• Κυρ, 12/04/2020 - 19:29
Απόφαση ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Μετά την πανελλαδική μέρα δράσης για την Υγεία... Συνεχίζουμε

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ... ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ.

Στις 7 Απρίλη, το κλίμα "εθνικής συναίνεσης" που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ, με τις πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ, έσπασε από τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, που υλοποίησαν  την απόφαση της ΟΕΝΓΕ, αλλά και τις αποφάσεις δεκάδων σωματείων νοσοκομείων, του Συντονιστικού Νοσοκομείων και εργατικών συνδικάτων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με την στήριξη και κομματιών της αριστεράς.

Με την πανελλαδική μέρα δράσης για τη στήριξη της δημόσιας και δωρεάν Υγείας υγειονομικοί και εργαζόμενοι απαίτησαν την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας εδώ και τώρα!

Σε δεκάδες Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σε όλη την Ελλάδα ακούστηκε ξεκάθαρα ότι ο μόνος δρόμος για να σωθούμε από την πανδημία είναι οι άμεσες προσλήψεις για να καλυφθούν όλα τα κενά και παροχή υγειονομικού υλικού στα νοσοκομεία, να ανοίξουν τα κλειστά νοσοκομεία, να ανοίξουν οι κλειστές ΜΕΘ και να δημιουργηθούν καινούριες, να γίνει επίταξη των ιδιωτικών κλινικών με ένταξή τους στον κρατικό σχεδιασμό της δημόσιας υγείας, να υπάρχει δωρέαν πρόσβαση σε τεστ σε όλες και όλους ντόπιους και μετανάστες, να υπάρχουν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους υγειονομικούς και σε όλο το λαό, να υπάρχουν μέτρα προστασίας των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των προσφύγων με άμεση στέγαση τους στις πόλεις, να υπάρχουν μέτρα προστασίας των φαντάρων στα στρατόπεδα. 

Είναι λογικό ότι τα - επιδοτούμενα με 11 εκατομμύρια ευρώ και απαλλαγή της πληρωμής των δόσεων για τις άδειες τους - ΜΜΕ "δεν βρήκαν χρόνο" να προβάλουν τις κινητοποιήσεις των "ηρωικών γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού" ενώ η προκλητική παρουσία της αστυνομίας στον Ευαγγελισμό, στο Αττικό, στην Ν. Σμύρνη, στα Σεπόλια, στην Καρδίτσα και σε άλλα νοσοκομεία αντί να τρομοκρατήσει, όπως θα ήθελε η κυβέρνηση, εξόργισε ακόμα περισσότερο. 

 

ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΕΔΩ.

Οι όροι ζωής που διαμορφώνει ο  καπιταλισμός σήμερα (η περιβαλλοντική καταστροφή και η κλιματική αλλαγή, ο ρόλος της αγροτοδιατροφικής βιομηχανίας, η άναρχη αστικοποίηση και οι κακές συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης στις μεγαπόλεις) γέννησαν την πανδημία και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν να ανακόψουν το ξέσπασμα της, γιατί έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων υγείας και γιατί βάζουν τα κέρδη των εταιρειών πάνω από τις ζωές και την υγεία των ανθρώπων. Κάθε μέρα χιλιάδες νεκροί προσθέτονται στη μαύρη λίστα.

Τα ακόμα  πιο αυστηρά μέτρα ελέγχου και τελικά απαγόρευσης της κυκλοφορίας που λέει ότι θα λάβει η κυβέρνηση είναι υποκριτικά, την ώρα που η πλειοψηφία των εργαζόμενων  εξακολουθούν να πηγαίνουν σε εργοστάσια και επιχειρήσεις που καμιά σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες επιβίωσης της κοινωνίας και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις χωρίς  τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, όλοι οι χώροι με μεγάλες συγκεντρώσεις (στρατόπεδα, δομές προσφύγων κα) παραμένουν ως έχουν, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του λαού τήρησε ευλαβικά τα μέτρα ασφάλειας. Η προστασία της υγείας σε αυτούς τους χώρους αποτελεί μάχη πρώτης γραμμής.

Τα μέτρα αυτά περισσότερο έχουν να κάνουν με την εκκωφαντική έλλειψη δυνατότητας διαγνωστικών τεστ, την αναγνώριση των ελάχιστων αντοχών του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενώ δεν κρύβεται και  η πολιτική στόχευση της κυβέρνησης για  τον περιορισμό ή/και κατάργηση της ελεύθερης πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης, αλλά  και γενικότερα την επιβολή –και για την επόμενη μέρα- αντιδημοκρατικών λογικών, ενός διαρκούς καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης», επιτήρησης, καταστολής και ασφυκτικού ελέγχου. Αποτελούν μέτρα προληπτικής ενοχοποίησης  του ίδιου του λαού στο ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί.

Όλα τα παραπάνω γιγαντώνται με τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης που εκχωρεί «γη και ύδωρ» στο ιδιωτικό κεφάλαιο εις βαρος της υγείας της εργατικής τάξης και του λαού. Οι πολυδιαφημιζόμενες υπηρεσίες testing που διαφημίζονται από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και που χρεώνονται αδρά ξεκινούν και σταμάτανε στη δειγματοληψία, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των τεστ στέλνεται επειτα για ανάλυση σε υφιστάμενες κρατικές δομές! Το κύκλωμα αυτό έχει στηθεί με τις ευλογίες της κυβέρνησης – που ενώ δημόσια τοποθετείται ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα για μαζικό testing από δημόσιους φορείς, ταυτόχρονα «παραχωρεί» για εκμετάλλευση τους ίδιους αυτούς φορείς στο ιδιωτικό κεφάλαιο που δεν χάνει ευκαιρία να τoυς επιβαρύνει ακόμη παραπάνω με σκοπό το γρήγορο κέρδος και εις βάρος της δημόσιας υγείας.

Δίπλα στην πανδημία έχουμε την οικονομική κρίση, που σέρνεται 10 χρόνια τώρα, με την πανδημία να την χειροτερεύει και να την επιταχύνει σε πρωτόγνωρο βαθμό. Οι κυβερνήσεις και η ΕΕ προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν με τη γνωστή μνημονιακή πολιτική. Ρίχνουν πακτωλό δισεκατομμυρίων για να σώσουν τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις και έχουν σκοπό να βάλουν την εργατική τάξη να πληρώσει και πάλι το κόστος αυτής της αδιέξοδης και βάρβαρης πολιτικής. 

Αυτή είναι η πολιτική και της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτή είναι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, της δήθεν "αλληλεγγύης και ανθρωπιάς". Οι αντιθέσεις στο Eurogroup έχουν σαν υπόβαθρο  τον ανταγωνισμό για τη διάσωση των δικών "τους" επιχειρήσεων και τραπεζών αλλά και την επιβολή (ακόμα και μέσω νέων μνημονίων) των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στους πιο αδύνατους.. Οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, και της «κεντροαριστεράς» συναινούν σε αυτή την πολιτική σε όλη την Ευρώπη

Η εργατική τάξη μετά το αρχικό σοκ αρχίζει να παλεύει. Όσοι πίστευαν ότι βρήκαν ευκαιρία μέσα στην πανδημία για να περάσουν ένα γύρο αντιλαικών μέτρων χωρίς αντίσταση γελιούνται. Το εργατικό και λαϊκό κίνημα βρίσκει τον τρόπο, να διεκδικεί τα αιτήματά του, περιφρουρώντας την δημόσια υγεία, αλλά και την δράση του από απόπειρες καταστολής!!

Η συνέχεια μπορεί να είναι ακόμα πιο δυνατή και στα νοσοκομεία και παντού. Η επιτυχία των κινητοποιήσεων στις 7 Απρίλη ανοίγει δρόμους για την εργατική τάξη, το λαό και την αριστερά. Χρειάζεται να γίνει όπως στις 7 Απρίλη στους δήμους, στις συγκοινωνίες, στους χώρους που απολύουν και μειώνουν μισθούς.

Ταυτόχρονα, χρειάζεται να σπάσουμε τον αποκλεισμό των προσφύγων. Μετά τα κρούσματα στη Ριτσώνα και τη Μαλακάσα, με την απεργία πείνας στη Μόρια, η καμπάνια για να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης με μεταφορά των προσφύγων σε δομές φιλοξενίας στις πόλεις σε σπίτια και ξενοδοχεία είναι πολύ σημαντική και πρέπει να υποστηριχθεί από όλες και όλους. Τα σωματεία των Δήμων και των ξενοδοχουπαλλήλων, οι δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς θα πρέπει να μπουν στη πρώτη γραμμή για να τα διεκδικήσουν.

Το ίδιο, χρειάζεται να υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την μάχη για την αποσυμφόρηση των στρατοπέδων και την προστασία της υγείας των φαντάρων και των μονίμων.

Η μεγάλη μάχη δίνεται ήδη στους χώρους δουλειάς! Ενάντια στις απολύσεις, την εργοδοτική αυθαιρεσία, την γενίκευση και μονιμοποίηση της ελαστικής εργασίας. Για την προστασία της υγείας των εργαζόμενων που υποχρεώνονται να δουλεύουν απέναντι σε απαράδεκτες εργοδοτικές πρακτικές αδιαφορίας και αυταρχισμού!

Στηρίζουμε την ημέρα δράσης για την υπεράσπιση της εργασίας που οργανώνουν συνδικάτα και συνδικαλιστές στις 14 Απρίλη.

Οι Τοπικές Επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δημοτικές κινήσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, αγωνιστές κι αγωνίστριες έδωσαν το παρών σε δεκάδες συγκεντρώσεις έξω από τις πύλες των νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, περιφερειακών ιατρείων κλπ σε όλη την χώρα διατρανώνοντας ότι οι αγώνες δεν αναστέλλονται, ότι η πάλη για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, την προστασία της δουλειάς, του εισοδήματος, και των λαϊκών ελευθεριών συνεχίζεται και σε αυτές τις συνθήκες. Είμαστε περήφανοι γι' αυτό.

Αποκρούσαμε τις από τα δεξιά επιθέσεις του «είστε ανεύθυνοι» αλλά και από τις απόψεις μέσα στην αριστερά είτε της "συναίνεσης" είτε του «τώρα μένουμε σπίτι αλλά θα λογαριαστούμε μετά». Δεν περιμένουμε το "μετά". Είμαστε εδώ και παλεύουμε ενάντια στην εγκληματική κυβερνητική πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ. Για να δοθούν λεφτά για την υγεία και τους μισθούς και τις ανάγκες μας και όχι για το κεφάλαιο, το χρέος, τα πλεονάσματα και τους εξοπλισμούς!!

 

Tags: