• Παρ, 04/12/2015 - 09:30
Δελτίο Τύπου ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης, 1/12

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλoνίκης δηλώνει τη συμπαράστασή της στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στο Βορρά και αντιμετωπίζουν τους φράχτες και την καταστολή της «πολιτισμένης Δύσης». Τις τελευταίες μέρες στην Ειδομένη γράφεται με αίμα μια ακόμα σελίδα ντροπής στην ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων που ξεριζώνονται από τις χώρες τους κυνηγημένοι από τις βόμβες και την εξαθλίωση. Το κλείσιμο των συνόρων από τη FYROM προκάλεσε την εξέγερση των προσφύγων η οποία αντιμετωπίστηκε με βαρβαρότητα από την αστυνομία της FYROM και της Ελλάδας αποδεικνύοντας ότι ο καυγάς για «το όνομα της Μακεδονίας» παραμερίζεται εύκολα όταν απέναντι βρίσκεται ο κοινός «εχθρός» των κυνηγημένων γυναικόπαιδων.

Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι αυτή η εξέλιξη ήρθε μετά τις δολοφονικές επιθέσεις στο Παρίσι. Η ισλαμοφοβία είναι ο οδηγός μιας αντεπίθεσης στο κίνημα αλληλεγγύης και τους πρόσφυγες που άνοιξαν τα σύνορα με τα γυμνά χέρια και τα κορμιά τους το περασμένο καλοκαίρι για να μπουν στην Ευρώπη. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ σκληραίνουν την στάση τους, την ίδια ώρα που κλιμακώνουν τις πολεμικές επεμβάσεις στη Συρία και προχωράνε σε πρωτοφανείς απαγορεύσεις σε βάρος των δημοκρατικών ελευθεριών. Ο υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Γ. Μουζάλας χύνει κροκοδίλεια δάκρυα για τους πρόσφυγες, αλλά τόσο ο ίδιος όσο και γενικά η κυβέρνηση δεν ανοίγουν ασφαλή δίοδο μέσω των συνόρων του Έβρου ώστε να σταματήσουν οι πνιγμοί παιδιών και γυναικών στο Αιγαίο. Ο κίνδυνος για τους λαούς της Ευρώπης δεν είναι οι πρόσφυγες αλλά η Ευρώπη-φρούριο και η προοπτική της κλιμάκωσης των πολεμικών επεμβάσεων. Γι’ αυτό πρέπει άμεσα να εξασφαλιστούν άμεσα χώροι φιλοξενίας ώστε να μην ξεπαγιάσει κανένας πρόσφυγας στην προσπάθεια του να ξεφύγει από το θάνατο.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν μαζικά στην αντιρατσιστική διαδήλωση την Τρίτη 1 Δεκέμβρη στις 6 μμ στην Καμάρα και να κλιμακώσουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες στις 23-24 Γενάρη 2016 με την πανελλαδική κινητοποίηση στον Έβρο