• Παρ, 26/05/2017 - 19:28
Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης για τις άθλιες συνθήκες στα Public

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης για τις άθλιες συνθήκες στα Public

Με αγανάκτηση και οργή πληροφορηθήκαμε τις συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να δουλεύουν τις τελευταίες μέρες οι εργαζόμενοι του Public στην Τσιμισκή. Σε ένα κατάστημα που έχει πλημμυρίσει από το Σάββατο, με το υπόγειο κλειστό λόγω εργασιών, αλλά όλα τα ηλεκτρολογικά να λειτουργούν κανονικά, εκθέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα όλων των εργαζομένων! Και όλα αυτά προφανώς, για να μη μειωθεί η κερδοφορία του Κεφαλαίου, ειδικά σε ένα κλάδο όπου η εκμετάλλευση της εργασίας αποτελεί το “λαμπρό δρόμο” της διαχείρισης της κρίσης.

Τα Public είναι μια επιχείρηση που πρωτοπορεί στον κλάδο της, στην εύρεση δρόμων αύξησης της εκμετάλλευσης: Black Friday, διαρκείς απολύσεις “υψηλόμισθων” των 700 ευρώ και προσλήψεις νέων χαμηλόμισθων, τεράστιες πιέσεις που καταπονούν σωματικά και ψυχολογικά τους εργαζομένους, κυριακάτικη εργασία χωρίς καταβολή προσαύξησης και ρεπό, και ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς ακόμα. Όλα αυτά συνθέτουν το πλαίσιο της εξαθλίωσης της δουλειάς και οδηγούν, σα φυσικό επακόλουθο, στην περιφρόνηση και των συνθηκών ασφαλείας των εργαζομένων. Έτσι, από το Σάββατο 20/5 που πλημμύρισε το κατάστημα και με ακόμη υπαρκτό τον κίνδυνο βραχυκυκλώματος, αντί να κλείσει μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη και να αποφευχθεί ο κίνδυνος για τους εργαζομένους, η πολιτική που εφαρμόζει η εταιρία είναι εγκληματική! Είναι σαφές προς όλους πως η διοίκηση της εταιρίας φέρει ακέραια την ευθύνη για οποιονδήποτε κίνδυνο διατρέξουν οι εργαζόμενοι, όσο τους εξαναγκάζει να δουλεύουν με αυτούς τους όρους.

Δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη περίπτωση αμέλειας. Όλοι μας θυμόμαστε τους σκοτωμένους εργαζομένους στα Μικέλ και στο Έβερεστ πριν κάποιους μήνες, θύματα του ίδιου ακριβώς δόγματος του Κεφαλαίου στην Ελλάδα και διεθνώς: Το κέρδος πάνω απ'όλα, ακόμα και από τις ζωές αυτών που το παράγουν. Είναι το ίδιο δόγμα που βρίσκει τη νομική του υπόσταση στα μνημόνια, την πολιτική του κάλυψη από όλες τις κυβερνήσεις και τους κανονισμούς της ΕΕ και τη κατασταλτική του θωράκιση μέσα από την κατατρομοκράτηση των εργαζομένων, μέσα από απειλές ή και τη φυσική καταστολή από την αστυνομία.

 

Σαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης στεκόμαστε ολόψυχα δίπλα στους εργαζομένους του Public και του οποιουδήποτε αυριανού κάτεργου όπου η ζωή των εργαζομένων είναι τόσο αναλώσιμη όσο τα προϊόντα που πουλάνε. Στηρίζουμε κάθε αγώνα για τη διεκδίκηση της αξιοπρέπειας στην εργασία, τη βελτίωση των όρων δουλειάς και την σωματική ασφάλεια των εργαζομένων. Αυτή η κοινωνική καταστροφή που έχει οργανώσει το Κεφάλαιο στην Ελλάδα, με όλους τους πολιτικούς του εκπροσώπους μπορεί και πρέπει να ανατραπεί, για να δει καλύτερες μέρες ο λαός της χώρας. Σε αυτήν την υπόθεση θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ