• Παρ, 16/12/2016 - 16:51
Μια απάντηση για τη συνέλευση της τοπικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ξάνθης και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα [συλλογικό κείμενο]

Μια απάντηση για τη συνέλευση της τοπικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ξάνθης και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα

 

Σαν μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Ξάνθη με το κείμενο αυτό θα θέλαμε να μεταφέρουμε μια εικόνα για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα εδώ κι ένα μήνα πλέον στην τοπική επιτροπή ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ξάνθης. Δε μεταφέρουμε όλο το ιστορικό των προβλημάτων της τοπικής για οικονομία χώρου και χρόνου, σας καλούμε να ανατρέξετε στα εξής δυο κείμενα (ένα δημόσιο 3 μελών της τοπικής κι ένα εσωτερικό κείμενο μελών της τοπικής προς την ΚΣΕ, το ΠΣΟ και τις τοπικές και κλαδικές επιτροπές ΑΝΤΑΡΣΥΑ) για αναλυτική περιγραφή των γεγονότων.

Τις τελευταίες 2-3 βδομάδες με την κατάσταση που είχε προηγηθεί οδηγηθήκαμε σαν τοπική ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ένα κλίμα μηδενικής συνεννόησης πάνω στο οτιδήποτε, όπου οι σ του ΣΕΚ όποτε έκριναν έπαιρναν ένα πανό κι εμφανίζονταν σαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ χωρίς καν τηλεφωνική επικοινωνία με τα υπόλοιπα μέλη της συντονιστικής (κατά δήλωσή τους μάλιστα, δεν αναγνώριζαν ως μέλος της συντονιστικής επιτροπής τον ένα σύντροφο που υπέγραφε το δημόσιο κείμενο – αλήθεια, από πότε η δημόσια τοποθέτηση μελών συνεπάγεται την αυτεπάγγελτη καθαίρεσή τους από τα όργανα??) με αποκορύφωμα ένα πανό που στήθηκε στο εργατικό κέντρο Ξάνθης στην απεργία της Πέμπτης 8/12 παρόλο που η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εδώ και 6 χρόνια τουλάχιστον στην Ξάνθη παραδοσιακά καλεί σε χωριστή ανεξάρτητη προσυγκέντρωση.

 

Το Σάββατο 10/12 είχε καλεστεί συνέλευση της Τ.Ε. Ξάνθης. Στη συνέλευση εμφανίστηκαν άνθρωποι που βλέπαμε για πρώτη φορά. Η συζήτηση διεξήχθη στο ίδιο πολωτικό κλίμα της ανακοίνωσης όπου η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν «επίθεση στα συνδικάτα» και η κριτική στο DEB «επίθεση στην μειονότητα»! Άλλωστε από όλη την πορεία της οργάνωσης της διαδήλωσης είναι σαφές ότι δεν υπήρχε απλά ένα «ανοιχτό κάλεσμα», αλλά συγκεκριμένη προσπάθεια να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην διαδήλωση, παρά τα λεγόμενα ότι «απευθυνόμαστε στην βάση». Κατά τα άλλα, συνεχίστηκαν και εμπλουτίστηκαν οι κατηγορίες που μας αποδόθηκαν ως εθνικιστές, φοιτητάμπουρες, ως συνεργάτες φασιστικών ΜΜΕ και άλλα.

 

Σε ένα τέτοιο κλίμα παρουσιάζεται εκ μέρους των σ του ΣΕΚ ένα κείμενο το οποίο καταθέτουν προς ψήφιση και το οποίο καταγγέλλει τους 3 συντρόφους που υπέγραφαν το δημόσιο κείμενο κριτικής και τους τσουβαλιάζει με φασίστες, εθνικιστές και τους μηχανισμούς του αστικού κράτους. Το κείμενο γράφει κατά λέξη «υιοθετώντας παράλληλα όλες τις συκοφαντίες που εδώ και δεκαετίες αναπαράγει η δεξιά και οι μηχανισμοί του αστικού κράτους!!!. Είναι ντροπή! Οι μόνοι που τολμάνε να καταγγέλλουν την αριστερά, το αντιφασιστικό κίνημα, τη μειονότητα με τέτοιου τύπου λασπογραφήματα είναι οι ακροδεξιοί και οι φασίστες. Τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν να εκφράζουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.»!!!

 

Να σημειώσουμε ότι ο ένας από τους 3 υπογράφοντες είναι μέλος της ΕΑΑΚ που κινδυνεύει με μήνυση αυτή τη στιγμή από καθηγητή φασιστικής ιδεολογίας, κάτι το οποίο δεν έδειξε να αφορά καθόλου τη συζήτηση. Στο ίδιο κείμενο έπρεπε να καταγραφεί η στήριξη ονομαστικά σε μέλος του ΣΕΚ που χτυπιέται από φασίστες («Είμαστε περήφανοι για το σύντροφο Μηλιαζήμ Τζεμαλή που χτυπήθηκε από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής), ενώ τον ανένταχτο σύντροφο τον εξισώνουμε με φασίστες και εκφράζουμε «ντροπή» για την πολιτική του τοποθέτηση. Φαίνεται πως η προστασία των μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ απέναντι στις επιθέσεις των φασιστών μας αφορά ως «συνέλευση της τοπικής» επιλεκτικά.

 

Η ανακοίνωση επιβεβαιώνει την πολιτική απεύθυνση στον ΣΥΡΙΖΑ (στους βουλευτές του κλπ), για κοινό «αντιφασιστικό αγώνα», καθώς όπως δηλώνουν σ του ΣΕΚ (εδώ) «Εμείς μπορεί να πορευόμαστε χωριστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά στην βάση της πολιτικής του στην οικονομία και στο μεταναστευτικό, αλλά στο συγκεκριμένο συλλαλητήριο θα κατεβούμε μαζί. Δεν μπορώ να πω όμως το ίδιο και για άλλες συλλογικότητες όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή Αριστερή Παρέμβαση»! και όλα αυτά την ίδια ώρα που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαριεντίζονται με την Χρυσή Αυγή στο Καστελόριζο, καλούν στην σύγκλιση με την «σοβαρή Χρυσή Αυγή», ξεπλένοντας αυτοί τους φασίστες και εμείς τον ΣΥΡΙΖΑ!!

 

Στην «απόφαση της ΤΕ» δεν γίνεται κάποια προσπάθεια να απαντηθεί η κριτική που έγινε παρά αναπαράγονται καταγγελίες για «ψεύτικες κατηγορίες για ρηχό αντικυβερνητικό πλαίσιο» την ίδια ώρα που το ψήφισμα και το περιεχόμενο της διαδήλωσης όπως αυτό προτάθηκε (αυτό το ψήφισμα) δεν αναφέρει κουβέντα για την στάση της κυβέρνησης.

 

Το κείμενο τίθεται σε ψηφοφορία ενώ ακόμα διεξάγεται συζήτηση καταγράφονται 12 υπέρ. Στην συνέλευση υπήρξαν σημαντικά προβλήματα, χαρακτηριστικά ένας δεν είναι καν μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά ψήφισε στην διαδικασία! Η αποχώρησή μας από την διαδικασία είχε στόχο να μη νομιμοποιήσει μια «απόφαση» η οποία με οργανωτικές μεθοδεύσεις καταγγέλλει με απαράδεκτο και χυδαίο τρόπο την μισή τοπική, απαντάει στην κριτική με λάσπη για «υιοθέτηση των επιχειρημάτων του κράτους και των φασιστών» και τελικά διαμορφώνει ένα κλίμα που η διαφωνία και η κριτική εξοστρακίζεται από την Τοπική.

 

Για τους παραπάνω λόγους, αποχωρήσαμε και δε συμμετείχαμε στην ψηφοφορία αυτή. Δεν επικαλεστήκαμε ούτε έχουμε την άποψη την άποψη ότι οι Τοπικές δεν πρέπει να ψηφίζουν τίποτα, πρακτική που ακολουθεί έως τώρα το ΣΕΚ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει οι Τοπικές να γίνουν όργανα καταγγελιών απέναντι σε συντρόφους, σύμφωνα με την πρωτοφανή αντίληψη και πρακτική της συγκεκριμένης «απόφασης».

 

Τα πολιτικά προβλήματα και ο πολιτικός διάλογος δεν λύνονται και δεν λύθηκαν ποτέ με οργανωτικές μεθοδεύσεις. Η συζήτηση θα συνεχιστεί. Η πάλη ενάντια στην ελληνική αστική τάξη και τον ελληνικό εθνικισμό δεν σε κάνει ανεκτικό απέναντι στον εθνικισμό του «γείτονα». Η καταδίκη του πραξικοπήματος στην Τουρκία δεν σε καθιστά ανεκτικό απέναντι στην χούντα του Ερντογάν, ούτε θα μας οδηγήσει να υποστείλουμε την σημαία των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων για όλους (ζητώντας πχ την έκδοση των 8) ανακηρύσσοντας εμείς την Τουρκία «ασφαλή χώρα», υπονομεύοντας βαθιά τα πολιτικά μας επιχειρήματα για την μη έκδοση τούρκων και κούρδων αγωνιστών ή την μη επαναπροώθηση προσφύγων σε αυτήν. Η «χωρίς όρους» υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού, της μειονότητας, δεν σημαίνει ότι ανακηρύσσουμε σε «εκπρόσωπο της μειονότητας» το DEB!! Η κριτική στο DEB δεν είναι καταδίκη της μειονότητας. Με αυτή την λογική θα απαγορευόταν κάθε κριτική στις εθνικιστικές ηγεσίες στο όνομα των ίδιων των μειονοτήτων. Η καταδίκη του ελληνικού εθνικισμού στην Κύπρο δε θα μας κάνει να μη βλέπουμε ότι στην Κύπρο υπάρχει πρόβλημα ξένης εισβολής και κατοχής. Η προσπάθεια ο αντιφασιστικός αγώνας να γίνεται με όρους κινήματος σημαίνει ότι παλεύουμε να τραβήξουμε στην αντιφασιστική μάχη κάθε εργαζόμενο, αλλά δεν σημαίνει ότι οικοδομούμε πολιτική συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, τους βουλευτές και τα στελέχη του..

 

Αυτά είναι τα σοβαρότατα πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τα οποία πρέπει να λυθούν γιατί η περίοδος που μπαίνουμε είναι περίοδος όξυνσης των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων, αξιοποίησης των μειονοτικών και προσφυγικών ζητημάτων για την δημιουργία κλίματος εθνικισμού, «εθνικής ενότητας» ακόμα και προετοιμασίας πολέμου. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στα Βαλκάνια έχουν δείξει πως ξέρουν να αξιοποιούν άριστα τον κάθε εθνικισμό και να «στήνουν» το κλίμα που χρειάζεται όταν αποφασίσουν να βάλουν φωτιά στο μπαρούτι της περιοχής.

 

Αν σε αυτή την περίοδο η επαναστατική αριστερά χάσει την ανεξαρτησία της απέναντι στον εθνικισμό της αστικής τάξης της χώρας της αλλά και σε όλους τους εθνικισμούς, αν δεν αναπτύξει την δική της διεθνιστική αλληλεγγύη σε πλήρη διάκριση με τα αντιδραστικά αστικά ρεύματα και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου είναι χαμένη. Αυτή είναι η δική μας πεποίθηση.

 

Το κείμενο που παραμένει αναρτημένο στο site της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ως «απόφαση της ΤΕ», προσβάλλει όχι μόνο όσους διαφώνησαν, αλλά την ίδια την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τα κεκτημένα της. Η πρόταση να μην αναρτηθεί αφορούσε ακριβώς την υπεράσπιση μιας ΑΝΤΑΡΣΥΑ που οι αγωνιστές της να μπορούν να συνεχίσουν να συζητάνε και να παλεύουν μαζί και την επόμενη μέρα..

 

Ανδρεάδου Ηλέκτρα

Δεβελέκου Μαρίνα

Θεοδωρουλέα – Μπαλαφούτη Βάσω

Πεταϊ Αγγελική

Σαριδάκης Μάνθος

Τζήκας Γιώργος

Τζώτζης Βασίλης

Μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Τ.Ε. Ξάνθης