• Τετ, 28/12/2016 - 10:56
Κάλεσμα συμμετοχής για το Πανελλαδικό Διήμερο Δράσης στα Everest 28-29/12
ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ-ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ  ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ 
 
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΜΙΣΘΟΥΣ-ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ- ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
 
Κάλεσμα συμμετοχής για το Πανελλαδικό Διήμερο Δράσης στα Everest 28-29/12
 
Η έκρηξη στα Everest στη Βικτώρια την 1η Δεκέμβρη 2016, που στοίχισε τη ζωή σε μία εργαζόμενη  της εταιρείας, ενώ από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν περισσότερα θύματα δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό ούτε μια «άτυχη» στιγμή. Είναι μια ακόμα δολοφονία εργατών από την εργοδοσία στο βωμό του κέρδους. Υπογραμμίζει με τον πιο τραγικό τρόπο τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας και την παντελή έλλειψη υποδομών τέτοιων που θα διασφαλίζουν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
Εξίσου βαρύτατες ευθύνες έχει και η κυβέρνηση για την επικίνδυνη υποστελέχωση και απαξίωση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πορίσματα για το τραγικό αυτό γεγονός καθυστερούν προκλητικά, ενώ μόλις μία μέρα πριν το δυστύχημα πέρασε στη Βουλή νόμο για την «απλοποίηση» των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, με στόχο να επιτευχθεί η μετάβαση από μια βαριά και γραφειοκρατική διαδικασία αδειοδότησης εκ των προτέρων σε μια  διαδικασία απλής γνωστοποίησης για την έναρξη μιας οικονομικής και σε ένα σύστημα, από εκεί και πέρα, ουσιαστικών ελέγχων εκ των υστέρων, στην πραγματική λειτουργία της επιχείρησης.
Με απλά λόγια, στο όνομα διευκόλυνσης της «υγιούς επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων» καταργούνται επί της ουσίας ή παραδίδονται (με τις ευλογίες και της ΕΕ) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις −με ό,τι σημαίνει αυτό− οι ρυθμίσεις για την προφύλαξη στον τομέα των τροφίμων, της πυρασφάλειας και του περιβάλλοντος.
Παράλληλα, γενικεύονται επικίνδυνα τα φαινόμενα εργοδοτικής τρομοκρατίας και ασυδοσίας τόσο στον κλάδο του επισιτισμού (βλ. ξυλοδαρμός εργαζόμενης στα Γιάννενα) όσο και στο σύνολο των κλάδων (παραβίαση ωραρίων, ρεπό, εντατικοποίηση της δουλειάς κ.λπ.).
Το  Πανελλαδικό Διήμερο Δράσης στις 28-29/12 - με το μπλοκάρισμα των καταστημάτων στις 6.30 και την κινητοποίηση στις 29.12 στα γραφεία της εταιρείας, αποτελεί μια πρώτη απάντηση του κινήματος. Ο αγώνας για αξιοπρεπείς μισθούς – Συλλογικές Συμβάσεις – ενάντια στην εντατικοποίηση, για  μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς θα κλιμακωθεί. Καμιά εργοδοτική αυθαιρεσία, κανένα κρατικό-εργοδοτικό έγκλημα δεν θα μείνει αναπάντητο. 
 

Related Posts