• Παρ, 09/04/2021 - 10:49
Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης νΚΑ: Καταγγελία για τα άθλια συνθήματα ενάντια στην κομμουνιστική Αριστερά και τις εκφυλιστικές πρακτικές στους χώρους του ΑΠΘ

Καταγγελία για τα άθλια συνθήματα ενάντια στην κομμουνιστική Αριστερά και τις εκφυλιστικές πρακτικές στους χώρους του ΑΠΘ

Η Οργάνωση Σπουδάζουσας της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης καταγγέλλει κατηγορηματικά τα αντικομμουνιστικά και ενάντια σε αριστερές δυνάμεις συνθήματα που γράφτηκαν σε τοίχους του ΑΠΘ. Τα συνθήματα αυτά ταυτίζουν με συκοφαντικό τρόπο τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές της Αριστεράς με τις πιο χυδαίες πρακτικές περιθωριοποίησης και στοχοποίησης ανθρώπων για την έμφυλη ταυτότητα και τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, ενώ εξαπολύονται ευθείες απειλές απέναντι και στην ΕΑΑΚ.

Η ΕΑΑΚ εδώ και 30 χρόνια είναι δοσμένη στη μάχη για την αναγέννηση και συγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, παλεύει ενάντια στην αστική πολιτική και το νεοφιλελευθερισμό που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις σε πανεπιστήμιο και κοινωνία. Σε αυτή τη βάση είναι από θέση αρχής ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης και ρατσισμό, μαζί και τον έμφυλο.

Παράλληλα αυτές τις μέρες γίναμε μάρτυρες της απαράδεκτης προσπάθειας διάλυσης εκδήλωσης της ΚΝΕ με την επίκληση συνθημάτων του τύπου «τα κόμματα δε χωράνε στο κατειλημμένο πανεπιστήμιο», που ενσωματώνουν στο έπακρο δηλαδή την κυβερνητική ρητορική.

Καθώς έχει έρθει μαχητικά ξανά στο προσκήνιο το φοιτητικό κίνημα, έχει ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από το ρόλο των φοιτητικών συλλόγων στον αγώνα για τη συλλογική επανοικειοποίηση του πανεπιστημίου και σαν χώρου ασύλου. Στον αντίποδα προτάσσεται η αποθέωση της ατομικότητας και η στοχοποίηση των πολιτικών δυνάμεων, πρακτική που υπονομεύει ευθέως τη δημοκρατική λειτουργία και ύπαρξη των μαζικών συλλογικών δομών του φοιτητικού κινήματος. Ξεκαθαρίζουμε ότι δε θα πάμε βήμα πίσω από την ελεύθερη έκφραση των μαχόμενων δυνάμεων του κινήματος μέσα στο άσυλο των αγώνων. Η ύπαρξη πολιτικών δυνάμεων, πολιτικής αντιπαράθεσης, συνδιαμόρφωσης και βαθιάς πολιτικοποίησης στο ελληνικό πανεπιστήμιο αποτελεί κατάκτηση του μαζικού και νεολαιίστικου κινήματος. Έρχεται από την ιστορία των πολύμορφων αγώνων της νεολαίας, τη γενιά του «114» και του 15% για την παιδεία, του Πολυτεχνείου, της πάλης μετά τη μεταπολίτευση για τις ανάγκες και τα δικαιώματα σε παιδεία, εργασία, δημοκρατία.

Οι μόνοι που το βάζουν στο στόχαστρο είναι οι κυβερνήσεις και οι μηχανισμοί της αστικής πολιτικής, με τους οποίους είμαστε εχθροί! Την ίδια στιγμή δεν μπορεί να τσουβαλιάζονται αγωνιστικές δυνάμεις που δρουν στο κίνημα με κόμματα που έχουν εφαρμόσει ως κυβερνήσεις την αστική πολιτική, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.  

Η ιδιοκτησιακή λογική για το άσυλο, όταν μάλιστα βρίσκεται υπό κατάληψη, στα χέρια των φοιτητικών συλλόγων, αλλά και η στοχοποίηση πολιτικών δυνάμεων και αγωνιστών/τριών, είναι ξένες προς το μαζικό κίνημα και πρέπει να καταδικαστούν.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, στην πόλη μας συντελείται μια ζωντανή και εξελισσόμενη κινηματική διεργασία, με μαζικές γενικές συνελεύσεις και συντονισμούς, με πολύμορφες δράσεις και έντονη πολιτιστική δραστηριότητα. Είναι ζητούμενο, το φοιτητικό κίνημα που έσπασε στην πράξη με μεγαλειώδη τρόπο την πολιτική του lockdown και τσαλάκωσε την «αυτοδυναμία» της ΝΔ, να αναβαθμιστεί σε ένα νικηφόρο κίνημα ρήξης και ανατροπής της επίθεσης κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου.

Σε αυτή τη λογική, ενάντια σε ιδεοληπτικές αγκυλώσεις, εμείς θα επιμείνουμε στην προσπάθεια για την αναγκαία κοινή ανατρεπτική δράση όλων των δυνάμεων και αγωνιστριών/ών που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Αντίστοιχα θα επιμείνουμε και στην περιφρούρηση του κινήματος από τις εκφυλιστικές πρακτικές και καλούμε σε καταδίκη και απομόνωσή τους.

Το άσυλο ανήκει στην αγωνιζόμενη νεολαία και τον λαό, τις διαδικασίες του και τους αγώνες του. Είναι χώρος ελεύθερης έκφρασης, πολιτικής ζύμωσης και αντιπαράθεσης, οργάνωσης του κινήματος.

  • Όλοι και όλες οργανωνόμαστε στους φοιτητικούς συλλόγους μας
    συμμετέχουμε στις γενικές μας συνελεύσεις και στα συντονιστικά τους! Δίνουμε συλλογικά τη μάχη της γενιάς μας!
  • Κάτω ο νόμος Κεραμέως/Χρυσοχοΐδη. Ο αγώνας για την κατάργησή του, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτική σε πανεπιστήμιο και κοινωνία συνεχίζεται.

.

Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση

οργάνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

7/4/2021

www.nka.gr