• Παρ, 21/09/2018 - 20:59
"Μεταμνημονιακές" συμβάσεις με μνημονιακούς νόμους

Η τροπολογία Αχτσιόγλου για τον κατώτατο μισθό ήρθε να δώσει παράταση στο μνημονιακό καθεστώς που επιβάλλει κατώτατο μισθό με κυβερνητική απόφαση, στη βάση του νόμου Βρούτση και της λεγόμενης "ανταγωνιστικότητας". Τα λίγα ευρώ αύξηση που τάζει η κυβέρνηση και θα ρουφήξει η φορολογία, δεν κρύβουν τον προεκλογικό χαρακτήρα της.

Οι ατέρμονες πολύμηνες διαδικασίες που προβλέπονται είναι προσχηματικές, μια επίφαση διαλόγου. Είναι στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις και συλλογικές διαπραγματεύσεις, η δυνατότητα των εργαζομένων με την ενωτική τους πάλη μέσα από τα σωματεία να διεκδικούν αυξήσεις, παραμένουν καταργημένες.

Η υπερψήφιση της τροπολογίας από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και Λεβέντη δείχνει τη μνημονιακή συναίνεση και αποκαλύπτει την υποκρισία της φιλο-ΕΕ αντιπολίτευσης, που παρά τη δημαγωγία, βάζει πλάτη στην κυβέρνηση Τσίπρα να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική της.

Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ότι οι φασίστες της Χρυσής Αυγής είναι τσιράκια των αφεντικών και εχθροί των εργαζόμενων, των φτωχών και των ανέργων. Αφού ύμνησαν τη γραμμή της τροπολογίας, κάλεσαν τους εργαζόμενους να υποταχτούν στα αφεντικά και να δουλεύουν σαν να είναι δική τους η επιχείρηση, ενώ δεν καταψήφισαν την τροπολογία. Λες και οι απλήρωτοι και οι ελαστικά εργαζόμενοι μοιράζονται τα κέρδη με τα αφεντικά. Παρόμοια στάση είχε και το Ποτάμι.

Η συμβολικού χαρακτήρα πρόταση νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση του καθεστώτος του κατώτατου μισθού, μπορεί να αποκτήσει αξία όχι μόνο αν καταδεικνύει την υποκρισία της κυβέρνησης, αλλά και αν συνδεθεί με αγωνιστική δράση πέρα τον προγραμματισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.   

Είναι ώρα για απεργιακό αγώνα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με λογική συντονισμού όλων των μαχόμενων δυνάμεων και σχέδιο κλιμάκωσης, για συμβάσεις, αξιοπρεπή βασικό μισθό και αυξήσεις. Η συσπείρωση των εργαζόμενων στα πρωτοβάθμια σωματεία, τις συνελεύσεις και τις μαχητικές μορφές αγώνα θα ανοίξει το δρόμο για κατακτήσεις, για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής κυβέρνησης -ΕΕ