• Τρί, 04/06/2024 - 16:30
Η κλιματική κρίση δημιουργεί παρατεταμένους καύσωνες: Να αλλάξουμε το σύστημα - όχι το κλίμα!
Η κλιματική κρίση δημιουργεί παρατεταμένους καύσωνες: Να αλλάξουμε το σύστημα - όχι το κλίμα!
 
Σύμφωνα με τη πρόβλεψη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF) αναμένεται «να επικρατήσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες αυτό το καλοκαίρι». Οι, όλο και πιο συχνές, "ακραίες καιρικές συνθήκες" απειλών την υγεία των ευπαθών ομάδων και των εργαζομένων.
 
Στην Ευρώπη οι θάνατοι από τη ζέστη έχουν ήδη αυξηθεί κατά 30%. Στις ΗΠΑ την προηγούμενη χρονιά σημειώθηκαν 2.300 θάνατοι από ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη. Όμως οι επιπτώσεις στους πληθυσμούς των φτωχότερων χωρών είναι πολύ πιο δραματικές καθώς, εκτός των άλλων, επιτείνονται και από την αύξηση της λειψυδρίας.
 
Δίπλα μας εργαζόμενοι δουλεύουν κάτω από τον ήλιο, τα ΜΜΜ είναι ανεπαρκή και δεν καλύπτουν τις ανάγκες ούτε των κατοίκων, ενώ αυξάνονται και τα τουριστικά κύματα. Χιλιάδες προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στα σπίτια τους χωρίς κλιματιστικά γιατί δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν ή γιατί θα δουν τους λογαριασμούς του ρεύματος να εκτοξεύονται. Η ζωή μας -η δική μας, όχι των πλούσιων- γίνεται αβίωτη.
 
Οι όλο και πιο συχνοί και παρατεταμένοι καύσωνες είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής εξαιτίας της, από περισσότερο από δύο αιώνες, άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης που καταναλώνει ανεξέλεγκτα ορυκτά καύσιμα. 
 
Σήμερα εξακολουθούν να παραμένουν ασύδοτες και ανεξέλεγκτες οι τράπεζες, οι πετρελαϊκές εταιρίες, οι ιδιωτικές εταιρείες μεταφορών, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι εταιρείες πλαστικών κλπ. Οι εξορύξεις και οι καύσεις των ορυκτών καυσίμων συνεχίζονται ουσιαστικά αμείωτες. Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι εκτός από τις ανθρώπινες ζωές εξακολουθούν να καταστρέφουν χωρίς φραγμό και το περιβάλλον. Είναι ώρα να τους σταματήσουμε πριν να είναι πολύ αργά.