• Δευ, 12/01/2015 - 00:27
Παρουσίαση ψηφοδελτίου στην Πρέβεζα, 11/1
ΜΑΡΣ για την... ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του Ν. Πρέβεζας (photo)
 

Το ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Μετωπική Αριστερή Συμπόρευση (ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ), παρουσιάστηκε στο Εργατικό Κέντρο της Πρέβεζας, το βράδυ της Κυριακής, από τα μέλη της τοπικής επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Βαγγέλη Νάνο και Ταξιάρχη Κωστόγιαννη.

Υποψήφιοι βουλευτές στο Νομό μας θα είναι οι Στέργιος Ηλίας, Βαγγέλης Νάνος, Μαρία Νάστα και Κωνσταντίνα Σωτηριάδη (δείτε ΕΔΩ, αναλυτικά τα βιογραφικά τους).

IMG 1551

Αρχικά το λόγο έλαβε, ο Βαγγέλης Νάνος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: "Εκ μέρους της τοπικής επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πρέβεζας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία μέσα σε αυτό το κλίμα τρομοκρατίας της ενημέρωσης, κυρίως του Κέντρου, αλλά και των στημένων δημοσκοπήσεων, που διαμορφώνουν συνειδήσεις και εκλογικά σώματα, ανταποκρίνονται στην αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών της Πρέβεζας, μπροστά στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαίρεται που έπεσε η λαομίσητη κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά δε χαίρεται με τον τρόπο που έπεσε. Θα ήταν χιλιάδες φορές προτιμότερο να πέσει από τη λαϊκή οργή, με κινητοποιήσεις και χιλιάδες λαού στους δρόμους. Γιατί έτσι ο λαός θα αποκτούσε αυτοπεποίθηση και θα γινόταν ''καυτό'' το έδαφος κάτω από τα πόδια κάθε επόμενου επίδοξου διαχειριστή.

Προωθείται μία ποικιλία επιλογών προσαρμογής, συνδιαχείρισης και υποταγής, μέσω αμφίπλευρων συμμαχιών με το Ποτάμι των εργολάβων, το αμερικανοκίνητο ΚΙΔΗΣΟ του Παπανδρέου στο ρόλο του μεσάζοντα, με ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ ή τμήμα του για ένα πολύχρωμο συνασπισμό εξουσίας, που προαναγγέλλει ήδη και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με πλήρη ενσωμάτωση του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό ρόλο συνέχειας του κράτους, εντός του πλαισίου της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, των αγορών και της καπιταλιστικής κερδοφορίας, μέσα στο οποίο δε μπορεί να εφαρμοστεί αριστερή πολιτική.

Το πρόγραμμά του είναι η ελεγχόμενη φτώχεια για την πλειοψηφία και η ελεημοσύνη για τους φτωχούς, χωρίς καμία αμφισβήτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και ταυτόχρονα η προσπάθεια περιθωριοποίησης της μαχόμενης, επαναστατικής, αντικαπιταλιστικής αριστεράς».

Στη συνέχεια κατέθεσε την πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ:

«Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανταποκρινόμενη στις νεολαιϊστικες και λαϊκές ανάγκες και ελπίδες για τους αγώνες της επόμενης ημέρας, προβάλλει και προωθεί ένα συνολικό και συνεκτικό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης με βασικούς πολιτικούς στόχους:

Αντεπίθεση του εργατικού λαϊκού κινήματος και την κλιμάκωση του πολιτικού αγώνα της εργατικής τάξης και του λαού, για δουλειά-ψωμί-παιδεία-ελευθερία.

Για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική του μαύρου μετώπου Κεφαλαίου - ΕΕ – ΔΝΤ

Για να ξηλωθούν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα και οι αστικές αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις της τελευταίας πενταετίας

Ανατροπή της σχέσης μισθών-κερδών υπέρ των μισθών. Μείωση του ποσοστού εκμετάλλευσης με ενίσχυση του μεριδίου του κοινωνικού πλούτου προς όφελος αυτών που τον παράγουν.

 

Διεκδικούμε άμεσα:

 

Μέτρα για τους ανέργους και τη μάστιγα της ανεργίας:

Προσλήψεις στις δημόσιες υπηρεσίες για να καλυφθούν οι κοινωνικές ανάγκες που καταρρέουν. Μείωση των ωρών δουλειάς (με πρώτο βήμα το 35ωρο, 5νθήμερο, επτάωρο) και των χρόνων συνταξιοδότησης.

Άμεση εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση όλων των επιχειρήσεων που έχουν εγκαταλείψει οι ιδιοκτήτες τους και επαναλειτουργία με εργατικό έλεγχο. Μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για τις κοινωνικές λαϊκές ανάγκες, ενάντια στο σύμφωνο σταθερότητας και τις επιλογές τρόικας-κυβέρνησης.

Επίδομα ανεργίας για την κάλυψη της αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανέργων, με πρώτο βήμα τον διπλασιασμό του επιδόματος ανεργίας και γενίκευσή του σε όλους τους ανέργους χωρίς περιορισμούς. Διαγραφή των χρεών τους σε τράπεζες, εφορία, δημόσιο. Εξασφάλιση πλήρους, δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών (ηλεκτρικό, νερό, θέρμανση, συγκοινωνίες).

Συνολική υπεράσπιση της ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για την επιβίωση και τις ανάγκες τους, ενάντια σε κάθε είδους οικονομική βία σε βάρος κάθε εργαζόμενου. Ενάντια στους πλειστηριασμούς, τις κατασχέσεις, τις διακοπές ρεύματος και νερού, την τοκογλυφία, τον μαυραγοριτισμό, τα ενεχυροδανειστήρια. Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.

Κανένας άνθρωπος πεινασμένος και χωρίς στέγη, άμεση κάλυψη των αναγκών από το κράτος και τους δήμους.

Αυξήσεις στους μισθούς που θα καλύπτουν τις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής. Ανατροπή των περικοπών που έγιναν στους μισθούς από το 2009.

Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας που θα κατοχυρώνουν τα παραπάνω, δικαίωμα στη συλλογική διεκδίκηση των εργαζομένων.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στην ευέλικτη εργασία, ενάντια σε όλες τις μορφές ελαστικής απασχόλησης, την εντατικοποίηση, το σφετερισμό των δικαιωμάτων και την καθήλωση του ρόλου της ζωντανής εργασίας από το κεφάλαιο.

Δημοκρατία στους χώρους δουλειάς, ενάντια στον εργοδοτικό δεσποτισμό και την απόλυτη εξουσία του κεφαλαίου πάνω στην εργασία με ορίζοντα την εξάλειψη κάθε αποξενωτικής και αλλοτριωτικής μορφής εργασίας, την κατάργηση της ίδιας της μισθωτής δουλειάς, της εργατικής δύναμης σαν εμπόρευμα.

- Παλεύουμε ενάντια στην βαριά φοροεπιδρομή των λαϊκών στρωμάτων. Για τη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, την μείωση των συντελεστών φορολογίας στην εργατική, τάξη τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Αφορολόγητο όριο στο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Δραστική μείωση της έμμεσης φορολογίας, και κατάργησή της για τα είδη πρώτης ανάγκης. Βαριά φορολογία του κεφαλαίου, των εφοπλιστών και της εκκλησίας. Κατάργηση των off-shore εταιρειών και των φορολογικών παράδεισων. Φορολόγηση του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.

Δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους.

Δημόσια δωρεάν υγεία και περίθαλψη για όλους.

Για μια «άνοιξη» των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού.

Μονομερής κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και όλων των εφαρμοστικών νόμων που τις συνοδεύουν.

Μη αναγνώριση, παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους.

Εθνικοποίηση όλων των Τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας,

Αντικαπιταλιστική διεθνιστική αποδέσμευση από το ευρώ και την ΕΕ.

Κλείσιμο των βάσεων, έξοδος από το ΝΑΤΟ και από όλους τους υπερεθνικούς καπιταλιστικούς οργανισμούς (ΔΝΤ, ΠΟΕ, ΟΟΣΑ). Διάλυση του επικίνδυνου άξονα Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου. Καμιά συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές εκστρατείες και πολέμους.

Το πρόγραμμα αυτό στο σύνολο του μπορεί να εφαρμοστεί μόνο αν ο ίδιος ο λαός πάρει τη ζωή του συνολικά στα δικά του χέρια: Δηλαδή μόνο αν η εργατική τάξη ανυψωθεί σε τάξη για τον εαυτό της και μαζί με τα φτωχά μεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού πραγματοποιήσει αυτό που τρομάζει τους αστούς,την αντικαπιταλιστική επανάσταση και την εργατική εξουσία.

Η έμπρακτη προώθηση και επιβολή του αντικαπιταλιστικού προγράμματος:

Απαιτεί τη δύναμη του εργατικού - λαϊκού κινήματος και του πανεργατικού - παλλαϊκού ξεσηκωμού.

Απαιτεί ένα ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό και λαϊκό κίνημα. Προϋποθέτει και συνεπάγεται την κοινή δράση, μέσα σ΄ αυτό, των μαχόμενων δυνάμεων της Αριστεράς. Και πάνω από όλα ένα ευρύ, μαζικό αντικαπιταλιστικό μέτωπο και μια σύγχρονη επαναστατική Αριστερά. Αριστερά, εργατική, μαζική, βαθιά δημοκρατική, επαναστατική. Αριστερά που έχει επίγνωση των δυνατοτήτων της εποχής αλλά και γνώση της κρισιμότητας των στιγμών που κρύβουν η κρίση και η βάρβαρη αστική πολιτική που τη συνοδεύει. Γι αυτό και ως σταθερή πολιτική έχει τη συγκέντρωση ανάλογων ισχυρών δυνάμεων από το χώρο της εργασίας και του πνεύματος που να μπορούν, άμεσα αλλά και με προοπτική, να αναμετρηθούν νικηφόρα με την υπεραντιδραστική αστική επίθεση πριν αυτή οδηγήσει τη χώρα σε ένα νέο Μεσαίωνα. Αριστερά που να διαχωρίζεται επομένως από την ενσωμάτωση στο αστικό σύστημα εξουσίας και την κυβερνητική διαχείριση μέσα στο πλαίσιο ΕΕ - ΔΝΤ - ΝΑΤΟ όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αριστερά που διαχωρίζεται και από τη λογική του ΚΚΕ, το οποίο αρνείται να χαράξει μετωπική πολιτική στη εποχή ακριβώς που αυτή είναι αναγκαία με αποτέλεσμα να ξεκόβει αντί να συνδέει την τακτική από την στρατηγική. Αρνείται το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα ανατροπής και την κοινή δράση της μαχόμενης Αριστεράς με αποτέλεσμα να χωρίζει αντί να ενώνει, να καθηλώνει αντί να εμπνέει.

Να συγκροτήσουμε την Αριστερά που δεν κρύβει το σκοπό της: Τη σταθερή επιδίωξη μιας ιστορικά πρωτόγνωρα δημοκρατικής κοινωνίας ως η κοινωνία της δυνητικής ευτυχίας του ανθρώπου: Αυτή της εργατικής δημοκρατίας, του κομμουνισμού του 21ου αιώνα. Η κοινωνία αυτή στο νέο αιώνα του διάχυτου φόβου και της αναγεννώμενης ελπίδας μπορεί να έρθει με την αντικαπιταλιστική επανάσταση - δημιούργημα του ίδιου του μαχόμενου Λαού!

Ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλούμε όχι απλά και μόνο να ενισχύσουν, αλλά ισότιμα και δημοκρατικά να συνδιαμορφώσουμε την μετωπική αντικαπιταλιστική Αριστερά του 21ου αιώνα.

Την Αριστερά που απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας, η ίδια η εποχή μας των μεγάλων κινδύνων και εκρηκτικών δυνατοτήτων. Την Αριστερά, που θα συμβάλλει σε μια εργατική-λαϊκή αριστερή αντιπολίτευση αρχών σε περίπτωση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αντιπολίτευση λαϊκών απαιτήσεων και διεκδικήσεων με βάση το αναγκαίο αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα και το πολιτικό πλαίσιο συνεργασίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Μετωπικής Αριστερής Συμπόρευσης».

Εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Νάνος πως στα ψηφοδέλτια μετέχουν μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της Αριστερής Μετωπικής Συμπόρευσης, μέλη του Συλλόγου «Γιάννης Κορδάτος», μέλη της Παρέμβασης (διαγραμμένοι της ΚΟΕ), άτομα από το Σχέδιο Β (του Αλαβάνου), καθώς και Ανένταχτοι (Ρούσης, Μαυρουδέας κ.α.) και πρόσθεσε:

«Η ψήφος των εργαζομένων και της νεολαίας στους ενωτικούς συνδυασμούς της ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Μετωπική Αριστερή Συμπόρευση είναι πολλαπλά ωφέλιμη:

Εκφράζει την πιο βαθιά πολιτική καταδίκη της πολιτικής της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΕΕ – ΔΝΤ.

Επιστρέφει την άλλη μέρα κιόλας στους εργάτες, στους βιοπαλαιστές, στη νεολαία ως ενίσχυση αγώνων στα χέρια των ίδιων των αγωνιζόμενων (αιτήματα, συντονισμός, έναρξη, λήξη).

Ενισχύει την αυτοπεποίθηση για τη οργάνωση των καθημερινών αγώνων άμεσης στόχευσης και βαθύτερης προοπτικής για να βγει η χώρα από την παρακμή και τη σήψη που την τραβά ο αστικός πολιτικός κόσμος, από τη δίνη των κρίσεων που ξεσπούν κατά καιρούς στον καπιταλιστικό κόσμο της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.

Υπηρετεί την υπόθεση της ενότητας δράσης όλων των μαχόμενων δυνάμεων της Αριστεράς.

Είναι ένα μεγάλο «ΝΑΙ» στη δημιουργία -καθώς ενισχύει πολιτικά την ενεργητική συμμετοχή και συμβολή στη συγκρότηση της Αριστεράς του 21ου αιώνα-, της μετωπικής Αριστεράς της ανατροπής, της ελπίδας, της νίκης, της απελευθερωτικής κομμουνιστικής προοπτικής.

Είναι ψήφος απαίτησης και υπόσχεσης πως θα πάρουμε πίσω ότι μας έκλεψαν, πως θα διεκδικήσουμε συλλογικά ότι μας ανήκει!

Είναι, με λίγα λόγια, Ψήφος για μια άλλη πολιτική, τη δικιά μας, την εργατική πολιτική,

σε αυτή την εποχή του αμύθητου πλούτου και της καταθλιπτικής φτώχειας, των πρωτόγνωρων κινδύνων και των εκπληκτικών δυνατοτήτων»!

IMG 1553

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο Ταξιάρχης Κωστόγιαννης, ο οποίος κατέδειξε τη σοβαρότατη διαφωνία με το ΣΥΡΙΖΑ και με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να διαχειριστούν την κρίση, για το θέμα της ΕΕ και μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Η ΕΕ για εμάς ήταν, είναι και θα είναι μηχανισμός του κεφαλαίου και των πολυεθνικών, με στόχο τη στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων στην Ευρώπη. Ακριβέστερα δεν είναι ένας απλός μηχανισμός του κεφαλαίου, αλλά είναι το στρατηγείο που εποπτεύει τα συμφέροντα του κεφαλαίου με μέτρα υπερεκμετάλλευσης της εργασίας».

Έφερε ως παράδειγμα τους απολυμένους των διοδίων και τις συμβάσεις «πείνας» των νεοπροσληφθέντων, ενώ καταφέρθηκε κατά του ευρώ για την τεράστια αύξηση των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

«Η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι όχι μόνο τώρα ότι δε μιλάει καθαρά. Προσπαθεί να ψελλίσει και να μιλήσει ενάντια στη διαγραφή του χρέους. Έχει υπογράψει από παλιά και έχει συμφωνήσει σε όλες αυτές τις συνθήκες. Με απλές κουβέντες, όταν μας λένε πως χρωστάμε στους δανειστές, εμείς λέμε πως μας... δουλεύουν, καθώς είναι από τα κλεμμένα με τοκογλυφικούς μηχανισμούς, ενώ τα χρήματα που έχουμε πάρει δίνονται για ενισχύσεις τραπεζών», είπε ο κ. Κωστόγιαννης και έκανε μία εμπεριστατωμένη ανάλυση για το ζήτημα της ελληνικής ζάχαρης, της Κυανής Ακτής και της ΔΩΔΩΝΗ, την ώρα που χαρακτήρισε γελοία για την περιοχή έργα τύπου... Αλιευτικού Καταφυγίου.

Ανέλυσε επίσης το νέο ΕΣΠΑ, τονίζοντας πως δεν κατευθύνεται στις λαϊκές ανάγκες, ενώ πρόσθεσε για την ΕΕ πως έχει ρατσιστική πολιτική, ανοίγει το δρόμο στο φασισμό (από την Λεπέν μέχρι την Ουκρανία, οι πολιτικές της ευνοούν τους φασίστες), καταργεί κάθε έννοια δημοκρατίας, και λαϊκής κυριαρχίας και καταστρέφει τη φύση και το περιβάλλον.

«Το δικό μας όραμα, ο δικός του εφιάλτης», ανέφερε καταλήγοντας ο Ταξιάρχης Κωστόγιαννης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις που έγιναν από τους εκπροσώπους του Τύπου, ο κ. Νάνος τόνισε πως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δε θα δείξει καμία ανοχή στο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, ενώ απέρριψε της κατηγορίες περί «πολιτικού καιροσκοπισμού» για τη μετωπική συμπόρευση με διάφορες δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.

 

Αναδημοσίευση από το atpreveza.gr