• Πέμ, 19/09/2019 - 19:24
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ο καπιταλισμός καταστρέφει τον πλανήτη! Όλοι/ες στην διαδήλωση την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη, 6.00μμ, στο Σύνταγμα.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ο καπιταλισμός καταστρέφει τον πλανήτη! Όλοι/ες στην διαδήλωση την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη, 6.00μμ, στο Σύνταγμα.

Στις 20 του Σεπτέμβρη ενώνουμε τις φωνές μας με τα εκατομμύρια που θα διαδηλώσουν σε δεκάδες χώρες ενάντια στην καταστροφή του πλανήτη . Το διεθνές κίνημα συντονίζει τις δράσεις του ενόψει της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα στις 23/9, έχοντας ως βασικό σύνθημα «Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα».

Η καπιταλιστική «ανάπτυξη» έχει οδηγήσει στην υπερθέρμανση του πλανήτη, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την ίδια τη βιωσιμότητα του. Οι αιτίες της υπερθέρμανσης είναι γνωστές και αφορούν στη χρήση των ορυκτών καυσίμων, στην υπερχειλίζουσα αστικοποίηση, στην αποψίλωση των δασών, στη ρύπανση των θαλασσών , στην αλλαγή των διατροφικών συνθηκών. Για όλα τα παραπάνω ευθύνεται το κυνήγι του κέρδους και ο ανταγωνισμός των καπιταλιστών, μαζί με τις πολιτικές των κυβερνήσεων που τους στηρίζουν. Ο Τραμπ και ο Μπολσονάρο αρνούνται την κλιματική αλλαγή, ενώ και οι πιο «ευαίσθητοι» Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να επιδοτούν με δεκάδες δις δολάρια τις εταιρίες ορυκτών καυσίμων.

Την ίδια τακτική ακολουθούν η άρχουσα τάξη και η κυβέρνηση της και στην Ελλάδα που ετοιμάζονται να παραδώσουν στις πολυεθνικές για εξορύξεις ολόκληρες περιοχές από την Ήπειρο και το Ιόνιο μέχρι την Κρήτη και την Κύπρο, βάζοντας σε κίνδυνο όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την ειρήνη στην περιοχή.

Την ίδια πολιτική ακολουθούν σε όλα τα ζητήματα, από την τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων και την παράδοσή τους στα επιχειρηματικά συμφέροντα μέχρι την καταστροφή των ρεμάτων, και από τη διαχείριση των σκουπιδιών με τους ΧΥΤΑ και την καύση σκουπιδιών στο Βόλο μέχρι την παράδοση των βουνών στις ΒΑΠΕ των Μυτηλιναίων που στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης κάνουν μπίζνες καταστρέφοντας τα δάση.

Απέναντι στις προσπάθειες του Μητσοτάκη να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ, το νερό, τις συγκοινωνίες παλεύουμε να μείνουν δημόσιες και τον έλεγχό τους να τον έχουν οι εργαζόμενοι. Έτσι μπορεί να διασφαλιστεί ότι το νερό, η ενέργεια, η συγκοινωνία θα είναι φτηνές, ποιοτικές και δεν θα βλάπτουν το περιβάλλον.

 

- Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, της ενέργειας, των συγκοινωνιών, του νερού.

  •  

- Οχι στην καύση και σε όλες τις καταστροφικές πολιτικές και τεχνολογίες διαχείρισης των απορριμάτων. Μείωση των πλαστικών και των πολυτελών αγαθών. Αποκλειστικά δημόσια αποκομιδή και διαχείριση των απορριμάτων χωρίς καμία μόλυνση του περιβάλλοντος.

- Όχι στις"επενδύσεις", όπως στο Ελληνικό ή στις Σκουριές, που καταστρέφουν το περιβάλλον και την πόλη.

 

Μόνο αν φύγει ο παράγοντας του κέρδους από τη μέση, θα μπορέσουμε συνολικά και παγκόσμια να στραφούμε σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, θα μπορέσουμε να θρέψουμετον πληθυσμό της γης χωρίς να καταστρέφουμε το έδαφός της, θα μπορέσουμε να προστατέψουμε τον πλανήτη μας που είναι το σπίτι μας.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ και δεν βαραίνουν όλους το ίδιο. Οι πιο αδύναμοι είναι αυτοί που είναι τα θύματα των οικολογικών καταστροφών. Από την Αφρική που ολόκληρες πόλεις εξαφανίζονται με τους κατοίκους να παίρνουν τον δρόμο της μετανάστευσης μέχρι τις πλημμύρες της Μάντρας που οι άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους μην έχοντας άλλες εναλλακτικές, οι πολιτικές γύρω από την κλιματική αλλαγή αφήνουν στην μοίρα τους τους πιο ευάλωτους. Για αυτό ο αγώνας ενάντια στην κλιματική καταστροφή πρέπει να είναι αγώνας και ενάντια στο σύστημα που, όπως επεσήμανε ο Μαρξ, καταστρέφει και τις δύο πηγές του κοινωνικού πλούτου, την εργασία και τη φύση.

 

Παίρνουμε έμπνευση από το παγκόσμιο κίνημα της νεολαίας για το περιβάλλον και με σταθμό τις 20 Σεπτέμβρη δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ενισχύσουμε, να απλώσουμε και να δυναμώσουμε τις αντιστάσεις και να επιβάλλουμε τις λύσεις των από τα κάτω.

Με προοπτική μια κοινωνία απαλλαγμένη απ το ανταγωνιστικό κυνήγι της καπιταλιστικής συσσώρευσης, μια κοινωνία όπου κριτήριό της θα είναι η ικανοποίηση των αναγκών κι όχι το κέρδος, ο σοσιαλισμός.