• Τρί, 13/06/2023 - 12:21
Δέκα θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τα δημοκρατικά δικαιώματα

Το κράτος στον καπιταλισμό αποτελεί μηχανισμό της άρχουσας τάξης είναι πάντα του κεφαλαίου. Στόχος του είναι η υποστήριξη των άμεσων και μακροπρόθεσμων συμφερόντων της. Για να επιτελέσει τον ρόλο του εμφανίζεται σαν εκπρόσωπος ολόκληρης της κοινωνίας, σαν "ουδέτερο" και για τον λόγο αυτό επιδιώκει να ενσωματώνει πλευρές των δικαιωμάτων των καταπιεζόμενων τάξεων, ιδίως στις περιόδους της μεγάλης όξυνσης των αγώνων. Παράλληλα με την κατασταλτική του δύναμη αποτελεί τον άγρυπνο φρουρό, τον "νυχτοφύλακα" των σχέσεων εκμετάλλευσης και κυριαρχίας.

Το κράτος στις μέρες μας γίνεται όλο και πιο αυταρχικό. Η πολύπλευρη κρίση του καπιταλισμού έχει στενέψει απελπιστικά τα περιθώρια για παραχωρήσεις. Η αδυναμία εξασφάλισης συναίνεσης αντικαθίσταται με ενίσχυση των μηχανισμών επιτήρησης και βίας. Η πανδημία όπως και ο πόλεμος και η ένταση των καπιταλιστικών και ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών επιταχύνουν αυτή την πορεία. Η κυριαρχία των θεσμών καπιταλιστικής διεθνοποίησης (ΕΕ, ΟΟΣΑ κλπ) μεταφέρει μεγάλο μέρος των αποφάσεων στα περίκλειστα αυτά όργανα.

Για όλους αυτούς τους λόγους επιβεβαιώνεται η θέση του μαρξισμού, ότι το αστικό κράτος δεν μεταρρυθμίζεται, δεν εκδημοκρατίζεται, αλλά συντρίβεται. Η εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της θα βασίζεται πάνω στους δικούς της θεσμούς αυτοοργάνωσης και ελέγχου όπως μας έχει δείξει μέχρι τώρα η εμπειρία όλων των επαναστάσεων. Αυτή είναι η θέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Παράλληλα δεν υποτιμάμε στο παραμικρό την πάλη για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες στο σήμερα. Η πάλη για αυτές είναι αναπόσπαστο μέρος του αντικαπιταλιστικού μας προγράμματος.

Το άμεσο πρόγραμμά μας συμπυκνώνεται στις εξής διεκδικήσεις:

1) Διεκδικήσεις για την κατοχύρωση της κορυφαίου λαίκού δημοκρατικού δικαιώματος των διαδηλώσεων, τον περιορισμό της αστυνομοκρατίας και ενάντια στην ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων.

Πλήρης νομική αποκατάσταση του δικαιώματος στη διαδήλωση, άμεση κατάργηση του νόμου Χρυσοχοίδη (ν. 4703/2020), απαγόρευση παρουσίας αστυνομίας σε διαδηλώσεις, δικαίωμα διαδηλωτών για πρόσβαση στο οπτικοακουστικό υλικό της αστυνομίας και δικαίωμα παράστασης δικαιωματικών οργανώσεων προς υποστήριξη κατηγορίας θυμάτων αστυνομικής βίας. Κατάργηση των ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ, ΟΔΟΣ και κάθε ένοπλης αστυνομικής ομάδας που τρομοκρατεί διαδηλωτές και νεολαίους. Κατάργηση των αστυνομικών και μικτών σωμάτων συνοριοφυλάκων και απαγόρευση επαναπροωθήσεων. Αμνήστευση με νόμο όλων των αδικημάτων που προέκυψαν από διαδηλώσεις την περίοδο της πανδημίας και κάθε είδους άλλης κινητοποίησης (πλειστηριασμοί, πανεπιστημιακή αστυνομία κλπ) και διαγραφή των προστίμων που επιβλήθηκαν σε διαδηλωτές.

2) Διεκδικήσεις για την κατοχύρωση της κορυφαίου εργατικού δικαιώματος της απεργίας και του δικαιώματος στη δουλειά και στην αμοιβή.

Απελευθέρωση δικαιώματος στην απεργία και στη συνδικαλιστική δράση χωρίς περιορισμούς, κατάργηση ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, νομική προστασία από εργοδοτικές αυθαιρεσίες σε όλη την έκταση της συνδικαλιστικής δράσης, καθιέρωση υποχρέωσης αιτιολόγησης απολύσεων, κατοχύρωση αμοιβής υπερωριακής απασχόλησης και της ετήσιας άδειας των μισθωτών χωρίς μεταφορές και καταστρατηγήσεις, κατάργηση όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων νόμου Χατζηδάκη (ν. 4808/2021). Υποχρέωση στην απασχόληση αορίστου χρόνου και τη μονιμοποίηση όσων συμβασιούχων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε δημόσιο, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του δημοσίου.

3) Διεκδικήσεις για τη διασφάλιση της πραγματικής ισότητας της ψήφου.

Διασφάλιση της ισότητας της ψήφου, καθιέρωση πραγματικής απλής αναλογικής παντού, κατάργηση του ορίου 3% για είσοδο στη Βουλή, Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια. Ισότιμη και όχι ανάλογη με την προηγούμενη εκλογική δύναμη ραδιοτηλεοπτική προβολή των συνδυασμών και όχι μόνο στις προεκλογικές περιόδους. Απαγόρευση πληρωμένων ραδιοτηλεοπτικών πολιτικών διαφημίσεων, κατάργηση της απαγόρευσης, της ποινικοποίησης και των περιορισμών κάθε μορφής πολιτικής προπαγάνδας (αφισοκόλληση, συνθήματα, πανώ κ.λ.π.). Διαγραφή των προστίμων που έχουν επιβληθεί για τέτοιες «παραβάσεις». Δικαίωμα ψήφου και στους πρόσφυγες και μετανάστες που ζούν πολλά χρόνια και εργάζονται στη χώρα μας. Ελεύθερος αυτοπροσδιορισμός και πολιτική έκφραση εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων.

4) Διεκδικήσεις ενάντια στον νομοθετικό αυταρχισμό και τις αστυνομικές υπερεξουσίες.

Κατάργηση τρομονόμων (όπως Π.Κ. 187, Π.Κ. 187Α) και κάθε διάταξης που περιορίζει η καταργεί συνταγματικά δικαιώματα και ελευθερίες η θεσπίζει αυθαίρετες και αόριστες ρυθμίσεις σε βάρος των πολιτών. Κατάργηση όλων των τροποποιήσεων σε Ποινικό Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και Σωφρονιστικό κώδικα που καθιερώνουν αδικήματα λόγου και ελεύθερης έκφρασης, τυποποιούν ποινικά αδικήματα χωρίς συγκεκριμένη πράξη, αυστηροποιούν ποινές ή αντιστρατεύονται (ν. 4985/2022) την επανένταξη των κρατουμένων και δυσχεραίνουν τη λήψη αδειών, τακτικών, εκπαιδευτικών κλπ. Κατάργηση προανακριτικής εξουσίας αστυνομίας και διεύθυνσης εσωτερικών υποθέσεων. Ανάθεση του έργου τους σε δικαστικά σώματα και ανεξάρτητες αρχές με δικαίωμα των παθόντων σε πρόσβαση στη δικογραφία.

5) Διεκδικήσεις ενάντια στην κρατική αυθαιρεσία και τους περιορισμούς της ελευθερίας

5) Διεκδικήσεις ενάντια στην κρατική αυθαιρεσία και τους περιορισμούς της ελευθερίας

Απαγόρευση υποκλοπών και κάθε είδους παρακολούθησης και καταγραφής δραστηριότητας από οποιονδήποτε ακόμα και με εισαγγελική έγκριση, χωρίς ανάγκη διερεύνησης αξιόποινης πράξης και δικαστικές εγγυήσεις και έλεγχο. Αποκατάσταση αρμοδιοτήτων ΑΔΑΕ με κατάργηση των σχετικών διατάξεων του ν. 5002/2022, κατάργηση ΕΥΠ, ΔΑΕΕΒ κλπ. Όχι καταχωρήσεις στα ποινικά μητρώα χωρίς αμετάκλητη καταδίκη. Κατάργηση σήμανσης προσαγομένων και απαγόρευση καταχώρησης δελτίου σήμανσης στις δικογραφίες. Απαγόρευση κάθε μορφής φακελλώματος και καταγραφής πολιτικών πεποιθήσεων. Αμεση και πλήρης πρόσβαση σε διοικητικά έγγραφα και πληροφορίες των πολιτών και των περιβαλλοντικών και δικαιωματικών φορέων.

6) Διεκδικήσεις για τον ελεύθερο φοιτητικό συνδικαλισμό και το πανεπιστημιακό άσυλο :

Επαναφορά πανεπιστημιακού ασύλου ως χώρου ελεύθερης έκφρασης διακίνησης ιδεών και διεξαγωγής πολιτικών δραστηριοτήτων. Κατάργηση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Ελεύθερη φοιτητική συνδικαλιστική δράση χωρίς καμία κρατική επέμβαση στον τρόπο οργάνωσής της, κατάργηση των πειθαρχικών συμβουλίων στα ΑΕΙ.

7) Διεκδικήσεις για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των διαδίκων και την αποδυνάμωση της δικαστικής αυθαιρεσίας στις ποινικές δίκες :

Αποκατάσταση προδικασίας και ενδίκων μέσων σε όλους τους διαδίκους χωρίς περιορισμούς στην ποινική δίκη. Δικαίωμα πρόσβασης παθόντων παρισταμένων προς υποστήριξη κατηγορίας στη δικογραφία σε κάθε στάδιο. Κατάργηση των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και κάθε αδιαφανούς διαδικασίας. Επαναφορά πλήρους δημοσιότητας με ελεύθερη οπτική και ηχητική κάλυψη και φωτογράφηση στις δίκες. Αμεση απομαγνητοφώνηση και χορήγηση πρακτικών. Κατάργηση των μονομελών δικαστηρίων. Επαναφορά των αρμοδιοτήτων των μικτών ορκωτών δικαστηρίων στα κακουργήματα και κατάργηση των αντίθετων διατάξεων. Δικαίωμα αναιτιολόγητης εξαίρεσης και κατά τακτικών δικαστών και εισαγγελέων στους διαδίκους. Όχι δικαστήρια σε κτίρια φυλακών. Κατάργηση των κάθε είδους στρατοδικείων.

8) Διεκδικήσεις για την πραγματική έννοια του κοινωνικού κράτους στο χώρο της έννομης προστασίας και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των διαδίκων σε αστικές δίκες και πλειστηριασμούς :

Επαναφορά αμεσότητας και κατάργηση νέας τακτικής διαδικασίας σε αστικές δίκες. Ελεύθερη πρόσβαση στην έννομη δικαστική προστασία χωρίς παράβολα, δικαστικά ένσημα, τέλη απογράφου και περιορισμούς στην άσκηση ενδίκων μέσων. Αμεση και πλήρης εξόφληση από το Δημόσιο των ποσών που έχουν επιδικασθεί (κατ αρχήν) σε δίκες εργατικών και οικογενειακών διαφορών (διατροφών) με υποκατάστασή του στα δικαιώματα κατά του εναγομένου. Πλήρης και χωρίς όρους και περιορισμούς επαναφορά προνομίων εργατικών απαιτήσεων σε πτωχεύσεις, εκκαθαρίσεις και πλειστηριασμούς. Διαγραφή των τόκων τραπεζικών δανείων βιοπαλαιστών και λαϊκών νοικοκυριών και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, κατάργηση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

9) Διεκδικήσεις για τα θύματα σεξιστικής, ενδοοικογενειακής, ρατσιστικής βίας, πρόσφυγες και μετανάστες

Αμεσα και πλήρη μέτρα για τη στεγαστική, οικονομική, νομική, ψυχολογική στήριξη κακοποιημένων γυναικών και παιδιών και κάθε είδους θυμάτων ενδοοικογενειακής, σεξιστικής, ρατσιστικής, αστυνομικής βίας και δουλεμπορίου, trafficking και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, αποφασιστική νομική αντιμετώπιση με αυστηρές ποινές και μέτρα εναντίον κακοποιητών, δραστών και κυκλωμάτων τους. Αυτεπάγγελτη υποχρεωτική εκδίκαση βιαστών χωρίς δυνατότητα ανάκλησης έγκλησης θυμάτων. Ασυλο, στέγη, νομιμοποίηση, ελεύθερη μετακίνηση και δουλειά για πρόσφυγες και μετανάστες. Πλήρη δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ και νομική κατοχύρωση κάθε μορφής συμβίωσης με άρση διακρίσεων, ισοτιμία και ελευθερία για κάθε είδους σεξουαλισμό προσανατολισμό και αυτοπροσδιορισμό.

10) Διεκδικήσεις για την προστασία της κοινωνίας από τη ναζιστική εγκληματική βία :

Απαγόρευση συμμετοχής σε εκλογές όσων έχουν καταδικασθεί σε κακουργηματική ποινή χωρίς αναστολή για αδίκημα με κίνητρο τη ναζιστική ιδεολογία χωρίς ευρύτερους αποκλεισμούς άλλων συνδυασμών και υποψηφίων. Κατάργηση των τροπολογιών της εκλογικής νομοθεσίας που ανοίγουν το δρόμο της απαγόρευσης σε όποιο κόμμα «δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος»».

Αποζημίωση και πλήρης κάλυψη των δικαστικών τους εξόδων σε όλα τα θύματα της Χ.Α. και τις οικογένειές τους και τους δικηγόρους τους. Το ίδιο και σε όλα τα θύματα ρατσιστικής, φασιστικής, σεξιστικής, ενδοοικογενειακής και αστυνομικής βίας. Διάθεση των ποσών που έχουν παρακρατηθεί για την κομματική χρηματοδότηση της Χ.Α. για τον σκοπό αυτόν.

 

 


Related Posts