• Τετ, 24/04/2024 - 18:57
Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις δηλώσεις Δ. Βαρτζόπουλου

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις δηλώσεις Δ. Βαρτζόπουλου

Σε πρόσφατες δηλώσεις του σε ιντερνετικό μέσο (livemedia.gr), ο Δ. Βαρτζόπουλος, υφυπουργός Υγείας, αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας, ξεδίπλωσε σε όλο της το «μεγαλείο» την κυβερνητική πολιτική για την ψυχική υγεία και το «ζήτημα της βίας» με ένα κρεσέντο βιολογικού ντετερμινισμού, φιλελευθερισμού και κατασταλτικής ρητορικής.

Σύμφωνα με τον Βαρτζόπουλο, η «βία των νέων» έχει κατά κύριο λόγο βιολογική βάση, αφού «αυτός που είναι επιθετικός είναι γεννημένος επιθετικός και ο τρόπος που ζει όλα αυτά τα χρόνια ενισχύει αυτή την επιθετικότητα»! Χωρίς να δίνει καμία εξήγηση για το ποια είναι τα αίτια που προκαλούν τη βία , συνεχίζει ακάθεκτος για να μας πει ότι αυτοί οι άνθρωποι (οι βίαιοι) μπορούν ή να διοχετευθούν σε τομείς της κοινωνίας όπου η βία είναι κομμάτι της δουλειάς τους, όπως τα σώματα ασφαλείας («να βάλουμε την επιθετικότητα αυτή σε κοινωνικά κανάλια, να εξυπηρετεί τους σκοπούς της κοινωνίας.[...] Να μη σκοτώνεις για να κλέψεις, να επιτίθεσαι στον εχθρό της πατρίδας, στον εχθρό της κοινωνίας»). Και για όσους, σύμφωνα με το σκεπτικό του, είναι τόσο βίαιοι που δεν κάνουν για το σκοπό αυτό, να υπάρχουν επαρκείς υπηρεσίες καταστολής, δηλαδή αστυνομία και φυλακή!

Δεν έμεινε εκεί όμως ο υφυπουργός: με απόλυτη φυσικότητα, δήλωσε ακόμα πως «εφόσον δεν υπάρχει έκπτωση στη λειτουργικότητα των ανθρώπων», το δημόσιο σύστημα Υγείας δεν πρόκειται να προσφέρει υποστήριξη. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η πρόληψη δεν είναι στην ατζέντα του νεοφιλελεύθερου συστήματος υγείας, παρά μόνο η αντιμετώπιση των ακραίων καταστάσεων! Και πώς θα μπορούσαν άλλωστε, όταν τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας (όπου υπάρχουν) έχουν τομείς ευθύνης 300-500.000 ανθρώπων και ελάχιστο προσωπικό. Δε σου παρέχουμε συμβουλευτική σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, αλλά αν ζεις σε μια πολύ ψυχοπιεστική συνθήκη και εκδηλώσεις κάποια σοβαρή ψυχική νόσο, τότε ίσως βρεθεί ένα κρεβάτι στις διαλυμένες δημόσιες ψυχιατρικές κλινικές! Και βέβαια, αν γίνεις θύμα ενδοοικογενειακής βίας, ο δράστης σου θα έχει ποινική αντιμετώπιση! Επιμένοντας στο τελευταίο, ο υφυπουργός ψυχικής υγείας μας είπε ότι ούτε λίγο ούτε πολύ οι γυναικοκτονίες έχουν βιολογική βάση, γιατί τα αρσενικά είναι εκ φύσεως επιθετικά.

Ο υφυπουργός μας εξήγησε πως «θα ολοκληρώσει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση», η οποία κατά τον ίδιο συνίσταται στη χαρτογράφηση των βαρέων περιστατικών εγκαίρως και στην κατεύθυνση σε ειδικά πλαίσια! Είναι γνωστή άλλωστε η προσπάθειά του εδώ και μήνες να υποβαθμίσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να δώσει το μεγαλύτερο τμήμα των παροχών υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε ιδιωτικούς φορείς, ΑΜΚΕ και ΜΚΟ, ενώ οι παρακμάζουσες δημόσιες κλινικές θα χρηματοδοτούνται μερικώς από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατά τα λοιπά από το ΕΣΠΑ και χορηγούς, ως να περιττεύουν…

Η συνέντευξη Βαρτζόπουλου αποκαλύπτει το ωμό σκεπτικό πίσω από τη νεοφιλελεύθερη οπτική για την υγεία και την κοινωνία. Παρά τις τεράστιες επιστημονικές δυνατότητες και τη διαρκή πρόοδο της επιστήμης, η εργατική τάξη θα συνεχίσει να ζει υποβαθμισμένα, να πληρώνει με το αίμα της και τους φόρους τα χρέη ενός κράτους το οποίο θα της παρέχει διαλυμένα νοσοκομεία, σχολεία και συγκοινωνίες, ενώ παράλληλα θα ακμάζει, τρεφόμενος με ζεστό κρατικό χρήμα ο ιδιωτικός τομέας σε κάθε πτυχή της ζωής.

Το ζήτημα της βίας δεν είναι βιολογικό αλλά ταξικό. Οι αιτίες της βίας βρίσκονται στην ίδια τη λειτουργία του καπιταλισμού. Ένα σύστημα που γεννά τη βία μέσα από τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τους πολέμους, το ρατσισμό, το σεξισμό, τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Όσο η σημερινή κοινωνία δε δίνει καμία προοπτική στους νέους και τις νέες της εργατικής τάξης, όσο  η διαφορετικότητα θεωρείται επαρκής συνθήκη για να υποστεί κανείς περιθωριοποίηση, η βία θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Η αστική τάξη και οι κυβερνήσεις που την υπηρετούν, «αντιστρέφουν» τα αίτια της βίας για να ενισχύσουν την καταστολή και την κυριαρχία τους.

Σε κάθε συλλογικό αγώνα, κάθε φορά που οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες ξεπερνούν τους διαχωρισμούς, διεκδικούν και αμφισβητούν στην πράξη το ντετερμινισμό των από πάνω, γεννιούνται νέες υποσχέσεις για ένα μέλλον χωρίς βία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Για ένα μέλλον στο οποίο ο ντετερμινισμός του κου Βαρτζόπουλου και των ομοίων του θα είναι ένα ακόμα από τα κατάλοιπα της της «προϊστορίας» της ανθρωπότητας.