• Δευ, 11/06/2018 - 16:53
Αναιρέσεις 2018, 15-16-17 Ιούνη, Γεωπονική Σχολή, Αθήνα

Το «Φεστιβάλ Αναιρέσεις» ανανεώνει το ετήσιο ραντεβού του στο γνωστό και φιλόξενο χώρο της Γεωπονικής σχολής στις 15,16 και 17 Ιουνίου. Στη νέα φάση που ανοίγεται μπροστά μας με την απειλή του πολέμου να ξεπροβάλλει πιο έντονα από ποτέ, θέλουμε τα τραγούδια μας να ακουστούν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου προτάσσοντας τη πάλη για ειρήνη, φιλία και ελευθερία των λαών, όπως τονίζει και το σύνθημα του φετινού φεστιβάλ.

Πρόγραμμα πολιτικών συζητήσεων

1. Παρασκευή 15 Ιουνίου, Ώρα έναρξης: 19.30

1818-2018: 200 χρόνια Μαρξ. Μήπως είχε δίκιο;

Ομιλητές:

  • Θανάσης Γκιούρας, καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, μεταφραστής της νέας έκδοσης του Κεφαλαίου και άλλων μαρξικών έργων
  • Αλέξανδρος Χρύσης, καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, μέλος της συντακτικής ομάδας των Τετραδίων Μαρξισμού
  • Διονύσης Τζαρέλλας, Διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας, μέλος της συντακτικής ομάδας των Τετραδίων Μαρξισμού
  • Κώστας Δαμανάκης, μέλος της ιδεολογικής επιτροπής του ΚΣ της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση

 

2. Σάββατο 16/6

«Ο κοινός μας αγώνας θα σιγήσει τα πολυβόλα τους!» 

Ομιλητές :

·         Nikola Ignatevski, μελος K.E. Levica (Δημοκρατία της Μακεδονίας) 

·         Mustafa Yalciner, Κόμμα Εργασίας Τουρκία (EMEP) (Τουρκία) 

·         Mohammed Khatib, Λαϊκό Μέτωπο Παλαιστίνης (PFLP)

·         Ελαφρός Γιάννης, μέλος της Π.Ε. του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

3. Κυριακή 17/6

«Διεθνής αγώνας για την παιδεία των αναγκών μας»

Ομιλητές :

·         Ελένη Μιχαλοπούλου,  Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Πανεπιστημίων και Κολλεγίων Ηνωμένου Βασιλείου (Αγγλία)

·         Elsa Marcel, Νεολαία NPA, Εφημερίδα Revolution Permanente (Γαλλία)

·         Ευθύμης Φλέγκας, μέλος του Κ.Σ. της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση

 

Workshops

1. «Η άνοδος του φασισμού στα σχολεία και η απάντηση του μαθητικού κινήματος» (Μαθητικό) (την Παρασκευή 15/6 στις 6μμ)

2. «Ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνήγα;» (Δημοκρατικά Δικαιώματα)

3. Αθλητισμός

4. Καλλιτεχνική δημιουργία στα χρόνια της κρίσης

 

Το πολιτιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ Αναιρέσεις στην Αθήνα | 15 – 17 Ιούνη | Γεωπονική Σχολή

Το «Φεστιβάλ Αναιρέσεις» ανανεώνει το ετήσιο ραντεβού του ανοίγοντας τις πύλες του στο γνωστό και φιλόξενο χώρο της Γεωπονικής σχολής στις 15,16 και 17 Ιουνίου. Στη νέα φάση που ανοίγεται μπροστά μας με την απειλή του πολέμου να ξεπροβάλλει πιο έντονα από ποτέ, θέλουμε τα τραγούδια μας να ακουστούν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου προτάσσοντας τη πάλη για ειρήνη,φιλία και ελευθερία των λαών, όπως τονίζει και το σύνθημα του φετινού φεστιβάλ.

Εκτός των άλλων, «Αναιρέσεις» σημαίνει μουσική, θέατρο, ψυχαγωγία, προβολές, εκθέσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Το εγχείρημα των «Αναιρέσεων» (Φεστιβάλ, Λέσχη, Περιοδικό, Κάμπινγκ) επιδιώκει την ανάδειξη ενός άλλου πολιτιστικού προτύπου, δίπλα στις ανάγκες της νεολαίας και των εργαζομένων, μακριά και έξω από την εμπορευματοποιημένη διασκέδαση και την αγοραία αντιμετώπιση της τέχνης και της δημιουργίας. Θέλουμε και φέτος το φεστιβάλ να είναι μια μεγάλη γιορτή, μια όαση πολιτισμού των κάτω, της σύγχρονα λαϊκής και νεολαιίστικης έκφρασης.

Αναλυτικά για το συναυλιακό πρόγραμμα:

Παρασκευή στις 15 Ιούνη

Η εκκίνηση του φεστιβάλ της Αθήνας δίνει το τόνο για το τι θα ακολουθήσει όλο το τριήμερο ενώνοντας τους πιο δυνατούς ήχους της urban κουλτούρας σε μια δυνατήhiphop,funk,dub και drum n bass βραδιά στη μία σκηνή με το σύγχρονο έντεχνο τα ικαριώτικα βιολιά και τις φαρμακερές ατάκες των stand up comedians στην άλλη.

Από τη μία λοιπόν μερικοί από τους γνωστότερους MCs και DJs της ελληνικής σκηνής με το κομβικό act της μέρας να είναι ο εκρηκτικός Εισβολέας με τη μπάντα του, The Tedds. Ο Ηλίας Παπανικολός δε χρειάζεται συστάσεις καθώς από την εποχή των Α/Γ αλλά και ωςsolo καλλιτέχνης είναι ένας από τους ογκόλιθους της ελληνικής σκηνής. Μαζί του οιTedds για μια πραγματικά ξεχωριστή μουσική συνοδεία, την οποία θα ζήλευε κάθε MC. Την βραδιά θα ανοίξουν οι Andri J και Ghetto rock ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνουν οι 2ΚΓ με τον boom bap ήχο τους και τις αφηγήσεις από το αστικό τοπίο να πλημυρίζουν την ατμόσφαιρα. Η βραδιά θα κλείσει με ένα μεγάλο πάρτυ από τη μεγάλη συμμαχία της Θεσσαλονίκης τα ragga φωνητικά του Big Shine τις συνθέσεις του DigitalMonk και τα drums του Lorrd.

Από την άλλη, στη δεύτερη σκηνή η παράδοση, το σύγχρονο έντεχνο αλλά και το stand–upcomedy κάνουν ένα πρωτοποριακό πάντρεμα.

Ο Νίκος Φάκαρος με την κομπανία του θα κλείσει τη βραδιά με μια συναυλία – αποθέωση των ικαριώτικων ρυθμών. Θα έχει προηγηθεί η έντεχνη, τσαμπουκαλού αλλά και πολυσυλλεκτική προσωπικότητα της Ματούλας Ζαμάνη, γνωστή από τη μακροχρόνια συνεργασία της με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου αλλά και από τις πολυσχιδείς συνεργασίες της. Ετοιμαστείτε για εκπλήξεις που κρύβει στο μανίκι της η Ματούλα!

Το άνοιγμα της βραδιάς ανήκει σε κάτι διαφορετικό από συνήθως, με το μικρόφωνο να παίρνουν μερικοί νέοι και ταλαντούχοι πρωταγωνιστές της stand–up κωμωδίας της χώρας. Οι Χρύσα Κατσαρινη, ΔημήτρηςΧριστοφορίδης, Πάρις Ρούπος , Άγγελος Σπηλιόπουλος, Οδυσσέας Μαυρομμάτης θα σας κάνουν να γελάσετε πολύ σαν ιδανική εκκίνηση της βραδιάς.

Σάββατο 16 Ιούνη

Τη δεύτερη μέρα στην πρώτη σκηνή ο χώρος της Γεωπονικής θα γίνει dancefloor. Dub, funk, soul, hip hop, old school, breakbeats, ηλεκτρονικά samples και electro ήχος θα έχουν την τιμητική τους με γητευτές μερικούς από τους σπουδαιότερους ντόπιους παραγωγούς και Djs. Με τους Mononome, Kill Emil, Supersan, Blend Mishkin, Cayetano το party θα κρατήσει από νωρίς και θα συνεχίζεται ασταμάτητα καθώς το βράδυ της Γεωπονικής θα παίρνει φωτιά.

Tην ίδια στιγμή, οι λάτρεις του λαϊκού ρεπερτορίου θα έχουν τη χαρά να δουν επί σκηνής τον μοναδικό Γιώργο Μαργαρίτη. Με δεκαετίες καριέρας πίσω του σε κάθε είδους πίστα, ο μεγάλος λαϊκός μουσικός θα οδηγήσει το κοινό στους δρόμους του λαϊκού τραγουδιού με τρόπο που μόνο αυτός ξέρει. Μαζί του η Χριστιάνα Γαλιάτσου και ο Πέτρος Σκάρος

Στη συνέχεια, το εξαιρετικό μουσικό σύνολο των Αρμανιάκ θα πάρει τη σκυτάλη για να συνεχιστεί το γλέντι. Το μόνο στο οποίο θα δυσκολευτούν οι πολυτάλαντοι μουσικοί του θα είναι το να διαλέξουν αν θα σταθούν περισσότερο στο λαϊκό, το ρεμπέτικο ή το παραδοσιακό.

Κυριακή 17 Ιούνη

Η τελευταία μέρα του φεστιβάλ είναι η ώρα της αποθέωσης του ήχου της ηλεκτρικής κιθάρας. Το ψυχεδελικό, heavyalternative και stoner rock θα αναλάβει το κλείσιμο του φεστιβάλ, με τις Αναιρέσεις να υποδέχονται τους Αμερικάνους Lionize.

To κουαρτέτο από το Maryland συνεχίζει μια μεγάλη heavy rock παράδοση, εμπλουτίζοντας την όμως με  reggae, dub, go-go, και funk ήχους. Mαζί τους επί σκηνής, ένας θρύλος του μουσικού στεραιώματος o Jean Paul Gauster γνωστός για τη μακροχρόνια παρουσία του στους Clutch θα αναλάβει τα drums.

Τους Lionize θα πλαισιώσουν οι δικοί μας post– stoner μπάντα από τις Σέρρες Tuber, οιalternative rockers Noise Figures και οι heavy rockers Breath After Coma.

Παράλληλα, στη δεύτερη σκηνή θα λαμβάνει χώρα ένας έντεχνος και παραδοσιακός οργασμός. Ο βαθύς γνώστης της κρητικής μουσικής και βιρτουόζος Γιώργης Μανωλάκης και οι CouleurLocale θα μας ταξιδέψουν με τις δικές τους ερμηνείες στον παραδοσιακό ήχο της Κρήτης και όχι μόνο. Ο κιθαρίστας και συνεργάτης πολλών γνωστών καλλιτεχνών Δημήτρης Μυστακίδης θα έχει φροντίσει να μας βάλει στο κλίμα, ενώ τη βραδιά θα ανοίξουν με το groove τους οι πατρινοί TheHalay Lamba.

*Όλες τις ημέρες στο χώρο του φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται εκθέσεις φωτογραφίας, προβολές, workshop και συζητήσεις, ενώ καθημερινά θα λειτουργούν και έκθεση βιβλίου, ταβέρνα & μπαρ, παιδότοπος και θεματικά περίπτερα.

Μείνετε συντονισμένοι για τις επόμενες ανακοινώσεις του πλούσιου πολιτικού και πολιτιστικού προγράμματος του φεστιβάλ.