• Παρ, 18/09/2015 - 23:36
Συνέντευξη του Γιώργου Γρόλλιου στο alli-apopsi.gr

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΡΟΛΛΙΟΥ υποψήφιου βουλευτή Επικρατείας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

http://www.alli-apopsi.gr/topika/apokleistike-sunenteukse-tou-giorgou.html

Στο πλαίσιο της ισότιμης προβολής της προεκλογικής δραστηριότητας και των θέσεων των πολιτικών κομμάτων παρουσιάζουμε αποκλειστική συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Επικρατείας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ πανεπιστημιακού Γιώργου Γρόλλιου .

 

Γιατί γίνονται πρόωρες εκλογές; Ποιες οι επιδιώξεις του συστήματος απ' αυτές;

Οι εκλογές του Σεπτέμβρη είναι αποτέλεσμα της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ που αποδέχθηκε πλήρως τη λογική των μνημονίων, μετατρέποντας με πραξικοπηματικό τρόπο το μεγαλειώδες ΟΧΙ των εργαζομένων και της νεολαίας σε ένα ντροπιαστικό και αποκρουστικό ΝΑΙ.

Η ελληνική αστική τάξη και οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές θέλουν να αναδιαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό για να εξυπηρετεί απολύτως τα συμφέροντα του μαύρου μετώπου του κεφαλαίου και της Ε.Ε., για να εφαρμοστεί το Τρίτο Μνημόνιο. Θα χρησιμοποιήσουν τα κόμματα που έφεραν τα πρώτα δύο μνημόνια (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), νέα πολιτικά μορφώματα που ομνύουν πλήρη υποταγή στην Ε.Ε. όπως το Ποτάμι, και τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει, πλέον, μεταμορφωθεί πλήρως σε αστικό κόμμα.

 

Ηταν τελικά η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ "αριστερή"; Ποια σε γενικές γραμμές η κριτική σας;

Πριν τις εκλογές του Γενάρη, λέγαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργούσε τη λογική ότι η λύση θα δοθεί μέσω ενός συμβιβασμού με το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου και Ε.Ε., χωρίς ισχυρό ανατρεπτικό λαϊκό κίνημα. Είχε ήδη ενσωματωθεί στο βασικό πολιτικό δόγμα της Δεξιάς από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα του «ανήκομεν εις την Δύσιν», δηλαδή στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Λέγαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έθετε ζήτημα στάσης πληρωμών και διαγραφής του χρέους, αλλά δήλωνε ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας οδηγώντας στο συμβιβασμό με τους καπιταλιστές και τους ιμπεριαλιστές. Η διαπραγμάτευση θα γινόταν με τους όρους των πιστωτών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από το «καμιά θυσία για το ευρώ» είχε καταλήξει στο «τα πάντα για το ευρώ».

Οι εκτιμήσεις μας δικαιώθηκαν απόλυτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έκανε όλα τα προηγούμενα, αλλά και ψήφισε για πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Παυλόπουλο, έβαλε σε καίριες θέσεις ανθρώπους όπως τον Βαρουφάκη, την Παναρίτη, τον Πανούση, τον Μάρδα, τον Κοτζιά, δηλαδή συνεργάτες του Παπανδρέου και του Κουβέλη. Το πιο σημαντικό, μετέτρεψε το 62% ΟΧΙ σε νέο μνημόνιο σε ΝΑΙ.

Με βάση τα προηγούμενα, η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά αριστερή ήταν. Ήταν μια εκδοχή νεοφιλελεύθερης διαχείρισης του καπιταλισμού, μια δεξιά πολιτική. 

 

Ολα δείχνουν ότι ετοιμάζουν κυβέρνηση συνεργασίας μετεκλογικά Θα είναι λύση για τον λαό; Θα φέρει "πολιτική σταθερότητα στη χώρα;"

Η πολιτική σταθερότητα που προσμένουν η ελληνική αστική τάξη και οι ιμπεριαλιστές δεν θα είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα, αφού τα κοινωνικά προβλήματα είναι εκρηκτικά. Στις εκλογές κρίνονται οι συσχετισμοί δύναμης για την επόμενη μέρα. Το ζήτημα είναι ποια θα είναι η διέξοδος, υπέρ των συμφερόντων του λαού ή του μαύρου μετώπου. Με άλλα λόγια, το αν θα είναι οι εκλογές αφετηρία λαϊκής αντεπίθεσης, σήμερα που γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι είναι απολύτως αναγκαία η ανατροπή της ιμπεριαλιστικής κηδεμονίας και της μνημονιακής καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

 

Γιατί δεν κάνατε όλες οι αριστερές δυνάμεις ένα μέτωπο για να αντιμετωπίσετε την μνημονιακή λαίλαπα; Είναι τελικά προοπτική η "Λαϊκή Ενότητα";

Η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονιακό κόμμα έγινε η αιτία για τη διάσπασή του και τη δημιουργία της ΛΑΕ, γεγονός που κατ’ αρχήν είναι θετικό. Ωστόσο, οι δυνάμεις που συγκροτούν τη ΛΑΕ προσπαθούν να φτιάξουν έναν νέο «καλό ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν δέχονται πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο φιλολαϊκής διεξόδου μέσα στην Ε.Ε., ότι αυτή είναι το σφαγείο των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών, δεν αλλάζει και δεν μεταρρυθμίζεται. Μιλάνε με μισόλογα περί «εξόδου από το Ευρώ αν χρειαστεί» και παραμονής στην Ε.Ε.

Γι’ αυτό δεν έκαναν την παραμικρή αυτοκριτική για το τι έκαναν στον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, για τις δικές τους ευθύνες για την πορεία του, για τη στήριξη που παρείχαν στον Τσίπρα στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ακόμα και όταν αυτός υπέγραψε το Τρίτο Μνημόνιο.

Από την άλλη μεριά, το ΚΚΕ, παρά τη μεγάλη ιστορία και συνεισφορά του στους λαϊκούς αγώνες, αρνείται την ανάγκη ενός προγράμματος ρήξης με τις βασικές πολιτικές επιλογές της αστικής τάξης. Αρνείται να θέσει ως άμεσο και επιτακτικό ζήτημα την αποχώρηση της χώρας από το Ευρώ και την Ε.Ε., κάτι που έγινε φανερό από τη στάση του να ψηφίσει άκυρο στο δημοψήφισμα.

Συμβάλλει στην κινδυνολογία της αστικής τάξης για την υποτιθέμενη καταστροφή που μας περιμένει αν βγούμε από το Ευρώ. Αρνείται τους αποφασιστικούς αγώνες και την ενότητα των αγωνιστικών δυνάμεων, παραπέμποντας κάθε λύση στο απροσδιόριστο μέλλον της λαϊκής εξουσίας.

 

Γιατί κάποιος να ψηφίσει ΑΝΤΑΡΣΥΑ;

Η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι αναγκαία γιατί το αντικαπιταλιστικό- αντιιμπεριαλιστικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ απαντά με σαφήνεια στο πραγματικό κοινωνικό και πολιτικό δίλημμα που είναι η υποταγή στη μνημονιακή καπιταλιστική βαρβαρότητα ή η αντικαπιταλιστική αντιιμπεριαλιστική ανατροπή της. Γιατί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχε αποφασιστική συμβολή στους αγώνες της τελευταίας πενταετίας. Είχε ξεκάθαρο προσανατολισμό για τον αναγκαίο παλλαϊκό ξεσηκωμό. Θα είναι η πιο συνεπής δύναμη εργατικής λαϊκής αριστερής αντιπολίτευσης από τις 21 Σεπτέμβρη και μετά. Γιατί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ υψώνει τη σημαία μιας Αριστεράς ανεξάρτητης από το σύστημα, αντικαπιταλιστικής, αντιιμπεριαλιστικής και ανατρεπτικής.