• Δευ, 30/04/2012 - 19:49
Το λαϊκό μέτωπο ανατροπής και εξουσίας, η αριστερά και οι εκλογές [του Γιώργου Γρόλλιου]

Οι εκλογές της 6ης Μάη είναι κρίσιμες. Η Ελλάδα έχει ήδη μετατραπεί σε ένα ιδιότυπο νεοαποικιοκρατικό πειραματόζωο για την εφαρμογή αντιδραστικών μέτρων προς όφελος του κεφαλαίου, διεθνούς και εγχώριου. Τα κόμματα του μαύρου μετώπου, μαζί με τις ποικίλες εφεδρείες τους, από τη Χρυσή Αυγή μέχρι τη Δημοκρατική Αριστερά, δηλώνουν ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα τηρήσουν τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις. Δηλαδή δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να σφαγιάζουν την εθνική ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία, τις ελευθερίες και τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζόμενων.

Το βασικό ερώτημα αυτών των εκλογών είναι το αν το αποτέλεσμά τους θα δώσει τη δυνατότητα στο μαύρο μέτωπο και στις εφεδρείες του να συνεχίσουν απρόσκοπτα την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, να συρρικνώσουν περισσότερο τη δημοκρατία, να εμπεδώσουν την υποτέλεια στο κεφάλαιο και στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ή αν θα συμβάλει στη συγκρότηση ενός πανίσχυρου λαϊκού μετώπου ανατροπής και εξουσίας.

Με άλλα λόγια, κεντρικό ζητούμενο των εκλογών είναι αν το αποτέλεσμά τους θα συμβάλει στο να συγκροτηθεί ένα λαϊκό μέτωπο ανατροπής και εξουσίας με κοινωνικό πυρήνα τους εργαζόμενους και πολιτικό πυρήνα αριστερές δυνάμεις. Ένα μέτωπο που θα έχει σαφείς πολιτικές κατευθυντήριες προγραμματικές κατευθύνσεις (πρωταρχικά τη διαγραφή του χρέους, τη ριζική αναδιανομή του πλούτου, την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας). Τη συγκρότηση αυτού του μετώπου που θα συνδέει άρρηκτα τις προγραμματικές του κατευθύνσεις με την προοπτική της εξουσίας του λαού δεν προωθεί ούτε η καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στον ευρωπαϊσμό, δηλαδή τη βασική στρατηγική κατεύθυνση του κυρίαρχου κοινωνικοπολιτικού μπλοκ εξουσίας, ούτε η τακτική του ΚΚΕ να μην αναγνωρίζει τη στενή σύνδεση της εθνικής ανεξαρτησίας με τη σοσιαλιστική προοπτική, καθώς και ο αδιέξοδος πολιτικός και κινηματικός του απομονωτισμός. Αντίθετα, παρά τις αδυναμίες της, η ψήφος και η ενεργητική υποστήριξη στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ η οποία έχει συμβάλει πολυποίκιλα και αγωνιστικά στην προοπτική της  συγκρότησης του λαϊκού μετώπου ανατροπής και εξουσίας είναι σήμερα όχι μόνο χρήσιμη, αλλά επιτακτική ανάγκη.   

 

Θεσσαλονίκη, 23/4/2012

 

Γιώργος Γρόλλιος

Αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ.