• Δευ, 13/07/2026 - 21:57
Για το εργοδοτικό έγκλημα στον Ασπρόπυργο. Οι ζωές των εργατών είναι πάνω από τα κέρδη τους!

Για το εργοδοτικό έγκλημα στον Ασπρόπυργο Οι ζωές των εργατών είναι πάνω από τα κέρδη τους!

Άλλο ένα εργοδοτικό και κρατικό «έγκλημα» σημειώθηκε την Πέμπτη σε εργοστάσιο σε εργοστάσιο σκραπ στον Ασπρόπυργο. Ένας νεκρός εργάτης και άλλοι 10 τραυματισμένοι – οι 2 με σοβαρά εγκαύματα –είναι ο τραγικός απολογισμός από την έκρηξη και τη φωτιά που ακολούθησε.

Δεν ήταν ούτε «ατομική ευθύνη», ούτε η «κακιά στιγμή». Το σκηνικό του «εγκλήματος» ήταν στημένο από την εργοδοτική απαίτηση για γρήγορο κέρδος και την ανυπαρξία κρατικών ελέγχων, ώστε να είναι θέμα χρόνου το «ατύχημα» όπως το αποκαλούν η κυβέρνηση και οι εργοδότες.

Δεν τηρήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας, δεν τηρήθηκε κανένα πρωτόκολλο εκκένωσης μετά την πρώτη έκρηξη. Τις γειτονικές επιχειρήσεις έκλεισαν σωματεία και συνδικαλιστές της περιοχής και όχι η αστυνομία. Κανένα σύστημα πυρασφάλειας δεν υπήρχε, ένας κρουνός για έκταση 2.000 τ.μ. όταν μόνο στον Ασπρόπυργο, μια βιομηχανική περιοχή, έχουν ξεσπάσει 460 πυρκαγιές.

Οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής δεν μπορεί να ζουν διαρκώς με τον φόβο. Στην Δυτική Αττική εκεί που τα αφεντικά θεωρούν την ασφάλεια αχρείαστη πολυτέλεια, υπάρχει μεγάλος αριθμός βιομηχανικών και άλλων μονάδων που μπορούν να προκαλέσουν ατύχημα μεγάλης έκτασης και έντασης. Ήταν θέμα τύχης η Δυτική Αττική να έχει τη δική της Βιολάντα.

H εργοδοσία και η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν εγκληματικές ευθύνες, καθώς δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και καμία υποδομή ασφαλείας στην περιοχή. Η κυβέρνηση επιμένει στη διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας και των ελεγκτικών μηχανισμών για να διασφαλίζουν την κερδοφορία της εργοδοσίας.

Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη των αφεντικών

·         Πλήρης διερεύνηση του «ατυχήματος» και να αποδοθούν ευθύνες, χωρίς καμία συγκάλυψη

·         Τώρα μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, που έχουν γίνει κάτεργα εκμετάλλευσης. Όχι στα εργοδοτικά εγκλήματα, στα μικρά και μεγάλα «Τέμπη», όχι άλλες στις Βιολάντες.

·         Εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης και διαχείρισης Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης (ΒΑΜΕ) για τη Δυτική Αττική.

·         Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό και να υπάρξουν όλα τα αναγκαία μέσα ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και η Επιθεώρηση Εργασία. Εξασφάλιση των τακτικών, ουσιαστικών και προληπτικών ελέγχων σε όλους τους χώρους δουλειάς. Κατάργηση όλων των νομοθετικών ρυθμίσεων που περιορίζουν τον ρόλο και την ελεγκτική δράση της Επιθεώρησης Εργασίας.

·         Κατάργηση του 13ωρου, μείωση του χρόνου εργασίας, άμεσα 6ωρο – 5νθήμερο

·         Να ανατρέψουμε την δολοφονική πολιτική και την κυβέρνηση που την υπηρετεί!

Οι ζωές των εργατών είναι πάνω από τα κέρδη τους!

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί την Πέμπτη 16 Ιούλη στην προκηρυγμένη απεργία του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας- Δυτικής Αττικής και σωματείων της περιοχής και στο απεργιακό συλλαλητήριο στις 7μμ στην κεντρική πλατεία του Ασπρόπυργου