• Παρ, 07/06/2024 - 13:33
Συνάντηση αντιπροσωπείας ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία με ΟΙΕΛΕ, Πέμπτη 30/5

Συνάντηση ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. με ΟΙΕΛΕ: «Οι εκπαιδευτικοί ενώνουμε τις φωνές μας για δικαιοσύνη και για ειρήνη» – Η ΟΙΕΛΕ στο πλευρό των παιδιών της Παλαιστίνης

Στο πλαίσιο των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. αποτελούμενη από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές Θανάση Διαβολάκη και Δρ Σάλμα Σάουα με τους εκπροσώπους του Προεδρείου της ΟΙΕΛΕ Γιώργο Χριστόπουλο (Πρόεδρο ΔΣ) και τον Χρήστο Σαρρή (Β΄Αντιπρόεδρο).

Ήταν ιδιαίτερη η χαρά μας που βρέθηκε μαζί μας στη συνάντηση ο Θανάσης Διαβολάκης που είναι επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας και του ΣΙΕΛ. Ένας άνθρωπος που δίνει ανυστερόβουλα και γενναία τη μάχη για τα δικαιώματα των εργαζόμενων στο χώρο μας και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ήταν, επίσης, ιδιαίτερη τιμή για την Ομοσπονδία μας η γνωριμία με την Δρ Σάλμα Σάουα, οικονομολόγο και εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής Παροικίας στην Ελλάδα.

Συζητήσαμε για την δυσμενή κατάσταση που έχει βρεθεί ο κλάδος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με τις νομοθετικές ρυθμίσεις Κεραμέως και με την έλλειψη πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων. Τονίστηκε ότι μόνο με την ενίσχυση των σωματείων, με την εντατικοποίηση της προσπάθειας στους εργασιακούς χώρους και με την συνεχή ενημέρωση των συναδέλφων, μπορούμε να πετύχουμε την ανατροπή της κατάστασης και την βελτίωση των όρων εργασίας και αμοιβής των συναδέλφων. Οι δύο εκπρόσωποι της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. τόνισαν ότι ο χώρος της αντικαπιταλιστικής αριστεράς θα βρίσκεται με συνέπεια δίπλα στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και στον αγώνα τους για αξιοπρέπεια και ασφαλή εργασία.

Ζητήσαμε από την Δρ Σάουα να μας μιλήσει για την κατάσταση που επικρατεί στην παλαιστινακή εκπαίδευση με την εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα. Τα στοιχεία που μας έδωσε είναι συγκλονιστικά.  Αυτή τη στιγμή 607.000 μαθήτριες και μαθητές και 90.000 φοιτήτριες και φοιτητές δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Το 70% των σχολείων και των πανεπιστημίων έχει καταστραφεί.

 

Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές προκαλούν φρίκη. Περίπου 5.000 μαθητές και φοιτητές και 240 εκπαιδευτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους στους βομβαρδισμούς. Η Δρ Σάουα εκτιμά ότι το Ισραήλ επιδιώκει την καταστροφή των εκπαιδευτικών υποδομών, για να εκλείψει  το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στη μόρφωση.  Αυτή τη στιγμή οι εκπαιδευτικοί κάνουν τεράστιες προσπάθειες να παρέχουν υπηρεσίες σε μαθητές και φοιτητές χωρίς ρεύμα, χωρίς κτήρια, χωρίς τεχνολογικό εξοπλισμό μέσα σε τέντες. Η επινοητικότητα των ανθρώπων ακόμη και υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες είναι θαυμαστή, τόνισε η Δρ Σάουα.

 

Το μήνυμα όμως που στέλνει η Δρ Σάουα δεν είναι μήνυμα μίσους, αλλά ειρήνης. Τόνισε ότι η σωστή λύση είναι η δημιουργία ενός ενιαίου κράτους, δημοκρατικού και ειρηνικού, που θα διαφυλάσσει ίσα δικαιώματα για όλους τους κατοίκους του, έξω από θρησκευτικές, φυλετικές, εθνικές, πολιτικές και  σεξουαλικές διακρίσεις!

Η ΟΙΕΛΕ στο πλευρό των παιδιών της Παλαιστίνης

Η ΟΙΕΛΕ έχει διαχρονικά σταθεί στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού στον αγώνα του για ελευθερία. Ο ιστορικός ηγέτης της Ομοσπονδίας Γιώργος Φυσάκις είχε βρεθεί στα υψίπεδα του Γκολάν σε μια συμβολική κίνηση στήριξης των Παλαιστίνιων, ενώ είχε συναντηθεί με τον ηγέτη της PLO  Γιάσερ Αραφάτ. Στη δεκαετία του ’80, η ΟΙΕΛΕ είχε διοργανώσει υπό την αιγίδα της FISE (Διεθνούς Συνδικαλιστικής Εκπαιδευτικής Ένωσης) συνέδριο για το Παλαιστινιακό ζήτημα στο ξενοδοχείο President, παρά το γεγονός ότι όλες οι υπόλοιπες χώρες είχαν αρνηθεί την διεξαγωγή του! Μάλιστα, αντιπροσωπεία της ΟΙΕΛΕ είχε επισκεφτεί τη Γάζα. (Για την ιστορική σχέση ΟΙΕΛΕ με την Παλαιστίνη θα υπάρξει αναλυτικό δημοσίευμα με αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών της εποχής το επόμενο διάστημα).

Η σημερινή κατάσταση με τους χιλιάδες νεκρούς και εκτοπισμένους απαιτεί την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό της σφαγής στη Γάζα. Η ΟΙΕΛΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διακοπεί κάθε εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο και να προβεί σε κάθε ενέργεια πολιτική και διπλωματική, ώστε να τερματιστεί η σφαγή των αμάχων και να επιτευχθεί η ειρήνη.

Ταυτόχρονα, το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ αποφάσισε να συνεργαστεί με την Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας, ώστε να αποσταλεί, όποτε αυτό καταστεί εφικτό, εκπαιδευτικό υλικό στα παιδιά της Γάζας. Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με στόχο την οργάνωση της δράσης αυτής.