• Τρί, 01/05/2012 - 10:21
Δυνατή ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την επόμενη μέρα [του Πάνου Γκαργκάνα]

Αυτή η τόσο κουτσουρεμένη προεκλογική περίοδος φτάνει στην τελική ευθεία της. Όσο κι αν προσπάθησαν οι Σαμαράδες και οι Βενιζέλοι (και οι τροϊκανοί φίλοι τους στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο) δεν κατάφεραν να τη φέρουν στα μέτρα τους.

Οι εκβιαστές της ΕΕ, οι κάθε λογής Σόιμπλε που έλεγαν ότι είναι τρέλα να γίνουν εκλογές στην Ελλάδα αναγκάστηκαν να σιωπήσουν. Τι να πουν άλλωστε, αφού στην ίδια τη Γαλλία ο Σαρκοζί οδηγείται στην ήττα. Παντού οι εργάτες αποδοκιμάζουν τον «άξονα Μερκοζί».

Οι ντόπιοι τροϊκανοί προσπαθούν να παραστήσουν ότι ξαναζούν οι παλιές «δόξες» του δικομματισμού. Η αλήθεια είναι ότι πήγαν να μιλήσουν σε άδειες αίθουσες ακόμα και σε παραδοσιακά «κάστρα» τους όπως ο Σαμαράς στις Σέρρες και ο Βενιζέλος στο Ηράκλειο. Ο Χρυσοχοίδης επιστράτευσε πλήθος διμοιρίες ΜΑΤ για να πάει στο Γαλάτσι ή στην Ηλιούπολη.

Μπορούμε να μετατρέψουμε τις κάλπες αυτής της Κυριακής σε οδυνηρή ήττα για όλους αυτούς και σε νέα ορμή για την εργατική αντίσταση ενάντια στις βαρβαρότητες του χρεοκοπημένου καπιταλισμού.

Πάμε λοιπόν στην τελική ευθεία με τα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο χέρι και το βλέμμα στην επόμενη μέρα. Η 7 Μάη μπορεί να βρει το κίνημα των εργατών και της νεολαίας σε καλύτερες θέσεις.

Ρεύμα

Στο δρόμο προς τα εκεί, χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες μπήκαν σε δράση ενάντια στη φασιστική απειλή, ενάντια στις προσπάθειες να εμφανιστούν οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής σαν κοινοβουλευτικό κόμμα και μάλιστα «αντιμνημονιακό». Αυτό το αντιφασιστικό ρεύμα πρέπει να το ενισχύσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή και να το συνεχίσουμε και μετά. Το σύνθημα «Ούτε στη Βουλή, ούτε πουθενά, έξω οι φασίστες από κάθε γειτονιά» μας ενώνει στη δράση.

Το ρεύμα τραβάει προς τα αριστερά και κάθε ψήφος για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ του δίνει μεγαλύτερη ώθηση. Όχι μόνο γιατί η είσοδος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Βουλή θα καταγράψει με τον πιο τρανταχτό τρόπο το μήνυμα ότι η λύση είναι προς τα αριστερά, αλλά και γιατί το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι το πιο δυνατό όπλο του κινήματος για την επόμενη μέρα.

Η οικονομική κρίση ακουμπάει πια τον σκληρό πυρήνα του ευρώ. Τέλειωσαν τα παραμύθια ότι το πρόβλημα είναι δήθεν ο «υπερβολικός δημόσιος τομέας και η χαμηλή ανταγωνιστικότητα» στην Ελλάδα. Η Ισπανία ζει μέρες που είδαμε εδώ το 2010 όταν μας έφεραν το ΔΝΤ και η Ιταλία συγκλονίζεται. Τα αιτήματα για διαγραφή του χρέους και ρήξη με το ευρώ γίνονται υπόθεση των εργατών σε όλη την Ευρώπη. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι περήφανη που πάλεψε για να τα βάλει στην ατζέντα και το δυνάμωμά της στις κάλπες της Κυριακής θα βοηθήσει να πάρουν ακόμα μεγαλύτερες πανευρωπαϊκές διαστάσεις.

Βήμα – βήμα ανοίγουμε δρόμους για τη μόνη αληθινή διέξοδο από την κρίση: να πάρουν οι εργάτες τον έλεγχο πάνω στον πλούτο που παράγουν, να φράξουμε το δρόμο στις λεηλασίες από τα αρπακτικά του καπιταλισμού, να απλώσουμε τον εργατικό έλεγχο παντού. Εμπρός να κάνουμε τις 6 Μάη σταθμό σε αυτή την πορεία.

• Ο Πάνος Γκαργκάνας, Διευθυντής της Εργατικής Αλληλεγγύης είναι υποψήφιος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Β’ Αθήνας.