• Τρί, 13/01/2015 - 21:20
Συνέντευξη παρουσίασης του προγράμματος και των ψηφοδελτίων του συνδυασμού ΑΝΤΑΡΣΥΑ & ΜΑΡΣ (φωτο, βιντεο)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνέντευξη τύπου του συνδυασμού ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ για την παρουσίαση του προγράμματος και των ψηφοδελτίων.

Ο Άγγελος Χάγιος, υποψήφιος βουλευτής Α Αθήνας, τόνισε τα βασικά σημεία του προγράμματος του συνδυασμού και την επικαιρότητά τους: τη μονομερή κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, την διαγραφή του χρέους, την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ, την εθνικοποίηση των τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων ως προϋπόθεση για να πάρει πίσω ο λαός αυτά που του ανήκουν. Μίλησε επίσης για τη σημασία της συνεργασίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Μετωπικής Αριστερής Συμπόρευσης (ΜΑΡΣ). Επίσης, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα άμεσα προβλήματα του λαού, στο βαθμό που αποδέχεται πλήρως το πλαίσιο της ΕΕ και της ευρωζώνης. «Για μας δεν θα υπάρξει περίοδο χάριτος ούτε μίας μέρας, γιατί πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα του εργαζόμενου λαού, όπως και τα ζητήματα δημοκρατίας», κατέληξε.

Ο Στάθης Χατζόπουλος, υποψήφιος βουλευτής Β Αθήνας, μίλησε για «συμπόρευση για μια αριστερά που δεν θα κινείται σημειωτόν, αλλά θα δίνει μια δυναμική απάντηση στα προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού, ανεργίας, κατασχέσεων» και ότι έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η συνεργασία ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΜΑΡΣ δεν είναι μια εκλογική συνεργασία αλλά μια πολιτική συνεργασία που θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές. Μίλησε για τον ανεπαρκή διαχωρισμό μνημονιακών και αντιμνημονιακών δυνάμεων, θυμίζοντας ότι οι πρώτες εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και της ΕΕ, ενώ οι δεύτερες αποδέχονται τη γενική πολιτική του πλαισίου της ΕΕ, με συνέπεια οι λύσεις που προτείνουν να μην είναι αποτελεσματικές για τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί. 

Ο Πάνος Γκαργκάνας, υποψήφιος βουλευτής Β Αθήνας θύμισε τους αγώνες των εργαζομένων που οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και τόνισε ότι για να δικαιωθούν οι αγώνες αυτοί δεν αρκεί η κυβερνητική αλλαγή, αλλά «να πάρει η ανατροπή τις μεγαλύτερες διαστάσεις, για να πάρει πίσω ο λαός όλα όσα του έχουν στερήσει αυτά τα χρόνια». «Στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ είναι ο Φορτσάκης, ο πρύτανης των ΜΑΤ, ενώ στα δικά μας ψηφοδέλτια είναι οι αγωνιζόμενοι νέοι, φοιτητές, άνεργοι». Αναφέρθηκε επίσης στην υποκρισία της συμμετοχής των βομβαρδιστών ηγετών της ΕΕ στις διαδηλώσεις στο Παρίσι, μαζί και του Α. Σαμαρά, όπου δήθεν παρίσταναν τους υπέρμαχους της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Ο Παναγιώτης Σωτήρης, υποψήφιος βουλευτής Β Αθήνας, τόνισε ότι «το δίλημμα δεν είναι Σαμαράς ή Τσίπρας αλλά ρήξη ή μη ρήξη με το χρέος, την ΕΕ και το κεφάλαιο». Θύμισε ότι η ψήφος στα ψηφοδέλτια ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ όχι μόνο δεν είναι χαμένη ψήφος, όπως κάποιοι ισχυρίζονται επιστρέφοντας στις πιο καθεστωτικές λογικές με τις οποίες κάποτε πολεμούσαν την αριστερά, αλλά είναι  μόνη κερδισμένη ψήφος αφού οδηγεί σε μια «αριστερά της νίκης, της ανατροπής και της πραγματικής ελπίδας».

Στα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ μετέχουν αγωνιστές και αγωνίστριες, εργαζόμενοι-εργαζόμενες μέλη των διοικητικών συμβουλίων συνδικαλιστικών σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αγωνιστές της ελεύθερης ΕΡΤ, της Χαλυβουργίας, του ΜΕΤΡΟ, εργαζόμενοι από τους χώρους της επισφάλειας, ενεργοί άνεργοι, αγωνιστές του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος, μέλη των συνδικαλιστικών οργάνων των μηχανικών, των γιατρών, των δικηγόρων, αγωνιστές για την υπεράσπιση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, αγωνιστές από το χώρο της διανόησης, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, εκδότες περιοδικών (Ένεκεν, Σύγχρονη Εκπαίδευση), μέλη του μαχόμενου νεολαιίστικού κινήματος και των συντονιστικών καταλήψεων φοιτητών και μαθητών, αγωνιστές του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος, αγωνιστές από το χώρο της αυτοδιοίκησης και της κοινωνικής αλληλεγγύης, αγωνιστές των περιβαλλοντικών κινημάτων (ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, ενάντια στα ΧΥΤΑ, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης).

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Εργαζόμενοι ενεργοί στο συνδικαλιστικό κίνημα: Διονύσης Βάσσης, εκπαιδευτικός σε διαθεσιμότητα, Χάρης Μανώλης, απολυμένος απεργός χαλυβουργός, Δημήτρης Τσίτκανος (εργάτης μετάλλου), Συλαϊδής Βασίλης (μέλος ΔΣ σωματείου Ιντρακόμ), Δραγάνης Μάκης (εργάτης βιομηχανίας ξυλείας), Βλαχάκης Κώστας (βιομηχανικός εργάτης), Μπολοβίνα Μαρία (μέλος Σωματείου Βάσης Εργαζομένων  ΜΚΟ), Χαραλαμπάκη Αγγελική (ιδιωτική υπάλληλος), Αγωγιάτης Κώστας (οικοδόμος), Συνδρεβέλη Βούλα (ΔΣ Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων), Αργύρης Χρήστος (γιατρός, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ), Θανάσης Διαβολάκης (ΟΙΕΛΕ), Αργυροκαστρίτης Δημήτρης (λιθογράφος), Κούτρας Γιάννης, Χατζάρας Νίκος (μέλος ΔΣ σωματείου εργαζομένων «Βοήθεια στο σπίτι» Κ. Μακεδονίας), Γιώργος Παυλόπουλος (συνδικαλιστής τραπεζικός υπάλληλος), Σπύρος Κοντομάρης (συνδικαλιστής στο Φυσικό Αέριο), Σύλβια Κοιλάκου (ΣΜΤ), Παναγιώτης Σωτήρης (τέως μελος της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ), Σπύρος Δρίτσας (συνδικαλιστής γιατρός), Σταύρος Μανίκας (εργαζόμενος ΕΘΕΛ), Κουτζουράδης Γιάννης (συνδικαλιστή στην ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ).

Αγρότες: Ζήκος Νικόλαος, Παπακανάκης Νικόλαος

Στελέχη του αριστερού κινήματος: Άγγελος Χάγιος, Χρήστος Μπίστης, Πάνος Γκαργκάνας, Γιάννης Σηφακάκης, Νίκος Γαλάνης, Αθηνάς Μος-Σήψα, Γιάννης Φελέκης, Χρήστος Τουλιάτος

Αγωνιστές/στριες του εργατικού, εκπαιδευτικού, γυναικείου, περιβαλλοντικού και αυτοδιοικητικού κινήματος

Θόδωρος Βουρεκάς, Στέφανος Πράσσος, Τάσος Σταυρόπουλος, Χρήστος Καραγιαννάκης, Βούλα Τάκη, Λάζαρος Θερμογιάννης, Σταμνίτσας Σπύρος, Τριανταφυλλίδης Φώτης

Πέτρος Κωνσταντίνου (δημοτικός σύμβουλος Αθήνας), Ντούρος Στάθης (περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας), Ζούμπος Βασίλης (περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας), Κάτσαρης Παναγιώτης (περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου), Δημήτρης Δεσύλλας (περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας), Ρίζος Σεραφείμ (δάσκαλος, δημοτικός σύμβουλος Χανίων)

Μανώλης Καμπούρης, αγωνιστής στη Ν. Φιλαδέλφεια

Χρύσα Αντωναροπούλου, επιτροπή αγώνα ενάντια στο ΧΥΤΑ Φυλής

Μαχόμενοι  επιστήμονες: Νίκος Στραβελάκης, Δημήτρης Ζιαζιάς, Θωμάς Παπακωνσταντίνου, Λέανδρος Μπόλαρης, Άκης Παλαιολόγος

Ακαδημαϊκοί: Σταύρος Μαυρουδέας, Σπύρος Μαρκέτος

Δημοσιογράφοι: Λεωνίδας Βατικιώτης, Ματίνα Παπαχριστούδη, Γιώργος Ματθαίου, Βερδέ Λενα, Πομώνης Πέτρος (ΕΡΑ Ζακύνθου), Νίκος Μανάβης

Καλλιτέχνες: Πίττα Τατιάνα, Βασίλης Μυρσινιάς,

Αντιφασιστικό κίνημα: Κυρίτσης Φίλιππος, Καραγιαννάκου Γιούλη, Αργύρη Νίκη

Κίνημα για την υπεράσπιση των δημοκρατικά δικαιωμάτων και ελευθεριών: Δημήτρης Σαραφιανός, Στάθης Χατζόπουλος, Γιώργος Παριανός, Αλέκα Ζορμπαλά, Μαριάννα Τσίχλη, Κώστας Παπαδάκης

Από τη μειονότητα της Θράκης ο δάσκαλος Μηλιαζήμ Τζεμαλή