• Δευ, 30/04/2012 - 23:48
Μαζική η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τη Δευτέρα 30 Απρίλη

Μαζική, μαχητική και με έντονη την παρουσία της νεολαίας ήταν η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Αθήνα την Δευτέρα 30 Απρίλη, στο χώρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Μπροστά από το κεντρικό εκλογικό περίπτερο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στην Πανεπιστημίου, συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από δυο χιλιάδες νέοι, εργαζόμενοι, αγωνιστές του κινήματος και των τοπικών και κλαδικών επιτροπών του Μετώπου από όλη την Αθήνα.

Στις 8.00 μ.μ. στο βήμα ανέβηκε ο Γιώργος Ρούσης, κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης και επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ο πανεπιστημιακός Γιώργος Ρούσης μίλησε για τα πραγματικά διλήμματα των εκλογών. «Το δίλημμα μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί είναι παραπλανητικό, γιατί διαχωρίζει τις πολιτικές δυνάμεις με βάση τη στάση τους απέναντι στα μέτρα της κρίσης, και όχι με βάση τη στάση τους απέναντι στις αιτίες τους», τόνισε. «Η πραγματική διαφοροποίηση είναι η διαφοροποίηση ανάμεσα σε φιλοκαπιταλιστές και αντικαπιταλιστές, και ακόμη ανάμεσα σε εκείνους που τοποθετούνται κατά ή υπέρ της ρήξης με τον ιμπεριαλισμό και τους εκφραστές του». Ζήτησε έξοδο της χώρας τώρα από το ευρώ και την ΕΕ γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά «με τους δυνάστες σου δε διαπραγματεύεσαι». «Με την απαλλαγή μας από τους διεθνείς τοκογλύφους, δηλαδή με την παύση πληρωμών και τη διαγραφή του χρέους, μπορούν να βρεθούν χρήματα», όπως επίσης από «τις κοινωνικοποιήσεις, την επαναφορά του κλεμμένου πλούτου, από τα χέρια των εκμεταλλευτών σε εκείνα των παραγωγών του, τη λαϊκή αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας που μας κατέστρεψε η ΕΕ, από τον εργατικό έλεγχο που σημαίνει φωτιά και τσεκούρι για τα λαμόγια».

Επανέλαβε την πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για κοινή δράση όλης της Αριστεράς, την οποία απέρριψαν για δικούς τους λόγους ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ωστόσο και όσα χωρίζουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ από τια άλλες δυνάμεις της Αριστεράς: «το δικό μας όραμα είναι ο σοσιαλισμός που δεν γνωρίσαμε, ενώ εκείνο του ΚΚΕ είναι ο υπαρκτός σοσιαλισμός και δη οι πιο σκοτεινές μέρες του. Ενώ για μας είναι σαφής ο προσανατολισμός ρήξης απέναντι στους δυνάστες μας όπως η ΕΕ, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τον ανέφικτο εξανθρωπισμό της».

Στο τέλος της ομιλίας του είπε: «Οι υποψήφιοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αρνούμενοι μετά βδελυγμίας τον τίτλο του πολιτικού, παλεύουμε να κατακτήσουμε τον τίτλο του αγωνιστή με τη συμμετοχή μας μετωπικά μαζί με τους άλλους εργαζόμενους σε όλους τους αγώνες του λαού μας, σε όλα τα κινήματά του, κρατώντας ανυποχώρητη στάση ζωής στην καθημερινότητά μας. Απευθυνόμαστε λοιπόν σε σας, με αυτήν μας την ιδιότητα, και σας καλούμε υπερνικώντας μια θρησκευτικού, οπαδικού τύπου αντίληψη περί πολιτικής, υπερνικώντας τη φοβερή δύναμη της συνήθειας, να κάνετε και στην κάλπη ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Με αυτό το μικρό βήμα, θα ενισχύσετε την άμεση έξοδο από τον φαύλο κύκλο στον οποίο μας έχουν οδηγήσει, θα ενισχύσετε τους μεγάλους αγώνες για μια κοινωνία που μοναδικό της θεό δεν θα έχει, όπως τούτη εδώ, το χρήμα και το κέρδος, αλλά τους ανθρώπους και την ευτυχία τους.»

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από αγωνιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συνδικαλιστές, εργαζόμενους, νέους και στελέχη της επαναστατικής αριστεράς.

Ο Αντώνης Σταματόπουλος, πρόεδρος των εργαζομένων του ΜΕΤΡΟ και υποψήφιος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Β΄ Αθήνας, θύμισε στους συγκεντρωμένους την αστυνομική βία που έχουμε όλοι βιώσει στον χώρο των Προπυλαίων, τις συγκρούσεις, μόνο και μόνο γιατί «θέλαμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας» και ότι στους αγώνες των εργαζομένων η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν η μόνη δύναμη που από την αρχή αταλάντευτα στήριξε τις απεργίες διαρκείας.

Η Αλέκα Ζορμπαλά, δικηγόρος και υποψήφια στην Α΄ Αθήνας, τόνισε ότι «η δική μας Ευρώπη είναι η Ευρώπη της διεθνιστικής ενότητας των εργαζομένων, Ευρώπη των πολιτισμών και της αλληλεγγύης».

Ο Χρήστος Μπίστης, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, υποψήφιος στην Β΄ Αθήνας θύμισε ότι: «Εμείς τιμούμε τον Γοργοπόταμο και την Αλαμάνα, τα οράματα του λαού για μια λαοκρατούμενη-σοσιαλιστική Ελλάδα, αποδοκιμάζουμε τις ιδέες που οδήγησαν στη Βάρκιζα και στην υποταγή, υποκλινόμαστε μπροστά στους αγώνες του Δημοκρατικού Στρατού, στην πάλη για δημοκρατικές ελευθερίες, ψωμί κι δικαιώματα, κρατάμε ζωντανή τη μνήμη της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου».

Ο Παντελής Αυθίνος, γραμματέας του Σωματείου εργαζομένων ΗΔΙΚΑ και υποψήφιος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Β΄ Αθήνας θύμισε την 5η Μάη του 2010 και τα μεγάλα κινήματα στα οποία ήταν παρούσα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και υποψήφιος στην Α΄ Αθήνας, μίλησε για τους μεγάλους αγώνες που έχουμε μπροστά μας, για τη μαχητική στάση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε κάθε μέτωπο, σε κάθε απεργία, κινητοποίηση, κατάληψη, από τους εργασιακούς χώρους ως τους αγώνες ενάντια στον φασισμό.

Η Μαριάννα Τσίχλη, ασκούμενη δικηγόρος και υποψήφια στην Β΄ Αθήνας, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης που βιώνουμε.

Ο Δημήτρης Δεσύλλας, πρώην ευρωβουλευτής και υποψήφιος στην Α΄ Αθήνας, μίλησε για την αριστερά που χρειάζεται το κίνημα για να είναι νικηφόρο.

Η Μαρία Ζευγώλη, εκπαιδευτικός και υποψήφια στην Α΄ Αθήνας, σημείωσε ότι ψηφίζουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ «για να ανοίξει ο δρόμος από την επόμενη μέρα για τη συγκρότηση την επόμενη μέρα ενός ευρύτερου μετώπου πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, αντίπαλου δέους στην αστική ηγεμονία».

Τέλος, ο Χρήστος Τουλιάτος, εργαζόμενος στο χώρο του βιβλίου και υποψήφιος στη Β΄ Αθήνας, μιλώντας για τη φυσιογνωμία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τόνισε: «είμαστε οι γιατροί που δεν παίρνουν φακελάκι, οι εκπαιδευτικοί που πασχίζουν για το δημόσιο σχολείο, οι δικηγόροι που στέκουν δίπλα στον άνθρωπο που του παίρνει η Τράπεζα το σπίτι, οι αγωβιστές των κινημάτων για το περιβάλλον και τους ελεύθερους χώρους».

Τα συνθήματα διέκοπταν συχνά τους ομιλητές και η ατμόσφαιρα έγινε πολλές φορές μαχητική, δείχνοντας ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπαίνει στην τελική ευθεία με αισιοδοξία, αποφασιστικότητα και ελπίδα. «Με την Αριστερά της Ανατροπής», «εμπρός λαέ, έξω απ’ την Ε.Ε.», «Ανυπακοή-ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζική», «το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι η επανάσταση και ο κομμουνισμός» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

 

Η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ την Τρίτη 1 Μάη στις 5 μμ.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την κεντρική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έγινε στην Αθήνα, τη Δευτέρα 30 Απρίλη

 

 

Γιώργος Ρούσσης

Αντώνης Σταματόπουλος

Δημήτρης Δεσύλλας

Παντελής Αυθίνος