• Δευ, 22/12/2014 - 20:42
Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης: Κάτω τα χέρια από τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ! Η τρομοκρατία ΕΚΘ-ΓΣΕΕ-εργοδοσίας δεν θα περάσει

Η ηγεσία του σωματείου εργαζομένων της ΕΛΒΟ που πρόσκειται στις κυβερνητικές ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ έστειλε στις 19/12/14 εξώδικο στην αγωνιστική παράταξη «Πρωτοβουλία για την Ενότητα εργαζομένων ΕΛΒΟ» και τους εκπροσώπους της στο ΔΣ, επειδή άσκησαν κριτική για την άθλια συνδικαλιστική τους στάση,  απαιτώντας «να ανακαλέσουν και να διαψεύσουν εγγράφως τους ψευδείς, συκοφαντικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς», όπως αναφέρουν, δίνοντας εκβιαστικά περιθώριο 3 ημερών στους εργαζόμενους για να μην κινηθούν νομικά.

Το εξώδικο υπογράφουν και οι πρόεδροι του ΕΚΘ και της ΓΣΕΕ Τσαραμπουλίδης και Παναγόπουλος, που τολμούν να απειλούν με διώξεις την ίδια στιγμή που δεν έχουν ενοχλήσει κανένα αφεντικό ή υπουργό. Βασιλοκότεροι του βασιλέως, κάνουν επίθεση σε συνδικαλιστές μόνο και μόνο γιατί έχουν άποψη, με μέσα που επίσημα η κυβέρνηση και η εργοδοσία δεν τόλμησαν να χρησιμοποιήσουν. Βάζουν πλάτες στην κυβέρνηση που με τον αντισυνδικαλιστικό νόμο θέλει να εξουδετερώσει τα πρωτοβάθμια σωματεία επειδή μπορούν να επηρεαστούν από τη συμμετοχή των εργαζόμενων.

Αυτή την πρωτοφάνή αντίδραση προκάλεσε προκήρυξη της παράταξης πριν την πανελλαδική απεργία στις 27/11 που ανέφερε αυτό που αισθάνονταν ο κάθε αγωνιστής εργαζόμενος: «Για μια ακόμη φορά η Συνδικαλιστική εργατοπατερία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους σε απεργία εθιμοτυπικού χαρακτήρα. Κάθε χρόνο την παραμονή της ψήφισης του προϋπολογισμού με απεργία «τουφεκιά στον αέρα» προσπαθούν να δικαιολογήσουν την ύπαρξη τους και να διαιωνίσουν τα προνόμια τους κοροϊδεύοντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους της χώρας. Στο ίδιο μήκος κύματος και η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου που ψελλίζει ευχές για την αλλαγή πολιτικής, χωρίς να ζητάει την άμεση πτώση της αντιλαϊκής συγκυβέρνησης».

Το κείμενο αυτό μοιράστηκε στους εργαζόμενους του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης, το οποίο από τις αρχές του 2014 έχει μπει σε διαδικασία εκκαθάρισης  και οδηγείται σε λουκέτο με τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ να προσπαθούν να κατευνάσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων. Καταψήφισαν την πρόταση κατάληψης του εργοστασίου, διέλυσαν γενικές συνελεύσεις για να διατηρήσουν τους χειρισμούς συνδιαλλαγής μέσω του Δ.Σ, αγνοούν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που καλούν και υλοποιούν εργαζόμενοι, ενώ την ίδια στιγμή επιλέγουν να συναντηθούν με υπουργούς, βουλευτές ακόμα και με εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής!

Η χυδαιότητα του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού της πλειοψηφίας του ΔΣ του σωματείου και η πρωτοφανής στήριξη της από την ηγεσία ΕΚΘ και ΓΣΕΕ ξεπέρασε κάθε όριο. Ενώ η ΕΛΒΟ διαλύεται επιλέγουν να στραφούν ενάντια στην στοιχειώδη συνδικαλιστική ελευθερία έκφρασης πολιτικής γνώμης. Η αγωνιστική παράταξη της ΕΛΒΟ περιέγραψε με μάλλον κομψό τρόπο όσα η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων εκφράζει καθημερινά στους χώρους δουλειάς, στις πλατείες και στους δρόμους των διαδηλώσεων. Ενδεχομένως η συνδικαλιστική γραφειοκρατία να μην το αντιλαμβάνεται αυτό, καθώς απουσιάζει από κάθε αγώνα και αποφεύγει να κατεβεί στους χώρους δουλειάς, αλλά είναι προκλητικό να απειλούν με μηνύσεις και οικονομική εξόντωση εργαζόμενους που παλεύουν ενάντια στο κλείσιμο ενός ακόμα εργοστασίου στην Θεσσαλονίκη.

Οι ευθύνες τους είναι βαρύτατες όχι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά και συνολικά για την διάλυση του εργατικού κινήματος ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, με τα ποσοστά συνδικαλιστικής κάλυψης σε μονοψήφια νούμερα, για την στήριξη των κυβερνήσεων του εργασιακού μεσαίωνα, για την διάσπαση των εργαζομένων σε ελαστικούς, μερικούς, ενοικιαζόμενους κτλ.

Γι' αυτό φοβούνται το αγωνιστικό παράδειγμα εργαζομένων της ΕΛΒΟ που επιλέγουν το δρόμο του συλλογικού αγώνα και της αμφισβήτησης της εργοδοτικής, κυβερνητικής συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης στηρίζει τους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ και καλεί σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη το ταξικό εργατικό κίνημα στον αγώνα για να μην κλείσει το εργοστάσιο.

·         Κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων ενάντια στο κλείσιμο της ΕΛΒΟ

·         Να μπουν στο περιθώριο των σωματείων τα φερέφωνα της κυβέρνησης και των εργοδοτών

·         Ο αγώνας στα χέρια των εργατών ενάντια στα παζάρια των γραφειοκρατών!