• Τρί, 23/04/2024 - 21:42
Οι εκπαιδευτικοί θα νικήσουν..

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ..

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ, ΤΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ. 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ - ΕΞΩ ΟΙ "ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ" ΑΠ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΗΓΕΣΙΩΝ
 

Οι απανωτές αποφάσεις των δικαστηρίων που θεωρούν "παράνομες  και καταχρηστικές" τις απεργίες των εκπαιδευτικών  ενάντια στην αξιολόγηση αποτελούν ένα ακόμα κρεσέντο κυβερνητικού αυταρχισμού, που συμπληρώνει την πολιτική διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. 

 Μάλιστα οι διαρκείς προσφυγές, με τελευταία αυτή της περασμένης βδομάδας ενάντια στην ΟΛΜΕ, δείχνουν την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τον  επίμονο πολύχρονο αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην κεντρική πολιτική επιλογή της αξιολόγησης, ως μέσο μέτρησης επιδόσεων και ανταγωνιστικότητας,  κατηγοριοποίησης και   ταξικής επιλογής, εργασιακής εξουθένωσης και στέρησης της παιδαγωγικής ελευθερίας. Αν επιβληθεί, το δημόσιο σχολείο δεν θα είναι αυτό που ξέρουμε.

 

 Η επίθεση στην εκπαίδευση αποτελεί ένα τμήμα της γενικότερη αντιλαικής πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και της ΕΕ ενάντια στους εργαζόμενους και τον λαό.  Η ξέφρενη αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων μέσω της ακρίβειας,  η επιβολή των ιδιωτικών πανεπιστημίων και των αδρά πληρωμένων απογευματινών χειρουργείων – δηλαδή η πιο βαθιά και εκτεταμένη ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών -   η μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο της Ουκρανίας και στη γενοκτονία στη Γάζα   η εγκληματική προσπάθεια συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών και του παιδοβιαστή Μίχου δείχνουν ότι το σύστημα και η κυβέρνηση που το υπηρετεί δεν σταματάνε, αν δεν τους σταματήσουμε.

 

Αποκορύφωμα αυτού του αυταρχικού παροξυσμού είναι η έκδοση εγκυκλίου από το υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 4/4  με την οποία επιχειρεί να παύσει από τη θέση τους και να αντικαταστήσει όσα στελέχη εκπαίδευσης, προϊστάμενες/ους και διευθυντές/ντριες απεργούν και δε συμμετέχουν στην αξιολόγηση. Δεν υπάρχει ανάλογη απόπειρα, στα μεταπολιτευτικά χρόνια, μαζικής παύσης απεργών από τα καθήκοντά τους. 

Η κίνηση αυτή αποτελεί ευθεία επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα, πρόκληση απέναντι στο σύνολο του εργατικού κινήματος, το οποίο οφείλει να μην την αφήσει αναπάντητη. Τα συνδικάτα, οι πολιτικές δυνάμεις και κυρίως ο κόσμος του κινήματος πρέπει να θέσει σε προτεραιότητα την υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία και τον αγώνα, να υψώσει φραγμό στα σχέδια του υπουργείου,.

Οι εκπαιδευτικοί απάντησαν στον  αυταρχικό παροξυσμό της κυβέρνησης μέσα από τις μαζικές και μαχητικές  συνελεύσεις, Το διακύβευμα είναι ιστορικής σημασίας, η εμπειρία από τις επιπτώσεις των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση των τελευταίων δεκαετιών, η συναίσθηση ότι η εφαρμογή αυτής της κομβικής για το σύστημα επιλογής θα ανοίξει ακόμα περισσότερο το δρόμο για τις άλλες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να επιβάλλει, είναι το προσάναμμα της πυρκαγιάς που άναψε από άκρη σε άκρη της χώρας μέσα στις αίθουσες των συνελεύσεων.

 Η οργή των εκπαιδευτικών εκφράστηκε και  απέναντι στην κυβέρνηση και τις απειλές της αλλά και απέναντι στον  στην πλειοψηφία της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ που ήθελε άρον-άρον να κλείσει τον αγώνα.  Σε μια ιστορικού χαρακτήρα συνεδρίαση της ολομέλειας προέδρων  τη Δευτέρα 1/4,  που εκπροσωπούσαν Γενικές Συνελεύσεις τοπικών ΣΕΠΕ , αποφασίστηκε η προκήρυξη νέας απεργίας-αποχής, υποχρεώνοντας και όλες τις παρατάξεις να δηλώσουν τη στήριξή τους. Οι συνελεύσεις αυτές αποτέλεσαν την ανταρσία της βάσης των εκπαιδευτικών απέναντι στο «άδειασμα» του αγώνα από τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ, που απέτυχαν πλήρως αφού  βρήκαν απέναντί τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στις ΓΣ για να επιβάλλουν τη συνέχιση του αγώνα. Με αποφάσεις δεκάδων ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ για προκήρυξη νέας απεργίας – αποχής και από τα ίδια τα σωματεία. Είναι η συνέχεια του μεγάλου κύματος φοιτητικών καταλήψεων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ.

 

Δεν παραιτούμαστε σε τίποτα από ότι έχει κατοχυρώσει το εργατικό και εκπαιδευτικό κίνημα μέχρι τώρα!  Με τα όπλα που ξέρουμε να χρησιμοποιούμε:  τα πρωτοβάθμια σωματεία και το συντονισμό τους, τις Γενικές Συνελεύσεις, τις Επιτροπές Αγώνα.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει με όλες τις δυνάμεις τον αγώνα των εκπαιδευτικών. Η νίκη θα είναι πρόκριμα για την συνέχιση της μάχης ενάντια στην λυσασμένη προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να διαλύσει την δημόσια δωρεάν παιδεία με καινούργια μέτρα όπως  τις εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του Λυκείου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, την Τράπεζα Θεμάτων, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τη γονεϊκή επιλογή σχολείου, τις εξετάσεις PISA και να επιβάλλει τον αυταρχισμό.

 Οι εκπαιδευτικοί θα νικήσουν γιατί είναι ενωμένοι στον αγώνα με τους μαθητές και τις μαθήτριές , τους γονείς , τους φοιτητές, τον κόσμο της εργασίας.

 

 Με όπλο τη συλλογική δράση, την οργάνωση του αγώνα από τα κάτω, με διαδικασίες βάσης, την αγωνιστική ενότητα των εκπαιδευτικών, με συντονισμούς πρωτοβάθμιων σωματείων, με την κοινή δράση και συμπόρευση με όλα τα μαχόμενα κομμάτια του εκπαιδευτικού κινήματος.  

 

 Απέναντι σε  μια εκπαίδευση για λίγους κι εκλεκτούς, της αγοράς και των ταξικών φραγμών, να παλέψουμε για ένα άλλο σχολείο χωρίς ταξικούς φραγμούς, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, της παιδαγωγικής ελευθερίας, της κριτικής σκέψης, και της στέρεης επιστημονικής γνώσης, για όλα τα παιδιά ανεξαρτήτου χρώματος, φύλου, φυλής, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού.