του ΟΗΕ.
 
Η υποκρισία πάει μαζί με τον αυταρχισμό, γι’ αυτό και η αστυνομία απαγόρευσε προκλητικά τη διαμαρτυρία περιβαλλοντικών οργανώσεων κοντά στον χώρο της διάσκεψης!
 
Η Μεσόγειος αποτελεί το πιο επιβαρυμένο οικοσύστημα, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, στον πλανήτη. Γίνεται η ταχύτερα θερμαινόμενη και η πιο αλμυρή θάλασσα στον πλανήτη. Είναι το hot spot του πλανήτη με την αύξηση της θερμοκρασίας να είναι σχεδόν κατά 2 βαθμούς πάνω από την προβιομηχανική εποχή και η στάθμη της θάλασσας αναμένεται να ανέβει πάνω από ένα μέτρο έως το 2100. 
 
Για να σώσουμε την Μεσόγειο από τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης που προκαλεί το σύστημα του κέρδους που υπηρετούν οι κυβερνήσεις χρειάζεται αγώνας ενάντια στις κυβερνήσεις και την ΕΕ που δήθεν νοιάζονται για την κλιματική αλλαγή αλλά λειτουργούν ως "αρνητές" και ρίχνουν τα βάρη της κλιματικής κρίσης στην εργατική τάξη και τους αγρότες αλλά και ενάντια στην ακροδεξιά που σηκώνει τη σημαία της "απάτης της κλιματικής αλλαγής" για να υποστηρίξει ανοικτά τις εταιρίες ορυκτών καυσίμων. 
 
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε αγώνα για άμεση κατάργηση κάθε σχεδίου για θαλάσσιες εξορύξεις, για να μην κοπεί η Μεσόγειος σε «οικόπεδα» οικονομικής εκμετάλλευσης από το κεφάλαιο με ανοικτή πάντα την απειλή πολέμων, για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής κόντρα στην ασυδοσία των εφοπλιστών και του κεφαλαίου, την υπεραλίευση και τη βιομηχανική αλιεία (την ώρα που χρειάζεται στήριξη η μικρή παράκτια αλιεία), για να βάλουμε φραγμό στη χρήση των ορυκτών καυσίμων. Για την ανατροπή της πολιτικής και της κυβέρνησης της ΝΔ. Για τη ρήξη - αποδέσμευση από την δήθεν «πράσινη» ΕΕ.