• Σάβ, 01/03/2014 - 20:20
ΤΕ Ζακύνθου : Προς τις τοπικές επιτροπές των Ιονίων Νήσων και το Π.Σ.Ο. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Συντρόφισσες σύντροφοι πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25/2 η συνέλευση της τοπικής επιτροπής Ζακύνθου.

Η συζήτηση ήταν πλούσια και κινήθηκε κυρίως γύρω από τους εξής άξονες:

- Η συμμετοχή μας στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές με βάση το αντικαπιταλιστικό πλαίσιο, όπως αυτό έχει καθοριστεί από την Β συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τις αποφάσεις του Π.Σ.Ο. στις 19/1 και πως  εξειδικεύεται σε σχέση με τα τοπικά προβλήματα των νομών της περιφέρειας .

- Οι δυνατότητες συνεργασίας με ρεφορμιστικές και διαχειριστικές δυνάμεις, όπως ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

- Ενημέρωση αναφορικά με τη συζήτηση που υπήρχε με το Σχεδιο Β και πως αυτή ναυάγησε μετά την προσβλητική απάντηση από τη μεριά των συντρόφων του Σχεδίου Β.

- Συζήτηση αναφορικά με την πρόταση της τοπικής επιτροπής Κέρκυρας για το ζήτημα της διάλυσης του περιφερειακού σχήματος, της αλλαγής του ονόματός του και το ζήτημα της εναλλαγής του περιφερειακού συμβούλου που εκπροσωπεί το σχήμα.

Θεωρούμε οτι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τα σχήματα που θα στηρίξει στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι απαραίτητο  να αξιοποιήσουν και να προβάλλουν στο έπακρο το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από τη Β συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και εκφράζεται στην απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου στις 19/1/2014.

''Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ υποστηρίζει σθεναρά τη «μη αναγνώριση του χρέους, την  παύση πληρωμής  και τη μονομερή διαγραφή του», απαντώντας στο δίλλημα που θα βρεθούν οι πόροι για να σώσουμε τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα ταμεία, τους δήμους και τις περιφέρειες που ρημάζουν από τις περικοπές του σφαγείου του Καλλικράτη.

Επίσης,  διεκδικεί τις «εθνικοποιήσεις τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση με εργατικό και λαϊκό έλεγχο», με προτεραιότητα  στις  κοινωνικές ανάγκες. Για να σπάσει η ραχοκοκαλιά της αστικής τάξης που είναι ο έλεγχος  και οι  ρεμούλες  στη διαχείριση του χρήματος. Για την ενίσχυση  του εργατικού  και λαϊκού  κινήματος,  από τις επιθέσεις που θα εξαπολύει η εργοδοσία και κάθε λογής κερδοσκόποι,  θα απαιτηθεί  ο γενικευμένος εργατικός και λαϊκός έλεγχος από τα όργανα του κινήματος, με  αξιοποίηση της δύναμης της εργατικής τάξης και του κινήματός της.

Το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, επίσης, σημαίνει άμεση βελτίωση της ζωής του  εργαζόμενου  λαού. Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, με πρώτο βήμα την άμεση κατάργηση όλων των μνημονιακών μέτρων και περικοπών, την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων. Τη μείωση των ωρών δουλειάς και των χρόνων συνταξιοδότησης. Δημόσιες επενδύσεις  για τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες με αξιοποίηση των συλλογικών παραγωγικών δυνατοτήτων της κοινωνίας ενάντια στους περιορισμούς του κεφαλαίου και της ΕΕ.Πάλη για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες ενάντια στον σύγχρονο απολυταρχισμό του κεφαλαίου και της ΕΕ. Ολοκληρωτική αντιπαράθεση με το σάπιο και υποταγμένο στα μεγάλα συμφέροντα αστικό πολιτικό σύστημα.  Τιμωρία όσων υπηρέτησαν το σύστημα, συνεργάστηκαν με την τρόικα και ευθύνονται για τη σημερινή εξαθλίωση. Σημαίνει, επίσης , μια δημοκρατία των εργαζόμενων και για την εργαζόμενη πλειοψηφία με εγγύηση των δημόσιων αγαθών για όλους, με έμφαση στις μορφές άμεσης δημοκρατίας, με αιρετότητα και ανακλητότητα για τους πολιτικούς αντιπρόσωπους, με κατάργηση κάθε προνομίου, με όργανα εργατικής δημοκρατίας που θα αντικαταστήσουν την καπιταλιστική αυθαιρεσία.

Αντικαπιταλιστική ρήξη σημαίνει αποδέσμευση από το ευρώ και την Ε.Ε.

Η Ε.Ε. ήταν είναι και θα είναι μηχανισμός του κεφαλαίου και των πολυεθνικών.

Έχει στόχο της την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης στην Ευρώπη και την κατεδάφιση των δικαιωμάτων της, για την κατάκτηση ενός παγκόσμιου ρόλου του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και του ευρώ στον ανταγωνισμό του με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Η Ε.Ε. προωθεί και  ενισχύει αποφασιστικά τον ρόλο των ηγεμονικών ιμπεριαλιστικών χωρών και του κεφαλαίου τους που εφορμά από αυτές τις χώρες, και σε πρώτη γραμμή της Γερμανίας και των  δορυφόρων της, βαθαίνοντας και οξύνοντας την ανισοτιμία και τους ανταγωνισμούς, κλιμακώνοντας την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και καταληστεύοντας  τους φυσικούς πόρους των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών.

Με την Ε.Ε. καταργείται κάθε έννοια δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας.

Όλες οι αποφάσεις  μεταφέρονται στα περίκλειστα όργανα του πολυεθνικού κεφαλαίου και των τραπεζιτών απρόσιτα στους λαούς (κατοχύρωση του «ανεξάρτητού ρόλου της ΕΚΤ»,  αποφασιστικός ρόλος των «διορισμένων οργάνων» -ευρωπαϊκή επιτροπή-, η κατοχύρωση και επιβολή μορφών επιτροπείας τύπου  τρόικας στους λαούς).

Η Ε.Ε. κατοχυρώνει και προστατεύει τους «δανειστές», που πλέον ανήκουν στο «δημόσιο τομέα».  Για αυτό η ρήξη / αποδέσμευση από την Ε.Ε. είναι προϋπόθεση για να κοπεί η θηλιά του χρέους που σφίγγει η Ε.Κ.Τ. στο λαιμό των εργατών και των λαών.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ε.Ε. βαθαίνει ποιοτικά τον αντιδραστικό της χαρακτήρα, με πυρήνα τους μηχανισμούς της οικονομικής διακυβέρνησης: κατοχυρώνεται η εξοντωτική λιτότητα, οι μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, η ακρωτηριασμένη δημοκρατία.

Η υποχρέωση για «ελλείμματα 0,5% του ΑΕΠ», η υποχρέωση για 1/20 μείωση του χρέους κάθε χρόνο, η μόνιμη επιτροπεία μέχρι να αποπληρωθεί το 75% του χρέους, η προέγκριση των προϋπολογισμών από την Επιτροπή, τα  πρόστιμα, η περικοπή των όποιων κονδυλίων του ΕΣΠΑ για όποιον δεν συμμορφώνεται με αυτήν τη βάρβαρη πολιτική και τέλος η απαίτηση θεσμικής –συνταγματικής κατοχύρωσης αυτής της άθλιας πολιτικής  στο εθνικό δίκαιο χαρακτηρίζουν την σημερινή Ε.Ε.

Η αντιδραστική συμφωνία για την τραπεζική ένωση στην Ε.Ε. και η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – ΗΠΑ (αντίστοιχα και με Καναδά), που προωθείται στα κρυφά, απειλούν να ισοπεδώσουν ότι έχει απομείνει για τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα και το περιβάλλον.

Αυτή η πολιτική των πολυεθνικών και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών οδηγεί σε τεράστια κρίση εμπιστοσύνης την ΕΕ.

Χρειάζεται ταξική – διεθνιστική απάντηση αλλιώς τη δυσαρέσκεια και τον ευρωσκεπτικισμό θα καρπώνεται  η εθνικιστική ακροδεξιά, λόγω και της απαράδεκτης στάσης υποταγής στον ευρωμονόδρομο εκ μέρους της ευρωπαϊκής αριστεράς.

Το αντικαπιταλιστικό μεταβατικό πρόγραμμα δεν είναι πρόγραμμα κυβερνητικής διαχείρισης στα  πλαίσια του συστήματος. Η εργατική τάξη θα το επιβάλει με τους αγώνες της ανοίγοντας την προοπτική της αντικαπιταλιστικής ανατροπής. Η εργατική τάξη είναι ο πρωταγωνιστής και όχι ο θεατής και ο παθητικός ψηφοφόρος, που έχει τη δύναμη μέσα από τα δικά της όργανα (ξεκινώντας από τις σημερινές επιτροπές αγώνα και φτάνοντας σε μορφές δυαδικής εξουσίας αύριο) να καταχτήσει την πραγματική εξουσία στην οικονομία και στην κοινωνία συνολικά.

Ο αντικαπιταλιστικός χαρακτήρας του προγράμματός μας,  διευρύνει τη δυνατότητα μας να ερχόμαστε σε επαφή με τα πιο πρωτοπόρα τμήματα του κινήματος και τις αναζητήσεις τους. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χρειάζεται να επιμείνει σ’ αυτόν τον προσανατολισμό συμβάλλοντας στο να υιοθετείται και από τα υπόλοιπα κομμάτια της Αριστεράς, ιδιαίτερα εκείνα που προχωράνε σε ρήξεις με τις ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ και προσεγγίζουν μέσα από τους δικούς τους δρόμους, την ανάγκη μιας συνολικότερης ρήξης με το σύστημα.''

Η εμπειρία από την παρέμβασή μας στα περιφερειακά συμβούλια, ως ''Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια'', ανέδειξε οτι το πρόγραμμα μας, όπως αναφέρεται  , μπορεί να αποτελέσει λύση και να δώσει απάντηση σε  σημαντικά προβλήματα  που  απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες.

Γι' αυτό και οι μάχες που δώσαμε αναφορικά με σημαντικά τοπικά ζητήματα ήταν καθοριστικής σημασίας.

(- Το ξεπούλημα -ιδιωτικοποίηση Ερημίτη στην Κέρκυρα και αντίστοιχα στη Λευκάδα μέσω ΤΑΙΠΕΔ.

- Το αιολικό πάρκο και οι ανεμογεννήτριες στην Κέρκυρα.

- Οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολικών μονάδων και οι μεταφορές σε όλα τα νησιά του Ιονίου.

- Η διαχείριση απορριμμάτων- ΧΥΤΑ Ζακύνθου.

- Οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων και η επίτευξη αναχρηματοδότησης για το Γ.Ν.Ζακύνθου.

- Η τεράστια καταστροφή που προκλήθηκε από τους σεισμούς στην Κεφαλλονιά και ο τρόπος με τον οποίο αναδείξαμε οτι οι κύριοι υπεύθυνοι είναι η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και η διοίκηση της περιφέρειας.

- Η ανάδειξη της σημασίας του σφαγείου του Καλλικράτη σε δήμους και περιφέρειες.

- Η εναντίωση μας στα εξευτελιστικά προγράμματα πεντάμηνης εργασίας.

- Η απαίτηση μας να επαναπροσληφθούν όσοι απολύθηκαν σε δήμους και περιφέρειες.

- Η συνεπής αντιρατσιστική και αντιφασιστική μας δράση, όπου έκανε την εμφάνισή της η Χ.Α. Το ομόφωνο ψήφισμα ενάντια στη συλλογή στοιχείων που ζητούσε η Χ.Α. για τα νήπια, καθώς και η υπεράσπιση του συντρόφου Α.Χ. από την Κέρκυρα ο οποίος αντιμετώπισε ποινικές διώξεις, σε μια προσπάθεια τιμωρίας του εξαιτίας της έντονης αντιφασιστικής  του δράσης, με ομόφωνο ψήφισμα καταδίκης κτλ)

Συμφωνώντας απόλυτα ότι ''βασικός στόχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι κατ’ αρχήν η παρέμβαση -ως ισχυρό πολιτικό ρεύμα- σε όλες τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους,  βάση των  αποφάσεων του προηγούμενου ΠΣΟ και σε διακριτό διαχωρισμό από τα σχήματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ'', στηρίζουμε την αυτοτελή της παρέμβαση στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στα Ιόνια.

Θεωρούμε ότι οι δυνατότητες συμπόρευσης με το Σχέδιο Β σε περιφερειακό επίπεδο είναι μηδαμινές στη παρούσα φάση, ιδίως μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων εξαιτίας της στάσης των  συντρόφων από το σχέδιο Β και επιφυλασσόμαστε για οποιαδήποτε μελλοντική εξέλιξη στις συζητήσεις, εφόσον υπάρξει κοινό πλαίσιο.

Επιπροσθέτως, δεν τίθεται ζήτημα συμπόρευσης καθώς η δράση των συντρόφων από το Σχέδιο Β είναι ανύπαρκτη στη Ζάκυνθο.

Πιστεύουμε ότι η δράση των περιφερειακών σχημάτων στα υπόλοιπα νησιά ήταν έντονη και σε σύνδεση πάντα με τους αγώνες της εργατικής τάξης, της νεολαίας και των τοπικών επιτροπών κατοίκων των νησιών.

Είχαμε  πρωταγωνιστικό ρόλο σε  αγώνες που δόθηκαν  και αναδείξαμε τα  ζητήματα που ετέθησαν από τις τοπικές κοινωνίες  μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο.

Πιστεύουμε ότι πρόκειται  για  πολύτιμη πολιτική παρακαταθήκη στη περιφέρεια μας και οποιαδήποτε αλλαγή του ονόματος του περιφερειακού σχήματος θα αποτελέσει τροχοπέδη για τη συνέχιση της παρουσία μας και της σύνδεσής μας με  αγωνιστές και τοπικές συλλογικότητες. 

Εναλλακτικά, προτείνουμε στους συντρόφους των περιφερειακών σχημάτων την υιοθέτηση της ονομασίας ''ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα Ιόνια'' εφόσον κρίνεται αναγκαία η αλλαγή της ονομασίας του σχήματος και του ψηφοδελτίου.

Αναφορικά με το ζήτημα της εναλλαγής του/της περιφειρειακού/κης συμβούλου, που θα εκπροσωπήσει το σχημα, θεωρούμε οτι μπορεί να υπάρξει βάση συζητησης, εάν η εναλλαγή αυτή ειναι κεντρικά σχεδιασμένη από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και έχουν αποφασιστεί και καθοριστεί τα βήματα που θα ακολουθήσουμε για να λειτουργήσουμε με αυτό το τρόπο.

Τα ζητήματα λειτουργίας και συντονισμού μεταξύ των νησιών-κινημάτων, που τονίζουν οι σύντροφοι από την Κέρκυρα θεωρώντας οτι αυτά οφείλονται εν μέρει στις γεωγραφικές ιδιομορφίες της περιοχής των Ιονίων αλλά κυρίως στην απουσία ενημέρωσης, αποτελούν συνειδητή προσπάθεια φωτογράφησης της συντρόφου που μας εκπροσώπησε, και μάλιστα με τρόπο προσβλητικό και αντισυντροφικό, αφού, αφενός,  ενημέρωση υπήρχε αλλά οι σύντροφοι στην Κέρκυρα ποτέ δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτή και, αφετέρου, η απόφαση διάλυσης του σχήματος τους μας ανακοινώθηκε προ ολίγων ημερών.

Θεωρούμε ότι, όλα αυτά τα ζητήματα χρειάζεται να συζητηθούν ,εντελώς συντροφικά,  στην επερχόμενη πανιόνια συνέλευση στις 9/3 στη Λευκάδα.

Πιστεύουμε ότι, αν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τα σχήματα που πρόκειται να στηρίξει αξιοποιήσουν και ανταποκριθούν στις επιταγές του αντικαπιταλιστικού προγράμματος καθώς και στη δράση συντρόφων και φίλων προς αυτή την κατεύθυνση, θα υπάρχουν και καλύτερα εκλογικά αποτελέσματα.

Τ. Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ζακύνθου