• Τετ, 07/03/2018 - 09:04
8 Μάρτη, Διεθνής Μέρα Γυναικών: Διαδηλώνουμε!

8 Μάρτη, Διεθνής Μέρα Γυναικών: Διαδηλώνουμε!

Τα τελευταία χρόνια ένα νέο ορμητικό κίνημα γυναικών ξαναβγαίνει στο δρόμο διεθνώς. Η οικονομική κρίση και οι πολιτικές της ακραίας λιτότητας έχουν χειροτρέψει τις ζωές εκατομμυρίων γυναικών. Κόψιμο μισθών, μαζικές απολύσεις, διάλυση εκατοντάδων κοινωνικών δομών Πρόνοιας χτυπούν τις γυναίκες της εργατικής τάξης. Προσπαθούν να μας γυρίσουν δεκαετίες πίσω στέλνοντάς μας στην ανεργία, την επισφαλή εργασία, στο σπίτι ξανά για να φροντίσουμε παιδιά και γονείς που στερούνται Παιδεία και Περίθαλψη. Την ίδια στιγμή, το τσάκισμα της Δημόσιας Υγείας κάνει όλο και πιο δύσκολη την πρόσβαση σε ζωτικές υπηρεσίες για τις ανασφάλιστες, τις μετανάστριες, τα πιο φτωχά κομμάτια των γυναικών.

Η πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ, που νομιμοποιεί τις απολύσεις εγκύων εργαζόμενων στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων έρχεται να δώσει τη νομική κάλυψη στις παραβιάσεις δικαιωμάτων και τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες στον ιδιωτικό τομέα και να ανοίξει το δρόμο για το χτύπημα όλων των εργαζόμενων γυναικών. Αποδεικνύει πόσο υποκριτικές είναι οι διακηρύξεις της Ε.Ε. και των θεσμών της για δημοκρατία και ισότητα. Στα κρίσιμα ζητήματα η Ε.Ε. παραμένει λυκοφωλιά των καπιταλιστών όλης της Ευρώπης.

Κόντρα σε όλα αυτά, αγώνες όπως αυτός που δίνουν το τελευταίο διάστημα δεκάδες χιλιάδες γυναίκες στην εκπαίδευση, από τους παιδικούς σταθμούς ενάντια στις απολύσεις μέχρι τα σχολεία ενάντια στο καθεστώς των αναπληρωτών εκπαιδευτικών διεκδικώντας μαζικές προσλήψεις, μας εμπνέουν όλες και όλους! Αντίστοιχα οι εργαζόμενες στα νοσοκομεία, οι καθαρίστριες των Δήμων και των Σχολείων την ίδια στιγμή που παλεύουν να κρατήσουν τις δουλειές τους, παλεύουν συνολικά για την τάξη μας και την ποιότητα ζωής όλων μας.

Παράλληλα με όλα αυτά, δυναμώνει ξανά το κίνημα ενάντια στη σεξιστική βία, τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, τους βιασμούς και τις γυναικοκτονίες. Από τις καταγγελίες όπως το κίνημα #metoo μέχρι μαζικές οργισμένες διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο γυναίκες αλλά και άντρες όλων των ηλικιών παλεύουν ενάντια στην καταπίεση των γυναικών και τις διακρίσεις.

Ο αγώνας για “ψωμί και τριαντάφυλλα”, το κεντρικό σύνθημα της  μεγάλης απεργίας γυναικών το 1909 στη Νέα Υόρκη, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρος. Πενήντα χρόνια από το Μάη του 1968 που ξαναέφερε στο επίκεντρο τις μάχες ενάντια στην καταπίεση και δημιούργησε μια νέα αριστερά που έβαζε στο κέντρο την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας, βγαίνουμε ξανά στο δρόμο.

Στις 8 Μάρτη φέτος, σε δεκάδες χώρες οργανώνονται πορείες από φεμινιστικές οργανώσεις, παίρνοντας σε πολλές τη μορφή απεργίας. Στην Αθήνα θα διαδηλώσουμε στις 6μμ από την πλατεία Κλαυθμώνος ενώνοντας τις φωνές και τον αγώνα μας μαζί τους.

Καλούμε τα σωματεία και τα συνδικάτα, τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τις οργανώσεις της αριστεράς να δώσουμε μαζικά το παρών στις διαδηλώσεις!

 

Ομάδα Γυναικών ΑΝΤΑΡΣΥΑ