• Πέμ, 23/02/2017 - 17:17
ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου: Επίσκεψη κλιμακίου της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Λέσβο (φώτο, βίντεο)
Στις 18 και 19 Φεβρουαρίου 2017 επισκέφτηκε τη Λέσβο αντιπροσωπεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στην οποία συμμετείχαν 3 μέλη της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής, Παύλος Αντωνόπουλος, Γιάννης Σηφακάκης και Γιάννης Φελέκης.
Η αποστολή της αντιπροσωπείας έγινε στα πλαίσια της πολιτικής εξόρμησης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την προώθηση της πρότασης της για την αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος, αλλά και για τη διαμόρφωση εικόνας από τις συνθήκες διαμονής των προσφύγων στα στρατόπεδα όπου ζουν οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και Ελληνικής Κυβέρνησης.
Περιλάμβανε περιοδεία στην αγορά της πόλης, πολιτική εκδήλωση, περιοδεία στο χωριό της Μόριας και επισκέψεις στα στρατόπεδα προσφύγων στο Καρατεπέ και στη Μόρια. 
Η αποστολή οργάνωσε από κοινού με την Τ.Ε. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου επισκέψεις στα στρατόπεδα της Μόριας και του Καρατεπέ με πρόσκληση παρουσίας και δημοσιογράφων από τα τοπικά ΜΜΕ κατά τη διάρκεια των επισκέψεων. Σκοπός η διαμόρφωση εικόνας για τις συνθήκες που επικρατούν και η έκφραση αλληλεγγύης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προς τους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες, ειδικά μετά και τον τραγικό θάνατο πέντε εξ αυτών  λόγω των συνθηκών που επικρατούν στα στρατόπεδα εξαιτίας της κυβερνητικής ολιγωρίας και αδιαφορίας για τη ζωή αυτών των ανθρώπων, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών παραγόντων.
Για τις επισκέψεις στα στρατόπεδα είχε ειδοποιηθεί έγκαιρα το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο Δήμος Λέσβου. Δυστυχώς το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής απάντησε μόλις το μεσημέρι Παρασκευής, ενώ είχαν ήδη γίνει όλες οι διαδικασίες για την μετάβαση της αποστολής, ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη την Κυριακή στη Μόρια, λόγω εργασιών, αλλά  την Τρίτη ή την Τετάρτη, ενώ από το δήμο υπήρχε θετική απάντηση για την επίσκεψη στο Καρατεπέ.  Το γεγονός αυτό συνδέεται με τη γενικότερη τακτική του Υπουργείου παρεμπόδισης επικοινωνίας με τους πρόσφυγες και απαγορεύσεων ή περιορισμών εισόδου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συλλογικοτήτων του κινήματος στους καταυλισμούς και τα στρατόπεδα, που εκδηλώθηκαν το προηγούμενο διάστημα αλλά και πρόσφατα. 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της αποστολής το Σάββατο το κλιμάκιο μελών της αποστολής με μέλη της Τ.Ε. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου επισκέφτηκε την καθορισμένη ώρα τον καταυλισμό του Καρατεπέ. Όμως, στην είσοδο άνθρωποι, που δούλευαν στο φυλάκιο εισόδου χωρίς να δηλώνουν και την ιδιότητά τους (πιθανά ιδιωτικής εταιρείας security), δεν επέτρεπαν για περισσότερο από μια ώρα την είσοδό μας επικαλούμενοι άγνοια της άδειας και αναμονή  έλευσης του «διοικητή».


Η είσοδος στο χώρο πραγματοποιήθηκε μόνο μετά από δυναμική παρέμβαση των μελών του κλιμακίου. Στο χώρο διαπιστώθηκε ότι έχουν εγκατασταθεί κοντέινερ, αλλά παραμένει προβληματική η κατάσταση με τους χώρους υγιεινής, το ζεστό νερό, τη θέρμανση, τη σίτιση και φυσικά τα ζητήματα ελευθεριών, πρόσβασης στο άσυλο, ενημέρωσης. Μοιράστηκαν οι ξενόγλωσσες ανακοινώσεις και έγινε συζήτηση με τους πρόσφυγες, που είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν την αγανάκτηση τους για τον αποκλεισμό τους στο νησί και την παρεμπόδιση τους να μεταβούν στη χώρα τελικού προορισμού τους. Ενημερώθηκαν για τις θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, που είναι: η ακύρωση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και Ελληνικής Κυβέρνησης, το κλείσιμο των στρατοπέδων και η ελεύθερη μετακίνηση όλων σε όποια πόλη θελήσουν να πάνε να μείνουν, το άνοιγμα των συνόρων για όλους τους πρόσφυγες, η εγγραφή των παιδιών στα σχολεία με μέριμνα για τμήματα ένταξης και πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού,  η πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και ίσα δικαιώματα για εργασία, εφόσον το επιθυμούν, με τους ντόπιους εργαζόμενους. Εκφράστηκε επίσης από την πλευρά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ η ταξική και διεθνιστική αλληλεγγύη μας, αλλά και η αναγκαιότητα για κοινή δράση, ώστε να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και επεμβάσεις.

Την Κυριακή το πρωί το κλιμάκιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σύμφωνα με το πρόγραμμα της αποστολής, πήγε στο στρατόπεδο εγκλεισμού προσφύγων στη Μόρια, όπου το Υπουργείο δεν είχε δώσει άδεια. Η αποφασιστική στάση μας την προηγούμενη μέρα,  η επιμονή μας την ίδια μέρα και η μαζική παρουσία δημοσιογράφων από τα τοπικά ΜΜΕ ανάγκασε το διοικητή να υποχωρήσει Η είσοδος επιτράπηκε, για πρώτη φορά στο χώρο, σε τρία μόνο μέλη και πραγματοποιήθηκε με τη συνεχή παρουσία του διοικητή του στρατοπέδου και τον διοικητή της ασφάλειας του νησιού. Ακατανόητη υπήρξε η απαίτηση να μην έχουν μαζί τους κινητά, φωτογραφικές μηχανές και ανακοινώσεις. Τα μέλη της αντιπροσωπείας που έμειναν απέξω, μίλησαν στους πρόσφυγες για τις θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το προσφυγικό για αρκετή ώρα και έδωσαν τις ξενόγλωσσες ανακοινώσεις. Οι πρόσφυγες τους έδειξαν τα ληγμένα αναψυκτικά που τους είχαν μοιραστεί και μίλησαν για τις διαψεύσεις που βιώνουν στο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τις συνθήκες και την προστασία.

 

 

 


Στο στρατόπεδο της Μόριας διαβιούν 2400 πρόσφυγες. Υπάρχει περίφραξη με 3 σειρές φρακτών με συρματόπλεγμα με λεπιδοφόρο.  Δεν έγινε αναφορά, ούτε προσέγγιση στον ειδικό χώρο κράτησης. Η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τους περισσότερους χώρους του στρατοπέδου που επέλεξε ο διοικητής και συνομίλησε με αρκετούς πρόσφυγες. Όλοι τους διαμαρτυρήθηκαν για την κάκιστη ποιότητα του φαγητού. Οι περισσότεροι ανέφεραν ότι το φαγητό είναι αδύνατον να καταναλωθεί, και εξαναγκάζονται να αγοράζουν απέξω με τα ελάχιστα χρήματα που τυχόν τους έχουν απομείνει, ή να μαγειρεύουν μόνοι τους. Μας έδειξαν ληγμένα αναψυκτικά. Το φαγητό που τους παρέχεται από το κέντρο το προμηθεύει εταιρεία catering η οποία συνεργάζεται με το στρατό και ένα κεσεδάκι που παρουσίασαν κάποιες γυναίκες περιείχε αλλοιωμένο ρύζι. Εκτός από τα κοντέινερ παντού υπάρχουν σκηνές. Σε αυτές ζουν όλο το χειμώνα χωρίς θέρμανση, χωρίς οι περισσότεροι να έχουν πρόσβαση σε ζεστό νερό, σε συνθήκες υγιεινής άθλιες. Όπου κι αν σταμάτησε η αντιπροσωπεία δέχτηκε παράπονα και εκκλήσεις για βοήθεια. Σε αυτές τις συνθήκες πέθαναν πριν λίγο καιρό 3 άνθρωποι. Σε αυτές τις συνθήκες σε ένα χώρο που είχε προγραμματιστεί για 700 άτομα, ζουν τόσες χιλιάδες άνθρωποι για πολλούς μήνες περιμένοντας την απέλαση τους. Έτσι εξαντλείται η ανθρωπιά των Κυβερνώντων, αυτή είναι η πολιτισμένη Δύση. Εμπόριο της δυστυχίας, εκμετάλλευση της εξαθλίωσης.

 

 

 

 
Η αποστολή ξεκίνησε την παρέμβαση της το πρωί του Σαββάτου με περιοδεία μαζί με μέλη της τοπικής Επιτροπής ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην αγορά της πόλης της Μυτιλήνης με ανακοινώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις πολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, την κατάσταση στη χώρα μας, τους  αναγκαίους αγώνες και την πρόταση πολιτικής συνεργασίας. Το πρωί της Κυριακής έγινε περιοδεία και συζήτηση με τους κατοίκους στα καφενεία του χωριού της Μόριας.

 

Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, με θέμα: “Η κρίση στην ΕΕ, το προσφυγικό και η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος” κατά την οποία, τα μέλη της ΚΣΕ αναφέρθηκαν στις εξελίξεις μέσα και έξω από τη χώρα μας, στη συνεχιζόμενη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απέναντι στις ανάγκες και τα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων, καθώς και στην καταστροφική πολιτική της στο προσφυγικό, που αφού, με τις ενέργειες της, αντικειμενικά, ενισχύει τη δυνατότητα των ακροδεξιών να εκμεταλλεύονται τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής, να διχάζουν το λαό και να προωθούν τη φασιστική προπαγάνδα τους. Τέλος, ανέλυσαν την πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την αντεπίθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος, με προτεραιότητα την ένωση των εργαζομένων σε ταξική κατεύθυνση και παρουσίασαν τις θέσεις για το μεταβατικό πρόγραμμα ανατροπής της ακολουθούμενης πολιτικής, με τη διαγραφή του χρέους, τη σύγκρουση και έξοδο από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το πέρασμα των τραπεζών στο κράτος κάτω από λαϊκό έλεγχο για την αξιοποίηση τους προς το λαϊκό συμφέρον και όχι για την εξυπηρέτηση των μονοπωλιακών συμφερόντων, αλλά και τη λειτουργία των μεγάλων παραγωγικών μονάδων της χώρας μας  κάτω από το κράτος με λαϊκό έλεγχο. Αποκατάσταση του λαϊκού εισοδήματος και των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, ανασύνταξη της Παιδείας και της Υγείας ώστε να εξυπηρετούν το λαό και αυτόν μόνο.

Παράλληλα συζητήθηκε η αναγκαιότητα πολιτικής συμφωνίας όλων εκείνων των αντικαπιταλιστικών δυνάμεων που αντιλαμβάνονται την ανάγκη ανάπτυξης ισχυρού εργατικού και λαϊκού κινήματος για σύγκρουση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου που είναι συσπειρωμένες κάτω από την ομπρέλα του Ιμπεριαλιστικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών.
Να σημειώσουμε και να καταγγείλουμε ότι έξω από το χώρο της εκδήλωσής μας καθώς και στις επισκέψεις μας στα στρατόπεδα υπήρχε παρουσία εκτός από τους ένστολους αστυνομικούς και παρουσία ασφαλιτών με πολιτικά, που φανερώνει ότι ο περιορισμός στα δικαιώματα των προσφύγων πάει μαζί με την ένταση των αντιδημοκρατικών μέτρων για τους ντόπιους και τις παρακολουθήσεις από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συνεχίσει τον αγώνα για άνοιγμα των συνόρων γι’ αυτούς τους ανθρώπους, σταμάτημα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, κλείσιμο των στρατοπέδων, κατάργηση της απάνθρωπης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας – Ελληνικής κυβέρνησης, να πάνε όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, για ιατροφαρμακευτική κάλυψη, για δικαίωμα στη δουλειά με ίσα δικαιώματα.


Related Posts