• Πέμ, 22/01/2015 - 20:10
Νέοι και νέες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ: για τις εκλογές και την αντικαπιταλιστική Αριστερά

Το inagreece συνομίλησε με νέες και νέους που σε αυτές τις εκλογές πολιτεύονται από τα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΜΑΡΣ. Σε αυτή την πολιτική συγκυρία όπου θα μπορούσε να κριθεί το μέλλον της Αριστεράς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, η αντικαπιταλιστική Αριστερά αντιλαμβάνεται ως αδιέξοδη την όποια απόπειρα άσκησης φιλολαϊκής πολιτικής εντός θεσμικών ευρωπαϊκών πλαισίων και σε συνδιαλλαγή με τους φορείς της ακραιφνώς καπιταλιστικής θεώρησης.

Είναι οι εκλογές εξίσου σημαντική μάχη όπως αυτή που δίνεται στον δρόμο και ποιο είναι το στοίχημα της Αριστεράς που επιδιώκει όρους ανατροπής; Οι νέοι και οι νέες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΜΑΡΣ, από τη θέση του υποψηφίου αλλά πολύ περισσότερο ως ενεργά κομμάτια του κινήματος, μας απαντούν.

Ειρήνη Γαϊτάνου – υποψήφια διδάκτορας πολιτικών επιστημών, υποψήφια στην Α’ Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΜΑΡΣ

Οι εκλογές της 25ης Γενάρη είναι μια σημαντική πολιτική μάχη, καθώς διεξάγονται μετά από μια περίοδο κοινωνικής καταστροφής και βαθιάς πολιτικής κρίσης. Σήμερα υπάρχει η πραγματική δυνατότητα να αποτελέσουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι ο λαός, οι εργαζόμενοι και οι νεολαία δεν θα επιτρέψουν τη συνέχιση αυτής της πολιτικής, ότι θα αγωνιστούν για να αλλάξει η ουσία της πολιτικής και όχι απλά ο διαχειριστής της. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μέσα από την πολιτική της συνεργασία με τη ΜΑΡΣ, που αποτελεί ελπιδοφόρο βήμα για την πολιτική ενότητα της Αριστεράς που είναι αναγκαία για την εποχή μας, θεωρεί ότι εδώ και τώρα υπάρχει δρόμος για να ζήσουμε διαφορετικά. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να υλοποιηθεί μια ριζικά διαφορετική πολιτική στρατηγική, που θα συμπεριλαμβάνει τη μονομερή κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων, τη διαγραφή του χρέους, την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ. Το ερώτημα αυτό, η δυνατότητα να ξαναπάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, κρίνεται στις 25 του μήνα, καθώς οι εκλογές είναι μια πολιτική μάχη με σημασία, έχουν πολλαπλά μηνύματα και αποδέκτες, αποτυπώνουν αλλά και διαμορφώνουν τους πολιτικούς συσχετισμούς, σηματοδοτούν τη συνάντηση της Αριστεράς με συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα και καταγράφουν τη βούληση και την αποφασιστικότητα όλων μας. Και κυρίως κρίνεται από τις 26 του μήνα και μετά, στην επανεφόρμηση του λαού και της νεολαίας στο δρόμο, και σε καμία διαπραγμάτευση με τους δανειστές και την ΕΕ.

Απευθυνόμαστε λοιπόν σε όλους και όλες όσους/ες βρεθήκαμε μαζί στους δρόμους του αγώνα, σε όσους/ες μοιραστήκαμε την αυτοπεποίθηση, το δίκαιο, την αξιοπρέπεια της πάλης, καλώντας τους να ψηφίσουν με οδηγό όχι το φόβο και τις μειωμένες προσδοκίες, αλλά την οργή, τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας. Γιατί για μας πολιτική δεν κάνουν κάποιοι άλλοι, σε υψηλά κλιμάκια ερήμην μας, αλλά όλοι εμείς, αν πρόκειται να είναι πολιτική για τα συμφέροντα μας. Κι έτσι, η στάση όλων μας στις εκλογές, όπως και σε κάθε πολιτική μάχη, είναι στάση ζωής: Ψηφίζουμε όπως αγωνιζόμαστε.

Κώστας Γούσης – δικηγόρος, υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΜΑΡΣ

Το σύστημα και τα κόμματα του μνημονίου θα δεχτούν στις 25 Γενάρη ένα συντριπτικό χτύπημα. Δε θα μείνουν όμως με σταυρωμένα χέρια. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΜΑΡΣ σηκώνει το γάντι απέναντι στους Βορίδηδες κάθε απόχρωσης με συναίσθηση των σοβαρών καθηκόντων για την οργάνωση του λαού και την επέμβασή του στις εξελίξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε μέρα προσπαθεί να αποδείξει ότι θα είναι ακίνδυνος για το σύστημα και ότι δε θα συγκρουστεί με τους εταίρους (αλήθεια, από ποτέ λέγονται εταίροι οι δανειστές – τοκογλύφοι και γδάρτες των ονείρων μας;). Η αριστερή πολιτική ή είναι επικίνδυνη και συγκρούεται με την ολιγαρχία, το Ευρώ και την ΕΕ αλλάζοντας τα πράγματα εδώ και τώρα ή τα πράγματα την αλλάζουν και δεν είναι πλέον αριστερή πολιτική. Η νέα γενιά έχει κάθε συμφέρον να στηρίξει τολμηρά την ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΜΑΡΣ, μια θετική ψήφος στην προοπτική λαϊκής νίκης. Η ιστορική αποτυχία του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που αχρηστεύει συλλογικές δεξιότητες και μας καταδικάζει στην ανεργία δε μπορεί να θεωρείται από κάθε νέο και νέα προσωπική αποτυχία. Ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΜΑΡΣ γιατί το εκλογικό αποτέλεσμα είναι μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες. Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους με εμπιστοσύνη στη συλλογική ευφυΐα – δημιουργικότητα των «από τα κάτω» και τη δυνατότητα οι κουλτούρες αντίστασης, η ταξική περηφάνια και οι ανατρεπτικές διαθέσεις να ολοκληρωθούν σε νικηφόρο κίνημα για μια Ελλάδα χωρίς χρέος, ΕΕ, Ευρώ, μνημόνια κι εκβιασμούς.

Δημήτρης Κοσκινάς – μηχανικός, υποψήφιος στην Β’ Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΜΑΡΣ

Πράγματι οι εκλογές στις 25/1 είναι μία κρίσιμη πολιτική μάχη, η κρισιμότητα αυτή όμως δε σχετίζεται κυρίως με την άνοδο ή όχι του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Το διακύβευμα κυρίως σχετίζεται με το κατά πόσο οι λαϊκές τάξεις εξακολουθούν να είναι δέσμιες του πολιτικού προσανατολισμού των κοινωνικών ελίτ. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να διατυπώσει ένα «minimum» σχέδιο ανακούφισης κεϋνσιανού τύπου που όμως σήμερα δεν είναι εφικτό να υλοποιηθεί εντός των ορίων που θέτουν οι μηχανισμοί επιτήρησης, η αποδοχή του χρέους, η ΕΕ και το ΕΥΡΩ. Το βασικό πρόβλημα είναι πως είναι αδύνατον να εφαρμοστεί εντός του υφιστάμενου πλαισίου οποιαδήποτε φιλολαϊκή πολιτική χωρίς να έρθεις σε σύγκρουση με τις δομές του € και της ΕΕ. Ακόμα και για το ελάχιστο. Στο βαθμό που όποια κυβέρνηση προκύψει δεν συγκρουστεί με αυτές τις δομές είναι καταδικασμένη-λίγο ή πολύ- να ακολουθήσει την ίδια πολιτική που ασκείται μέχρι σήμερα.

Είναι λοιπόν σαφές πως σε αυτή την πολιτική αναμέτρηση το δίλημμα που τίθεται είναι ή μνημόνιο και καταστροφή ή μια εναλλακτική πολιτική πρόταση που να μπορεί πραγματικά να εκφράσει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Η δικιά μας άποψη είναι ότι μια τέτοια εναλλακτική πρόταση περιλαμβάνει τη συνολική αμφισβήτηση και ρήξη με τους μηχανισμούς που μας έφεραν σε αυτή τη κατάσταση. Μόνο μια τέτοια ανατρεπτική στάση θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Αριστερά.

Η πολιτική πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ έχει δύο πυλώνες, αφενός την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων στο δρόμο και το μαζικό κίνημα απέναντι σε όποια κυβέρνηση δε λειτουργήσει υπέρ των εργαζομένων. Για εμάς ο στόχος του επόμενου διαστήματος είναι να οργανώσουμε το λαό να διεκδικήσει όσες από τις κατακτήσεις του άρθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια. Αφετέρου την διατύπωση του μοναδικού ρεαλιστικού σχεδίου φιλολαϊκής εξόδου από τη κρίση. Η ενίσχυση των παραπάνω κατευθύνσεων περνάει και μέσα από την καλή εκλογική καταγραφή χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αντανακλά και τον πραγματικό κινηματικό συσχετισμό. Για να μπορέσει να υλοποιηθεί μια λογική ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης δεν αρκεί να υιοθετείται ως πολιτική πρόταση αλλά πρέπει να είναι κτήμα της κοινωνίας.

Η εφαρμογή ενός προγράμματος πραγματικής κοινωνικής σωτηρίας δεν μπορεί να επιβληθεί παρά μόνο από την λαϊκή συμμετοχή και στήριξη και απαιτεί οργανωμένα κομμάτια της κοινωνίας έτοιμα να υπερασπιστούν την επιλογή τους. Άρα κρίσιμη πλευρά της επόμενης μέρας είναι η ενίσχυση της πίστης του λαού στη δύναμη του και όχι η ανάθεση της «σωτηρίας» του σε πεφωτισμένους ειδικούς των προγραμμάτων διάσωσης όπως και αν αυτά ονομάζονται.

Δέσποινα Παρασκευά – Βελουδογιάννη – φιλόλογος, πολιτική επιστήμονας, υποψήφια στην Α’ Πειραιά με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΜΑΡΣ

Ύστερα από πέντε χρόνια επίθεσης στη ζωή και τα δικαιώματά μας ήρθε επιτέλους η ώρα να γκρεμιστεί η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μαζί με όλους τους επίδοξους διαχειριστές της ίδιας πολιτικής. Οι μέρες που ζούμε είναι πράγματι ιστορικές· όλες και όλοι καλούμαστε να απαντήσουμε στο ερώτημα: Θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί η βάρβαρη πολιτική, θα επιλέξουμε την ενσωμάτωση και την υποταγή, ή θα παλέψουμε στον δρόμο της συνολικής ανατροπής για να φέρουμε επιτέλους τις ανάγκες μας στο προσκήνιο;

Γι’ αυτόν τον σκοπό σήμερα είναι πιο αναγκαία από ποτέ η ισχυρή παρουσία μιας Αριστεράς που περιγράφει έναν άλλον δρόμο, πέρα από λογικές «διαπραγμάτευσης» με δήθεν «εταίρους», γιατί πλέον είναι καθαρό: δεν υπάρχει λύση για τους εργαζομένους, τους ανέργους, τη νεολαία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ένωση των μνημονίων και της πιο στυγνής εκμετάλλευσης. Είναι αναγκαία η αριστερά που υπερασπίζεται τη διαγραφή του χρέους και τη ρήξη με την Ε.Ε. και το ευρώ, η αριστερά που απαντάει σήμερα στις ανάγκες του παρόντος με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, που είναι ικανή να ασκεί αντιπολίτευση από τη σκοπιά των κοινωνικών αιτημάτων. Γιατί, μπορεί οι εκλογές να είναι μια σημαντική πολιτική μάχη, αλλά ο πραγματικός αγώνας είναι εκείνος που θα ξεκινήσει την επόμενη μέρα και, για να είναι νικηφόρος, δεν μπορεί παρά να διεξαχθεί από τον ίδιο τον λαό στον δρόμο.

Κώστας Χαιρόπουλος – πτυχιούχος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, υποψήφιος στο Υπόλοιπο Αττικής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΜΑΡΣ

Σαν νέος, πτυχιούχος, «ωφελούμενος voucher», άνεργος ξανά σε λίγο καιρό, που βλέπω τη χώρα μου να ρημάζει, τους φίλους μου να φεύγουν ο ένας μετά τον άλλο στο εξωτερικό, την οικογένεια μου να μαραζώνει και να αγωνιά και παρατηρώντας λέξεις όπως μέλλον, ελπίδα και όνειρα να εξαφανίζονται σιγά σιγά, (παραμένουν μόνο σε κάτι προεκλογικά σποτ) να σας απαντήσω γιατί στρατεύομαι σε αυτές τις εκλογές με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΜΑΡΣ. Γιατί ανεξαρτήτως αποτελέσματος η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΜΑΡΣ θα είναι παρούσα και μετά τις εκλογές, πρωτοπόρα σε όλους τους αγώνες, πιο ενωμένη και πιο δυνατή, έτοιμη για τις μεγάλες μάχες και τις αναγκαίες συγκρούσεις που πρέπει να γίνουν, απέναντι σε κάθε είδους δυνάστη. Γιατί είμαστε απέναντι σε κάθε είδους διαπραγμάτευση με αυτούς που 5 χρόνια μας “σώζουν” για να σώσουν το Ευρώ τις τράπεζες και την ΕΕ, εξευτελίζοντας έναν ολόκληρο λαό κάνοντάς τον πειραματόζωο. Γιατί οι δανειστές είναι αρπαχτικά και γύπες κι ο Σύριζα πάει στη διαπραγμάτευση σαν πρόβατο επί σφαγή.

Γιατί η ανεργία του 30% δεν λύθηκε με του Σαμαρά τα άθλια 5μηνα προγράμματα voucher μέσω ΕΣΠΑ, ούτε πρόκειται να λυθεί με τις δήθεν 300.000 θέσεις ημι-απασχόλησης που τάζει ο Σύριζα, τι πρωτότυπο, μέσω ΕΣΠΑ. Γιατί για να λυθεί το πρόβλημα χρειάζονται χρειάζεται άλλο παραγωγικό μοντέλο με εκτεταμένες δημόσιες επενδύσεις και ένα κράτος αρωγός μιας προσπάθειας παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και όχι επαίτης των αποικιοκρατικών ξένων επενδύσεων και τουρισμού με το βραχιολάκι. Γιατί παλεύουμε για το δικαίωμα στην εργασία, η οποία πρέπει να είναι σταθερή και μόνιμη για όλους, με εργασιακά δικαιώματα. Γιατί αν δεν ξηλωθεί όλο το μνημονιακό έκτρωμα των 5 τελευταίων ετών με τις άπειρες μορφές ελαστικής απασχόλησης, τα 751 ευρώ του βασικού, αν γίνει θα είναι στάχτη στα μάτια. Γιατί μόνο με ένα μεταβατικό ,ένα αριστερό πρόγραμμα ρήξεων, με μονομερείς ενέργειες, με αναγκαίες τομές, με λαό οργανωμένο στο δρόμο, έτοιμο για σκληρή σύγκρουση, χωρίς ευκολίες και ψεύτικες υποσχέσεις για επιστροφή στο 07, μπορεί να ανοίξει μια χαραμάδα ελπίδας, περηφάνιας και προοπτικής σε μια διαλυμένη και εξαρτημένη χώρα. Γιατί η συμμαχία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την Μετωπική Αριστερή Συμπόρευση είναι μια πολιτική συνεργασία οργανώσεων και ανένταχτων αγωνιστών της Αριστεράς που παλεύουν για τη δημιουργία του αναγκαίου πολιτικού μετώπου, συσπείρωσης όσο το δυνατών περισσότερων δυνάμεων που θα δώσει τη μάχη για τα συμφέροντα των εργαζομένων μέχρι τέλους απέναντι στους “εταίρους μας” και στα ντόπια θρασίμια. Γιατί η νεολαία πρέπει να συμμετέχει στα κοινά, να είναι πολιτικοποιημένη και μαχητική, κόντρα στον καριερισμό και στην ατομική λύση. Γιατί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΜΑΡΣ έχει τα πιο νεανικά ψηφοδέλτια από κόσμο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα νεολαιίστικα κινήματα των τελευταίων ετών. Γιατί ξέρουμε ότι καμία εκλογική διαδικασία δεν πρόκειται να μας σώσει από μόνη της, αν δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, αν δεν οργανωθούμε κι αν δεν αγωνιστούμε για μια αξιοπρεπή ζωή.

Γιατί οι ιδεολογίες δεν πέθαναν όπως θέλανε πολλοί, γιατί οι ανισότητες αυξάνονται και οι αντιθέσεις οξύνονται, γιατί ο καπιταλισμός χωράει πολύ λίγους και τους πολλούς τους πετάει εκτός, γιατί είμαστε η αριστερά που την κρίση θέλει να την κάνει ευκαιρία για να γκρεμίσει αυτό το σάπιο πλαίσιο που ζούμε και να βάλει τα θεμέλια για μια άλλη κοινωνία και ένα πιο δίκαιο κόσμο.

Ελβίρα Κρίθαρη

Δημοσιεύθηκε στο inagreece


Related Posts