- Σάβ, 16/06/2012 - 01:30
Οι θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το ελεύθερο λογισμικό
Παραθέτουμε τις απαντήσεις που δόθηκαν σε ερωτήσεις από το elkosmas.gr για τις θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πάνω στο ελεύθερο λογισμικό
Ποια η θέση σας σχετικά με τις ευρεσιτεχνίες (πατέντες) στο λογισμικό; Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει το copyleft (άδειες GNU/GPL, Creative Commons κλπ) και όχι το copyright που δεν κατοχυρώνει στην ουσία την δουλειά των προγραμματιστών αλλά τα υπερκέρδη των μετόχων των εταιρειών που τα υλοποιούν .
Ποια η θέση σας σχετικά με το δικαίωμα του καταναλωτή στην διαλειτουργικότητα και Το δικαίωμα του καταναλωτή στη διαλειτουργικότητα θα έπρεπε να είναι αναφαίρετο στη σημερινή κοινωνία του 21ου αιώνα . Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει το ελεύθερο λογισμικό, το οποίο είναι βασισμένο σε τέσσερις ελευθερίες : να εκτελείται ένα πρόγραμμα για οποιοδήποτε σκοπό, να υπάρχει πλήρης δυνατότητα μελέτης του τρόπου λειτουργίας του και να υπάρχει διαθεσιμότητά του πηγαίου κώδικά του, να μπορεί να αναδιανεμηθεί και τέλος να επιδέχεται τροποποιήσεις/βελτιώσεις που θα επιστρέφονται στην κοινότητα που το χρησιμοποιεί . Ποια η θέση σας για την κυβερνητική προώθηση του ελεύθερου και ανοιχτού Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση τόσο θα έπρεπε να υιοθετήσει σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο βαθμό τη χρήση Ελεύθερου Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) στις δημόσιες υπηρεσίες και πολύ περισσότερο στην εκπαίδευση, ώστε να διδάσκεται όχι μόνο η χρήση και η διαχείριση αλλά και η ανάπτυξή λογισμικού . Και πιστεύουμε πως ήταν καταστροφική η επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ για σύναψη στρατηγικής συμφωνίας του Ελληνικού Δημοσίου με τη Microsoft .
Πιστεύετε ότι οι αγοραστές έχουν δικαίωμα να αγοράζουν υπολογιστές χωρίς Σαφέστατα και οι αγοραστές θα έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν υπολογιστή χωρίς προεγκατεστημένο λογισμικό . Θεωρητικά αυτό επιτρέπεται και τώρα καθώς αν αρνηθείς την EULA από ένα πχ φορητό με προεγκατεστημένα Windows μπορεί ο καταναλωτής να ζητήσει επιστροφή από τον κατασκευαστή για το κόστος του λειτουργικού, αλλά οι νομικές διαδικασίες είναι δαιδαλώδεις & χρονοβόρες και δεν τις ακολουθεί σχεδόν κανείς . Ποίες είναι οι θέσεις σας για το ανοιχτό hardware; Αν και ακόμα το open hardware είναι σε πρωτόλειο επίπεδο, σαφέστατα συνάδει με τη λογική & τη φιλοσοφία μας και το στηρίζουμε . Άλλωστε στην περίπτωση που υλοποιηθεί το μεταβατικό πρόγραμμα που προτείνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την έξοδο από την κρίση, η χρήση ανοιχτού hardware & software θα μπορέσει να δώσει πολύτιμα εργαλεία για να επιτευχθεί γρηγορότερα . Χρησιμοποιείτε ανοιχτό λογισμικό για τις ανάγκες μηχανοργάνωσης του κόμματος σας Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν διαθέτει γραφεία με την κλασσική έννοια, καθώς στηρίζεται μόνο στα έσοδα από τις συνδρομές των μελών και των φίλων της και δεν λαμβάνει –ούτε θέλει- κρατική χρηματοδότηση και συνεπώς δεν έχει ακόμα ανάγκες μηχανοργάνωσης για τους υπολογιστές κλπ μέσα σε αυτά . Τα site όμως τόσο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όσο και των οργανώσεών της, είναι στημένα σε linux based servers, ενώ είναι στημένα σε ανοιχτού κώδικα πλατφόρμες. To antarsya.gr είναι στημένο σε CentOS server και με πλατφόρμα Drupal . Τα μέλη/φίλοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που επισκέπτονται το site, είναι σαφέστατα πιο ‘φιλικά’ διακείμενοι στο ανοιχτό λογισμικό από το μέσο όρο. Πάνω από 5% των επισκέψεων γίνεται από χρήστες με υπολογιστές που έχουν linux (και άλλο 1% από χρήστες κινητών με android), ενώ περισσότεροι από το 75% χρησιμοποιούν φυλλομετρητή (browser) ανοικτού κώδικα (Firefox, Chrome) .
Ποια είναι η θέση σας για την Anti Counterfeiting Trading Agreement που πρόσφατα υπέγραψε η χώρα μας και θα εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο Είμαστε κάθετα αντίθετοι στα σχέδια εφαρμογής των SOPA/PIPA/ACTA (Stop Online Piracy Act/ Protect IP Act/ Anti-Counterfeiting Trade Agreement) που υποτίθεται ότι είναι απλά μια διεθνής συμφωνία που στοχεύει στην δημιουργία διεθνών προτύπων στην επιβολή του νόμου που αφορά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά στην ουσία είναι μια νομοθεσία για το copyright που προωθείται κάτω από το πρόσχημα της εμπορικής συμφωνίας ώστε να αποφύγει την δημόσια συζήτηση. Στο πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που δημοσιοποιήθηκε στις 12/6/2012, αναφέρεται επιγραμματικά : Κατάργηση των νόμων που περιορίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και προωθούν την ηλεκτρονική παρακολούθηση. Καμιά συμμόρφωση με τις επιταγές της ΕΕ και τις συμφωνίες SOPA/PIPA/ACTA. Στήριξη του ελεύθερου λογισμικού Categories: |