• Δευ, 23/04/2012 - 22:19
Συνέντευξη Νάσου Μπράτσου στην Ικαριακή Ραδιοφωνία (22/4)

Ο υποψήφιος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Νάσος Μπράτσος στην Ικαριακή Ραδιοφωνία

  • Ποιός είναι ο λόγος που σας έκανε να πολιτευτείτε σε αυτές τις εκλογές;

Συμμετέχω ενεργά εδώ και χρόνια, τόσο στη ζωή των συνδικάτων, όσο και σε εκλογικές αναμετρήσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και την πολιτική (βουλευτικές και ευρωεκλογές). Είναι μέρος της συλλογικής δράσης και η εκλογική διαδικασία, αλλά ειδικά σε αυτές τις εκλογές, κανένας δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος. Δεν επιδίωξα να είμαι υποψήφιος, η συλλογική δράση δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στα ψηφοδέλτια, απλώς προέκυψε μέσα από συλλογικές διεργασίες και αυτή η πρόταση και την έκανα δεκτή, απορρίπτοντας την Β΄ Αθήνας, που θα μου ήταν πιο «εύκολη» και λόγω της συνδικαλιστικής δράσης στην περιοχή και λόγω κόστους, γιατί δεν επιχορηγούμαστε από κανέναν και είμαστε αντίθετοι στην χρηματοδότηση των κομμάτων, τα έξοδά μας τα μαζεύουμε με εξορμήσεις και κουπόνια ενίσχυσης. Υπάρχει βέβαια και το «μικρόβιο» της Ικαρίας, που με ικανοποιεί ψυχικά, πέρα από τα ζητήματα του όποιου πολιτικού προεκλογικού σχεδιασμού. Επιπλέον θα αναπνεύσω για λίγο τον «καθαρό αέρα», που εκπέμπουν οι άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, αφήνοντας για λίγο την μπόχα που εκπέμπουν ορισμένες καταστάσεις στα ΜΜΕ, με τις οποίες άλλωστε έχω καιρό να συνεχίσω να αντιπαρατίθεμαι, μέσα από την ιδιότητά μου σαν μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ.

  • Υπάρχει ελπίδα για την χώρα μας να ξεπεράσει την κρίση και σε τι χρονικό ορίζοντα τοποθετείτε την οικονομική μας ανάκαμψη;

Για να ξεπεραστεί η κρίση πρέπει να συμβούν δύο πράγματα.
1)Να ανατρέψουμε όσους τη δημιούργησαν και μας τη φόρτωσαν, τιμωρώντας τους είτε παραμένουν στα πολιτικά κόμματα που τη διαχειρίστηκαν, είτε επιχειρούν να διασωθούν μέσα από τα λεγόμενα «γενόσημα κόμματα» της τελευταίας στιγμής. Παράλληλα να υιοθετήσουμε και να επιβάλλουμε με κινητοποιήσεις, στόχους όπως η διαγραφή του χρέους, η έξοδος από την ΕΕ και το ευρώ και ο εργατικός έλεγχος στις επιχειρήσεις. Όσοι κινδυνολογούν ότι η έξοδος από τη μαφιόζικη-τοκογλυφική συμμαχία της ΕΕ «θα κάνει την Ελλάδα Βόρεια Κορέα», οφείλουν να απαντήσουν γιατί χώρες της ΕΕ, όπως πχ η Αγγλία, δεν συμμετέχει στο ευρώ, ή γιατί στην Ισλανδίαπου εφαρμόστηκαν διαφορετικές επιλογές από τα χαρατσώματα που εφαρμόζονται εδώ, είχαν κάποια αποτελέσματα υπέρ των εργαζομένων (κυρίως ελάφρυνση δανειακών βαρών). Το όποιο νόμισμα, είναι απλώς το εργαλείο, το ποιος το χρησιμοποιεί και με τι στόχους είναι το κυρίαρχο. Ταυτόχρονα με την Ελλάδα, η ίδια επίθεση εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη και οι αντιδράσεις φουντώνουν, σε όλες τις χώρες, με αποτέλεσμα οι εξελίξεις να τρέχουν με γοργούς ρυθμούς.

2)στρατηγικά, για να αποφύγει κανείς τις κρίσεις, τις αντιδημοκρατικές εκτροπές και τις επιθέσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων, μόνο με την ανατροπή του συστήματος που βασίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με σκοπό το κέρδος, μπορεί να υπάρξει προοπτική. Είναι ο σοσιαλισμός που ποτέ δεν γνωρίσαμε, μετά τα καταπιεστικά καθεστώτα που χτίστηκαν στο όνομά του.

  • Για την εκλογική σας περιφέρεια ποιό είναι το πρώτο πρόβλημα που κατά την γνώμη σας έχει πρώτη προτεραιότητα;

Στο εκλογικό πεδίο ο στόχος είναι να βγουν πιο δυνατές οι δυνάμεις της αριστεράς , με τις οποίες δεν ανοίγουμε αντιπαράθεση, προσδοκώντας και σε μετεκλογικές συνεργασίες, παρά τις επιμέρους διαφορές εκτιμήσεων και τακτικής, στο επίπεδο των κινητοποιήσεων που έρχονται και ειδικά για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ένα ποσοστό που αν την βάλλει στη νέα Βουλή, θα κόψει 9 βουλευτές από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ροκανίζοντας σημαντικά τις δυνατότητες συνεργασίας τους. Θυμίζω ότι πανελλαδικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές πήραμε  2%, χωρίς να έχουμε κάνει πανελλαδικό κατέβασμα (τώρα κάνουμε) και παρά τα και τότε στημένα γκάλοπ.
Στους στόχους πάλης, είναι να έχει ο κόσμος δουλειά με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και όχι ελαστικές και κακοπληρωμένες σχέσεις εργασίας, δημόσιες ασφαλείς και φτηνές ακτοπλοΐκές συγκοινωνίες, υπεράσπιση και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και Παιδείας.

  • Η Ικαρία αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων όπως είναι η αποκατάσταση του οδικού δικτύου, η στελέχωση των σχολείων, ο εξοπλισμός του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, η Ακτοπλοϊκή σύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα και η Τουριστική ανάπτυξη, προβλήματα με άμεσο μερίδιο ευθύνης της κεντρικής διοίκησης. Επιγραμματικά θα θέλαμε να μας πείτε αν υπάρχει πεδίο δράσης προς την άμεση επίλυση τόσο ''καυτών'' θεμάτων.

Όλα αυτά τα προβλήματα, δεν είναι «τοπικά», αλλά προκύπτουν από τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της απερχόμενης συγκυβέρνησης και της τρόικας.
Πχ στο θέμα του τουρισμού, το βασικό είναι ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά και έχει αποτυπωθεί και στατιστικά τα τελευταία χρόνια η μείωση των ημερών διακοπών και του διαθέσιμου εισοδήματος για κατανάλωση σε αυτή την επιλογή. Να θυμίσω επίσης ότι κινητοποιήσεις για το ακτοπλοΐκό πρόβλημα έγιναν στη Λήμνο, τη Σύρο, τη Νάξο, κλπ. Η συσπείρωση και η δράση μέσα από κοινωνικούς φορείς (συνδικάτα, τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς, κάθε είδους συλλογικότητα, κλπ), είναι αναγκαίος όρος για τη συνένωση όλων των «τοπικών χειμάρρων» από όλη τη χώρα, σε ένα μεγάλο ποτάμι ανατροπής της βαρβαρότητας που προσπαθούν να μας επιβάλλουν. Κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί σε αυταπάτες και υποσχέσεις για δήθεν επίλυση προβλημάτων σε τοπικό ή κλαδικό επίπεδο. Με αυτή την τακτική του διαίρει και βασίλευε, συνειδητά οι συνδικαλιστικοί και αυτοδιοικητικοί βραχίονες των κομμάτων του μνημονίου, εμπόδισαν όσο μπορούσαν την εξάπλωση κινητοποιήσεων.

  • Το νεοεφαρμοσθέν πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ''Καλλικράτης'' παρουσιάζει πολλά νομικά και οικονομικά κενά, αφήνοντας τους τοπικούς άρχοντες πολλές φορές με δεμένα τα χέρια. Ποιά είναι η θέση σας ως προς την εύρυθμη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού;

Η χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το σταμάτημα των περικοπών και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Η τακτική να φορτώνουν τους ΟΤΑ με αρμοδιότητες, αφαιρώντας ταυτόχρονα πόρους, είναι μια παλιά (αλλά τώρα ακόμα πιο έντονη) τακτική ιδιωτικοποιήσεων και συρρικνώσεων, που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση στους ΟΤΑ, χρησιμοποιώντας τους σαν κυματοθραύστες  αντιδράσεων και υλοποιητές αντεργατικών επιλογών. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν από την αρχή αντίθετη στον Καλλικράτη και με την ιδιότητα που είχα σαν υποψήφιος με το σχήμα που υποστήριξε στην Περιφέρεια της Αθήνας, ήταν από τα κεντρικά σημεία των περιοδειών εκείνης της εποχής αλλά και των παρεμβάσεων του συμβούλου που εκλέξαμε.

 

Ερωτήσεις από την Ικαριακή Ραδιοφωνία

 

Σήμερα εργάζομαι στην ΕΡΤ και συγκεκριμένα στην ενημερωτική της σελίδα (www.ert.gr). Από το 2002 έως την άνοιξη του 2007 είχα εκπομπή στην ΕΡΑ-Φιλία, για την οποία υπήρξε βράβευση από το πρόγραμμα EQUAL για θέματα καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Εργάστηκα 14 χρόνια στον «Επικοινωνία 94 FM». Έχω εργαστεί με το Ράδιο-5 (1988), την «Αυγή» (1984 - 85), την «Κοινωνική του Πειραιά» (1986), την εφημερίδα «Ελεύθερος» (1986), την εφημερίδα «Ομάδα και σπορ» (1986), συνεργάστηκα με το ραδιόφωνο «Ρωγμή FM» (1990).

- Επίσης με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ΙΚΑΡΙΑ FM 101.2 (1989) και την «Ικαριακή Ραδιοφωνία» (1991 - 98). Ο Ρ/Σ βραβεύθηκε το 1993 από την περιφέρεια βορειοανατολικού Αιγαίου για την προσφορά του, κυρίως στα γεγονότα της πολύνεκρης πυρκαγιάς του 1993.

Δίδαξα στο δημόσιο ΚΕΚ Χαϊδαρίου. Εργάσθηκα στην σχολή δημοσιογραφίας Ξυνή.
Το 1998-99 εργάσθηκα σαν επιμορφωτής σε σεμινάριο επαγγελματικής κατάρτισης ραδιοφωνίας, για επανένταξη ατόμων που βρίσκονταν στο στάδιο της απεξάρτησης από τα ναρκωτικά. Διοργάνωση σεμιναρίου ΚΕΘΕΑ-ΝΕΛΕ, με την κοινότητα απεξάρτησης «Παρέμβαση». Από το 1996 έως και το 2003 συνεργάσθηκα με την σχολή δημοσιογραφίας «Διάκτωρ» (πρώην Νew studies). Το 2000 συνεργάστηκα με το ιδιωτικό ΚΕΚ «Ευρωπαϊκή καινοτομία». Το 1998 συνεργάστηκα με το δημόσιο ΙΕΚ Χαλανδρίου. Αργότερα συνεργάστηκα σαν εκπαιδευτής, με το δημόσιο ΙΕΚ Μαρκόπουλου (2002 - 2004), και το ΙΕΚ Μεταμόρφωσης (2005 - 2006)

Εκδοτική δραστηριότητα
-Το 1998 εκδόθηκε το βιβλίο μου «εργατικές ιστορίες - συνεντεύξεις με πρωταγωνιστές του εργατικού κινήματος της περιόδου 1920-1967».
Ήδη έχει συγκεντρωθεί η ύλη και για το δεύτερο βιβλίο με παρεμφερές περιεχόμενο.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Ιδρυτικό μέλος και δύο φορές πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον «Επικοινωνία 94 FM» (2002 - 2006). Δύο φορές μέλος του μικτού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, σαν εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του σταθμού. Από τα ιδρυτικά μέλη της ακτιβίστικης πολυσυλλεκτικής δημοσιογραφικής παράταξης «Financial Crimes» http://financialcrimesnews.blogspot.com, με την οποία συμμετέχω στις εκλογές του δημοσιογραφικού κλάδου. Ακολούθως ο συνδυασμός συνεργάστηκε και με άλλες κινήσεις και στην ΕΣΗΕΑ κατέβηκε με το ψηφοδέλτιο Πρωτοβουλία για την Ανατροπή και στην ΠΟΕΣΥ με το ψηφοδέλτιο Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση. Τον Ιούνιο του 2008 στο 5ο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών) σε συνεργασία του συνδυασμού με άλλα σχήματα, το κοινό ψηφοδέλτιο για το γενικό συμβούλιο της ομοσπονδίας κέρδισε δύο έδρες, στις οποίες υπήρξε εναλλαγή σε διάστημα τριών ετών, τεσσάρων συνέδρων. Συμμετείχα στην πρώτη δυάδα. Ακολούθως στο συνέδριο του 2011, εκλέχτηκα μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ για δεύτερη φορά. Μέλος Δ.Σ. σχολής σπουδαστών δημοσιογραφίας το 1984 - 1985.

Συμμετείχα σε δράσεις για την στήριξη της δημόσιας υγείας στην Ικαρία, για την βελτίωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών (ειδικά στις κινητοποιήσεις μετά το ναυάγιο του Express Samina), αλλά και σε αυτές της πρόσφατης περιόδου 2011-2012, καθώς και στις κινητοποιήσεις που έγιναν μετά τη φωτιά στην Ικαρία,όπως και στην "υποδοχή" του Μητσοτάκη το 1993 με μαύρες σημαίες. Πάντα βοηθούσα στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, τις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας για δημοσιότητα σε σημαντικά ζητήματα (αναδάσωση του 1994, κινητοποιήσεις κατοίκων Μαγγανίτη για το θέμα της υγείας και του ΧΥΤΑ, κλπ). Το 2005 επιβάτης στο δρομολόγιο του «Εξπρές Σαντορίνη» που προσέκρουσε λόγω μπλάκ άουτ στο λιμάνι της Πάρου, πηγαίνοντας για Ικαρία και Σάμο, κατέθεσα μήνυση για έκθεση σε κίνδυνο, σε βάρος της εταιρείας Hellenic Seaways, την οποία το εφοπλιστικό κατεστημένο την έθαψε για τρία χρόνια και στη συνέχεια έπεσε στα μαλακά (πλημελιοδικείο).

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Ιδρυτικό μέλος της κίνησης «Συμμαχία - σταματήστε τον πόλεμο» (www.stop-the-war.gr), της «Πρωτοβουλία Γένοβα 2001» και του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (ΣΕΚ) το 1997 (www.sekonline.gr).
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 συμμετείχα στην «επιτροπή για το στρατό» και λίγο πριν στο μαθητικό κίνημα της εποχής.
Στις ευρωεκλογές του 1999 συμμετείχα με το ψηφοδέλτιο «Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα - Εργατική Αλληλεγγύη».
Στις βουλευτικές εκλογές του 2004 συμμετείχα με την «Αντικαπιταλιστική Συμμαχία» στην Β΄ Αθήνας, όπως και στις ευρωεκλογές του 2004.
Στις νομαρχιακές εκλογές του 2006 συμμετείχα στο ψηφοδέλτιο της κίνησης «Συμμαχία για την Υπερνομαρχία».
Στις βουλευτικές εκλογές του 2007 στήριξα την Πρωτοβουλία για την ενότητα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς (ΕΝΑΝΤΙΑ).
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 συμμετείχα στο ψηφοδέλτιο Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Περιφέρεια Αττικής.
Οι προαναφερόμενοι συνδυασμοί, αποτέλεσαν τμήματα-συνιστώσες που σήμερα βρίσκονται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Συμμετείχα (υπήρξα ιδρυτικό μέλος και δύο φορές γραμματέας), στο σύλλογο πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος από τις ακτινοβολίες, με έδρα τη Νέα Ιωνία και δράση κυρίως στο ζήτημα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Αποχώρησα λόγω φόρτου υποχρεώσεων, κυρίως συνδικαλιστικών.

Χαρακτηρισμένος με απόφαση της Νομαρχίας Αθηνών σαν "τέκνο αγωνιστών της εθνικής αντίστασης" και πολιτικών εξορίστων (Τρίκερι, Άη Στράτης, Μακρόνησος). Έγγαμος με νοσηλεύτρια στο δημόσιο νοσοκομείο "Αγία Όλγα" της Νέας Ιωνίας.