• Κυρ, 21/04/2024 - 19:05
Την Χούντα που έφεραν η άρχουσα τάξη και οι ΗΠΑ την έδιωξε ο λαός με τις θυσίες, τους αγώνες, την εξέγερση του Νοέμβρη
Την Χούντα που έφεραν η άρχουσα τάξη και οι ΗΠΑ την έδιωξε ο λαός με τις θυσίες, τους αγώνες, την εξέγερση του Νοέμβρη
 
Η στρατιωτική δικτατορία που επέβαλλαν την 21η Απριλίου 1967 οι συνταγματάρχες δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Δυο χρόνια μετά την εξέγερση των Ιαλιουνών, με το λαικΌ εργατικό κίνημα να ανακάμπτει από την βία του μετεμφυλιακού κράτους και την ΕΔΑ να επιμένει, με τον επικείμενο πόλεμο στην Μέση Ανατολή (πόλεμος των 6 ημερών) να αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για  τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, όλες οι μερίδες του πολιτικού συστήματος και της άρχουσας τάξης  (παλάτι, στρατηγοί, συνταγματάρχες κλπ) προσνατολίστηκαν στο πραξικόπημα το το οποίο τελικά πραγματοποιήθηκε από τους συνταγματάρχες. 
Η στρατιωτική χούντα 1967-74 ήταν συνεχιστής του αντικομμουνιστικού μετεμφυλιακού καθεστώτος και βασίστηκε στα στηρίγματά του, τον κρατικό μηχανισμό, μηχανισμούς καταστολής και παρακράτους, τους δικαστές, τον στρατό, την Εκκλησία, τον εργοδοτικό «συνδικαλισμό». Στήριξε τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Για αυτό είχε την αμέριστη υποστήριξη ΣΕΒ, εφοπλιστών, τραπεζών, διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Το πραξικόπημα οργανώθηκε από το βαθύ μετεμφυλαικό κράτος με την άμεση οργάνωση, και υποστήριξη από τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-CIA με τους οποίου η  Χούντα ταυτίστηκε.
Οι δυνάμεις της Αριστεράς, του κομμουνιστικού κινήματος και της επαναστατικής δράσης   μαζί με κάθε δημοκρατική και ασυμβίβαστη φωνή έδωσαν στην πορεία πρωτοπόρα και ηρωική μάχη, για να υπερασπιστούν το ψωμί, τα δικαιώματα, την ελευθερία, με κορυφαία στιγμή τη νεολαιίστικη εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973.
 
Σήμερα, μαζί με την αντιλαϊκή πολιτική και το δέσιμο στην ιμπεριαλιστική μηχανή του πολέμου, το πολιτικό σύστημα και οι ιδεολόγοι του  προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία, να αποσυνδέσουν τη Χούντα από τα συμφέροντα του κεφαλαίου, να αθωώσει τις πολιτικές δυνάμεις που την στήριξαν ή ανέχτηκαν, να διαγράψει τον αντιδικτατορικό αγώνα και ειδικά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, να αθωώσει τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, να το "αποχρωματίσει" και να το μετατρέψει σε μια "δημοκρατική" διεκδίκηση. Σε αυτά τα πλαίσια οι δυνάμεις της διαχείρισης της αντιλαϊκής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας αποφεύγουν να θίξουν τον ρόλο ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, πράγμα που αναπαράγει και το ΜΕΡΑ25 στις τοποθετήσεις του. 
 
Είναι ανιστόρητο και ασυγχώρητο λάθος για την Αριστερά, η πρόσφατη θέση του ΚΚΕ ότι δεν εμπλέκονται οι ΗΠΑ στο πραξικόπημα. Καμιά δικαιολογία και καμιά εκλογική πολιτική σκοπιμότητα δεν δικαιολογεί μια τέτοια θέση ιδεολογικού αφοπλισμού του λαϊκού κινήματος.
 
- Ο αγώνας για δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα, ενάντια στον καπιταλισμό, τον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο, τον εθνικισμό συνεχίζεται. Είναι δεμένος με την πάλη για μια άλλη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, με τον πλούτο και την εξουσία στα χέρια των εργαζομένων και του λαού.
 
-    Να φύγουν οι βάσεις και οι αμερικανονατοϊκές δυνάμεις. Να βγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Αποδέσμευση από την ΕΕ και το Ευρώ. Να σταματήσει η εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Γάζα. Να τερματιστεί η Κατοχή στην Κύπρο, κάτω οι εθνικισμοί, έξω οι βρετανικές βάσεις και όλοι οι στρατοί από το νησί. 
 

-  Τιμή σε όσους αγωνίστηκαν, μπήκαν στην παρανομία, συνελήφθησαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν, έδωσαν τη ζωή τους στον αντιδικτατορικό αγώνα, αυτή την πολύτιμη παρακαταθήκη και πηγή λαϊκής αυτοπεποίθησης στη σημερινή σκληρή εποχή.