• Τρί, 24/04/2012 - 22:17
Συνέντευξη Νίκου Ταμβακλή στην Ικαριακή Ραδιοφωνία (24/4)

Ο υποψήφιος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Νίκος Ταμβακλής στην Ικαριακή Ραδιοφωνία

1.    Ποιος είναι ο λόγος που σας έκανε να πολιτευτείτε σε αυτές τις εκλογές;
 Ο λόγος της συμμετοχής μου είναι η ίδια η φύση του σχήματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ., συγκροτήθηκε από δυνάμεις και αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής, κομμουνιστικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής Οικολογίας. Στη συγκρότησή της συνέβαλαν μια σειρά πολιτικές οργανώσεις αλλά και εκατοντάδες ανένταχτοι αγωνιστές. Λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά και είναι ανοιχτή σε κάθε συλλογικότητα, αγωνιστή και αγωνίστρια που μοιράζεται αυτές τις αγωνίες και αναζητήσεις. Στηρίζεται στην ενότητα δυνάμεων και αγωνιστών που πρωτοστάτησαν στις μεγάλες μάχες της προηγούμενης περιόδου. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιδιώκει να παρέμβει σε όλα τα μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα της περιόδου και συμμετέχει στις εκλογές, ζητώντας τη στήριξη όλων εκείνων που σήμερα αναζητούν δρόμους αντίστασης, ρήξης και ανατροπής. Η πολιτική και οργανωτική ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πιστεύω ότι μεσοπρόθεσμα θα αποδειχθεί ένας κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη της αντίστασης των λαϊκών στρωμάτων, στη σημερινή, χωρίς ιστορικό προηγούμενο, ολομέτωπη επίθεση που δέχονται από τις δυνάμεις του «μαύρου μετώπου» με τις δραματικές συνέπειες στο επίπεδο της ζωής τους, στις κοινωνικές κατακτήσεις και τα δημοκρατικά τους δικαιώματα. Η πολιτική και οργανωτική ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, περνάει αναγκαστικά και μέσα από τις εκλογικές διαδικασίες, και έτσι οφείλουμε όλοι να συμμετέχουμε ενεργά σε αυτές.

2.    Υπάρχει ελπίδα για την χώρα μας να ξεπεράσει την κρίση και σε τι χρονικό ορίζοντα τοποθετείτε την οικονομική μας ανάκαμψη;
Η χώρα μας εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο της δύνης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, πιασμένη στη μέγγενη μιας παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης και της τοκογλυφίας του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης σε μια μεμονωμένη μικρή χώρα και μέσα στα πλαίσια του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος που κλυδωνίζεται, όπως πλέον ομολογούν έμμεσα ή άμεσα όλοι, επαγγελματίες πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και οικονομολόγοι, δεν φαίνεται να είναι εφικτό με τις συνταγές του ΔΝΤ, της ΕΕ και της τρόϊκα. Αντίθετα τα φαινόμενα της κρίσης φαίνεται να επεκτείνονται και να επιδεινώνονται και σε μια σειρά από μεγαλύτερες και οικονομικά ισχυρότερες χώρες. Το να ξεφύγουμε από την εφιαλτική αυτή μέγγενη σημαίνει να ξεφύγουμε από τη λογική του ίδιου του συστήματος που προτάσσει πάντοτε την κερδοφορία του κεφαλαίου και να προτάξουμε τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το σκοπό αυτό έχει ήδη καταρτίσει ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει την άμεση καταγγελία της ληστρικής δανειακής σύμβασης, τη παύση πληρωμής και διαγραφή του τοκογλυφικού χρέους, την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ και το ευρώ με εθνικοποίησεις των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων κάτω από εργατικό έλεγχο.

3.    Για την εκλογική σας περιφέρεια ποιο είναι το πρώτο πρόβλημα που κατά την γνώμη σας έχει πρώτη προτεραιότητα;
Η ανεργία και η υποαπασχόληση που πλήττει τους εργαζόμενους και εξαθλιώνει τις οικογένειες των λαϊκών στρωμάτων, είναι σήμερα το κυρίαρχο πρόβλημα τόσο στη περιφέρειά μας όσο και πανελλαδικά. Ειδικότερα στα νησιά μας βιώνουμε σήμερα μια σειρά από προβλήματα που επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τη κατάσταση όπως το κλείσιμο και η συρρίκνωση υπηρεσιών του ΕΣΥ και του ΙΚΑ, το κλείσιμο εφοριών που ταλαιπωρεί και επιδεινώνει τη κατάσταση σε αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες, τη δραματική υποβάθμιση των θαλάσσιων και αεροπορικών συγκοινωνιών κλπ.

4.    Η Ικαρία αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων όπως είναι η αποκατάσταση του οδικού δικτύου, η στελέχωση των σχολείων, ο εξοπλισμός του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, η Ακτοπλοϊκή σύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα και η Τουριστική ανάπτυξη, προβλήματα με άμεσο μερίδιο ευθύνης της κεντρικής διοίκησης. Επιγραμματικά θα θέλαμε να μας πείτε αν υπάρχει πεδίο δράσης προς την άμεση επίλυση τόσο ''καυτών'' θεμάτων.
Η επίλυση των άμεσων προβλημάτων μπορεί να περάσει μόνο μέσα από την άμεση κινητοποίηση και διαρκή ενεργοποίηση των πολιτών της Ικαρίας που διακρίνονται άλλωστε για τις μεγαλες αγωνιστικές και δημοκρατικές τους παραδόσεις. Η οργάνωσή τους για να διεκδικήσουν τα αυτονότητα από την κεντρική διοίκηση, η δημιουργία και η ανάπτυξη, όπως καλεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενός αγωνιστικού μετώπου ρήξης και ανατροπής; και η δημιουργία δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης, είναι τα μόνα που μπορούν να διεκδικήσουν λύσεις και να δώσουν απαντήσεις στα άμεσα καθημερινά προβλήματα μέσα στις συνθήκες της οξυνόμενης κρίσης.

5.    Το νεοεφαρμοσθέν πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ''Καλλικράτης'' παρουσιάζει πολλά νομικά και οικονομικά κενά, αφήνοντας τους τοπικούς άρχοντες πολλές φορές με δεμένα τα χέρια. Ποιά είναι η θέση σας ως προς την εύρυθμη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού;
Ο «Καλλικράτης» αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της πολιτικής που έχει σαν πρωτεραιότητα την ενίσχυση της συγκεντροποίησης και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. Από την άλλη μεριά όμως οι άρχοντες και οι θεσμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν υποστεί μεγάλη φθορά και κοινωνική απαξίωση λόγω της ενσωμάτωσής τους στο κυρίαρχο πολιτικό σύσστημα και την επικράτηση της πελατειακής αντίληψης στην άσκηση της πολιτικής τους. Προκειμένου να αναζωογονηθούν και να αποκτήσουν νόημα και ουσιαστικές λειτουργίες θα πρέπει να συνδεθούν με τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες των πολιτών και να επιζητούν με κάθε τρόπο τόσο τη διαρκή και την ενεργητική τους υποστήριξη όσο και το διαρκή δημοκρατικό έλεγχο των πεπραγμένων τους.

 

 

 

Ερωτήσεις από την Ικαριακή Ραδιοφωνία

Γεννήθηκα στη Σάμο το 1948. Το 1972 απεφοίτησα από τη σχολή μηχανολόγων-ηλεκτρολόγων μηχανικών του ΕΜΠ. Από το 1975 εργάσθηκα σαν μηχανικός στη βιομηχανία, σε εργοληπτικές εταιρείες για τη μελέτη και τη κατασκευή διαφόρων έργων υποδομής (αντλιοστάσια, δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, βιολογικοί καθαρισμοί).

Από το 1983 και μέχρι τη συνταξιοδότησή μου το 2010 εργάσθηκα στον ΗΣΑΠ και ασχολήθηκα με τα έργα βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των υποδομών της γραμμής του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και της κατασκευής του μετρό. Το 2000 απέκτησα διδακτορικό τίτλο στη θεωρία των Συστημάτων Ελέγχου και έχω δημοσιεύσει μια σειρά σχετικών ερευνητικών εργασιών.

Σαν φοιτητής πήρα μέρος στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα. Στρατεύθηκα στην αριστερά και προσπάθησα να συμβάλλω στην οργανωτική και θεωρητική της συγκρότηση. Σαν εργαζόμενος αγωνίσθηκα για τη δημιουργία σωματείων εργαζομένων στις εργοληπτικές εταιρείες και στη συνέχεια σωματείου εργαζομένων μισθωτών τεχνικών. Συμμετείχα σε μια σειρά προσπάθειες για την ευρύτερη ανασυγκρότηση της ριζοσπαστικής και επαναστατικής αριστεράς. Το 1989 συμμετείχα στις εκλογές σαν υποψήφιος βουλευτής στο νομό Σάμου με την ΕΑΣ (Εναλλακτική Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση) και με την Αριστερή Πρωτοβουλία.

Το 2007 σαν υποψήφιος βουλευτής στη Θεσσαλονίκη με το σχήμα της ΕΝΑΝΤΙΑ.

Νίκος Ταμβακλής