• Δευ, 23/11/2015 - 22:10
Απόφαση του Κεντρικού Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης (14/11/15))

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (14/11/15)

 

1. Συνεδρίασε το Σάββατο 14/11 το ΚΣ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης με βασικά θέματα την αποτίμηση της απεργίας στις 12/11 με την αποτύπωση που έδωσε για την κατάσταση του κινήματος και την συνέχεια του, την παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Πολυτεχνείο και τον προγραμματισμό δράσης.

2. Ομόφωνη ήταν η θετική αποτίμηση της απεργίας και ιδιαίτερα της παρουσία της ταξικής πτέρυγας του εργατικού κινήματος με την προετοιμασία, την εμφάνιση της στην διαδήλωση, αλλά και τον σχεδιασμό της για την επομένη μέρα. Οι συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις ήταν μαζικές σε όλες τις πόλεις με καλή συμμετοχή σε αρκετούς κλάδους σηματοδοτώντας το τέλος της περιόδου αμηχανίας μετά την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πρωταγωνιστικός ήταν ο ρόλος της ταξικής πτέρυγας και των συνδικαλιστικών δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην επιτυχία της απεργίας μέσα από τις διαδικασίες συντονισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων και της οργάνωσης των πιο χτυπημένων και αδύναμων (ιδιωτικός τομέας, άνεργοι, επισφαλείς). Ο χώρος της αντικαπιταλιστικής αριστεράς θέτει με ουσιαστικό τρόπο την ανάγκη της συνέχειας και κλιμάκωσης, αλλά και τον πρωτοβουλιών για την ανοργάνωτη, συνδικαλιστική, ελαστικά και “μαύρα” εργαζόμενη νεολαία και εργατική τάξη. Σε αυτά τα πλαίσια εκτιμήθηκε σαν θετική η κινητοποίηση της Καμάρας.

Αντίθετα, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία έδειξαν για μια ακόμα φορά ότι δεν μπορούν και δεν θέλουν να οργανώσουν μια μαχητική εργατική αντιπολίτευση στην επίθεση που οξύνεται από την πλευρά της κυβέρνησης. Η γραμμή της συναλλαγής με κυβέρνηση και εργοδοσία, η αποδοχή του πλαισίου ΕΕ και μνημονίων, των βασικών πλευρών των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και των νεοφιλελεύθερων ιδεολογημάτων που τις στηρίζουν έχουν σε μια εκφυλιστική κρίση τα συνδικάτα. Από την άλλη το ΠΑΜΕ επιμένει στη λογική της διαμαρτυρίας χωρίς αύριο με φιλοδοξία ανατροπής, διεκδικώντας ρόλο “μοναδικής αντιπολίτευσης” με στόχο μόνο τη συσπείρωση και καταγραφή κομματικών δυνάμεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με το κάλεσμα του ως κόμμα στην απεργία επιχείρησε να ευνουχίσει την μαχητικότητα της ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να διατηρήσει επαφή με αγωνιστικά κομμάτια της βάσης του. Ωστόσο, η αναιμική του παρουσία στις διαδηλώσεις αποτυπώνει τα όρια της πραγματικής του επιρροής στο εργατικό κίνημα. Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΛΑΕ που συνδικαλιστικά ταυτίζονται με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ (συνύπαρξη στο ΜΕΤΑ στα σωματεία και κοινή κάθοδος στο συνέδριο του ΕΚΘ), ενώ στην απεργία είχαν μια σεχταριστική γραμμή της αποκλειστικής στήριξης του κομματικού μπλοκ, προκρίνοντας μια κομματική καταγραφή, χωρίς επαφή με τις προσπάθειες ταξικής ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος. Αποκορύφωμα αυτής της στάσης η υπερψήφιση μαζί με ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ της ακύρωσης της συμμετοχής αγωνιστών αντιπροσώπων (του ΠΑΜΕ και μέλους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκλεγμένου με αριστερό σχήμα) στο συνέδριο του ΕΚΘ από το ΣΜΤ.

Για τα επόμενα βήματα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης στηρίζει τη συνέλευση συντονισμού των Πρωτοβάθμιων Σωματείων την Πέμπτη 19/11 στις 7μμ στην ΕΔΟΘ, όπου θα συζητηθεί και ο σχεδιασμός για συνέχεια, διάρκεια και κλιμάκωση του κινήματος ενόψει της ψήφισης ασφαλιστικού, προϋπολογισμού και προαπαιτουμένων μέτρων του 3ου μνημονίου.

3. Καθώς το Πολυτεχνείο παίρνει τη διάσταση που επόμενου άμεσου αγωνιστικού βήματος, η αντικαπιταλιστική Αριστερά παρεμβαίνει για να ενισχύσει τον αγωνιστικό-αντικυβερνητικό τόνο και αντιιμπεριαλιστικό-αντιπολεμικό χαρακτήρα που παίρνει μετά από τη βάρβαρη επίθεση των τζιχαντιστών σε Παρίσι και Βηρυτό. Συμμετέχει στην συγκέντρωση και διαδήλωση που καλεί το συντονιστικό των φοιτητικών συλλογών στο κατειλημμένο Πολυτεχνείο με την παρουσία της στον χώρο, την στήριξη της εκδήλωσης-βιβλιοπαρουσίασης των Παρεμβάσεων στην εκπαίδευση για το βιβλίο "Λαμόγια στο χακί" τη Δευτέρα 16/11 στις 7μμ και φυσικά με την μαζική της παρουσία στην ίδια την διαδήλωση την Τρίτη 17/11 στις 5μμ. Στηρίζει τις αποφάσεις του συντονιστικού των γενικών συνελεύσεων του ΑΠΘ για την οργάνωση και περιφρούρηση της διαδήλωσης

4. Τις επόμενες ήμερες απαιτούνται αυξημένα αντανακλαστικά καθώς η επίθεση στο Παρίσι με την επιχειρούμενη ταύτιση της με το προσφυγικό και οι συντονισμένες προσπάθειες επανεμφάνισης της ακροδεξιάς ατζέντας (δηλώσεις Φίλη και επανεμφάνιση Πανούση) κάνουν εξαιρετικά κρίσιμη την παρουσία του αντιρατσιστικού-αντιφασιστικού στίγματος σε κάθε μας παρέμβαση. Επιχειρούμε μέσα από μαζικές διαδικασίες να οργανώσουμε διαδήλωση σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες πόλεις ώστε να έχει πανελλαδικά χαρακτηριστικά. Αξιοποιούμε την καμπάνια της ΚΕΕΡΦΑ για τον φράχτη στον Έβρο που βάζει το ζήτημα των ανοιχτών συνόρων για τους πρόσφυγες, στηρίζοντας και την εκδήλωση στις 30/11 στις 7μμ στο “Σινέ Αλέξανδρος” για αυτό το θέμα.

5. Όσον άφορα τα οργανωτικά ενόψει της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τον Γενάρη, προχωράμε παντού σε γύρο συνελεύσεων των τοπικών και κλαδικών επιτροπών μετά την συνεδρίαση της ΠΣΟ στις 22/11, όπου θα διαμορφωθούν οι Θέσεις. Παράλληλα στηρίζουμε τις εκδηλώσεις που οργανώνουν οι τοπικές (έγινε ήδη στην ανατολική Θεσσαλονίκη, προγραμματίζεται στους Αμπελόκηπους κ.ά), ενώ με κεντρικό σχεδιασμό του ΚΣ θα πραγματοποιηθεί μεγάλη πολιτική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης στις αρχές Δεκέμβρη.

Αποτιμούμε θετικά την σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα με κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις της αριστεράς για την οργάνωση της κοινής δράσης στο κίνημα. Τις επόμενες ήμερες θα γίνουν επαφές με τις ίδιες οργανώσεις και στην Θεσσαλονίκη για την οργάνωση παρόμοιας σύσκεψης με επιδιώξη να γίνει την Τετάρτη 2/12.